You are here

Intenzivirati ekonomsku saradnju sa Bugarskom

12/11/2019

Ekonomsku saradnju Crne Gore i Bugarske posljednjih godina karakteriše trend rasta, a u brojnim privrednim sektorima postoji prostor za njeno unapređenje. Ovo je ocijenjeno na biznis forumu koji su 12. novembra 2019. godine u hotelu Ramada organizovali Privredna komora Crne Gore, Ambasada Bugarske i Bugarsko – crnogorske privredne komore.

Poslovni forum je upriličen u okviru Dana Bugarske u Crnoj Gori.

U radu foruma, pored predstavnika 30 kompanija iz sektora trgovine, špedicije, IT, turizma, prehrambene i tekstilne industrije, učestvovali su potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić, predsjednik Bugarsko – crnogorske privredne komore Julijan Eftimov i ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugtshieva.

Skupu su takođe prisustvovali i predsjednik Skupštine Privredne komore Crne Gore Vojo Banović kao i počasni konzul Bugarske u našoj zemlji Novica Jovović.

Crna Gora i Bugarska su 2018. godine razmijenile roba u iznosu 17,4 miliona eura, 14,5 odsto više nego prethodne. Crna Gora uvozi proizvode na bazi žitarica, stakla, plastike, električne mašine i opremu. Broj bugarskih turista u Crnoj Gori je u 2018. iznosio 11.155, što je 7,6 % više u odnosu na 2017.godinu. Od obnove nezavisnosti, u Crnu Goru je iz Bugarske investirano sedam miliona eura.

- Crna Gora ima trend rasta priliva stranih direktnih investicija od obnove nezavisnosti do danas. Pozivam bugarske investitore da ulažu u crnogorsku ekonomiju koju karakteriše stimulativan poslovni ambijent – rekao je potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić.

Dodao je da raste obim robne razmjene između dvije države po visokim godišnjim stopama, ali i naglasio da postoji još dosta prostora da se dalje intenzivira međusobna trgovinska aktivnost.

Saveljić je istakao veoma dobru saradnju privrednih komora dvije države, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru Eurochambresa. Forum je okarakterisao kao korak u jačanju privrednih veza dvije države.

Ambasadorka Bugarske Meglena Plugtshieva naglasila je da je Bugarska ne samo bliska zemlja Crne Gore, već i zemlja koja želi da pomogne u integracijskim procesima. Podsjetila je da je u vrijeme predsjedavanja Bugarske EU ova zemlja kao prioritet imala priključenje Zapadnog Balkana u evropsku porodicu naroda.

- Crna Gora je velika i lijepa zemlja na maloj teritoriji i ima mnogo ljudi otvorenih za saradnju sa Bugarskom – zaključila je ambasadorka.

Predsjednik Bugarsko-crnogorske privredne komore Julijan Eftimov pozvao je privrednike iz Crne Gore da učestvuju u forumu koji će biti organizovan na proljeće u toj zemlji.

- Želimo da jačamo našu ekonomsku i kulturnu saradnju i nudimo vam podršku u organizovanju predstavljanja crnogorskih kompanija, njihovih kvalitetnih proizvoda i usluga na sajmovima koji se održavaju u Bugarskoj – rekao je Eftimov.

Ambasadorka Plugtshieva i direktorica Sektora za analize i istraživanje Privredne komore dr Nina Drakić prezentovale su privredne i investicione potencijale Bugarske i Crne Gore.

Poslovni forum je završen bilateralnim sastancima privrednika.