You are here

Intenzivirati saradnju sa francuskim privrednicima

27/03/2017

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić razgovarao je 27. marta 2017. godine sa Pierreom Lignotom, direktorom za Balkan francuske državne agencije za investicije i razvoj Business France. Razmotrene su mogućnosti unapređenja privredne saradnje dvije zemlje i konkretne inicijative za organizaciju bilateralnih i multilateralnih susreta njihovih privrednika.

Potpredsjednik Saveljić je predstavio ulogu Privredne komore Crne Gore u povezivanju poslovnih ljudi, internacionalizaciji crnogorske privrede i promociji izvoza.

Ukazao je da postoji prostor za povećanje obima robne razmjene naše zemlje i Francuske, uz ocjenu da je sada na niskom nivou. U 2016. godini one su razmijenile roba u iznosu od 45,4 miliona eura. Izvezeno je roba u vrijednosti od 3,7 miliona eura. Uvoz iz Francuske je iznosio 41,7 miliona eura. Pokrivenost uvoza izvozom je 8,9%.

Tokom prošle godine 49.219 turista iz ove zemlje je posjetilo Crnu Goru što je 7,7% više nego 2015. i oni su ostvarili 248.466 noćenja.

Crna Gora je atraktivna investiciona destinacija zbog političke i makroekonomske stabilnosti, konkurentnog poreskog sistema i niza finasijskih podsticaja. Sagovornici su konstatovali da je Crnu Goru neophodno dodatno promovisati na francuskom tržištu. U tom pravcu, intenzivno se radi na uspostavljanju saradnje sa Privrednom komorom Pariza, u cilju predstavljanja potencijala crnogorskog tržišta. Poljoprivreda, turizam, energetika i saobraćaj, te trgovina su oblasti u kojima postoje potencijali za ekonomsku saradnju. Societe generale banka i Aqua energy, dvije najveće investicije iz ove države, primjer su uspješnog poslovanja francuskih kompanija u Crnoj Gori.

Lignot se saglasio da je potrebno uložiti dodatne napore u cilju povezivanja i upoznavanja firmi sa mogućnostima saradnje.

S tim u vezi, informisao je potpredsjednika Saveljića da je Business France spreman da u saradnji sa Komorom organizuje bilateralne sastanke crnogorskih i francuskih privrednika u Parizu, te da u junu 2018.godine u Beogradu planiraju organizovanje multilateralnih susreta sa poslovnim ljudima Zapadnog Balkana.

Napomenuo je da se u novembru održava najveći sajam brodske opreme „Maritime Equipment Trade Show“ u Amsterdamu i da će tokom razgovora koje će imati sa predstavnicima Porto Montenegra, Luštice Baya, Marine Bar i drugih pozvati crnogorske privrednike da posjete francuski paviljnom na toj manifestaciji. Fokus sajma je na poslovanju, umrežavanju, te inovacijama i novostima na tržištu brodske opreme, a namijenjen je preduzetnicima koji žele predstaviti proizvode, te proširiti poslovanje na nova tržišta.

Saveljić i Lignot su zaključili da će se u narednom periodu nastaviti međusobna saradnja Privredne komore i Business Francea u cilju omogućavanja blagovremenih i kvalitetnih informacija za privrednike obje zemlje.

Izdvajamo