You are here

Italijani traže partnere za proizvodnju

23/11/2017

Predstavnici italijanskih kompanija Lubritalia, Marasciulo i Serramenti Italia su, u okviru dvodnevnog boravka u našoj zemlji, 23. novembra 2017. posjetili Privrednu komoru Crne Gore.

Organizatori posjete italijanskih privrednika su Ivan Sekulić, predstavnik Privredne komore Italo-Orientale  iz Barija i Carlo Sisto, sekretar u toj asocijaciji.

Angelo Ruggieri, predstavnik proizvođača maziva Lubritalia, Saverio Marasciulo, iz istoimene firme koja se bavi poljoprivrednom i mehanizacijom za pripremu terena te kanalizacionih sistema i Leonardo Cascitelli iz fabrike građevinske stolarije Seramenti Italia su u razgovoru sa potpredsjednikom Komore Ivanom Saveljićem iskazali zainteresovanost da se upoznaju sa privrednim ambijentom  i mogućnostima poslovanja u Crnoj Gori, potencijalima saradnje sa lokalnim privrednicima u oblasti zajedničke proizvodnje i plasmana, te sa djelatnostima od privrednog  interesa za našu zemlju.

- Zainteresovani smo za mogućnost pokretanja proizvodnje na ovim prostorima. Želimo da nađemo pouzdane saradnike kojima smo voljni da ustupimo patente i proizvodne sisteme – kazao je Leonardo Castcitelli, čija firma proizvodi blind vrata, vitrine, sofisticirane sigurnosne sisteme.

Kompanija Saverio Marasciulo bavi se proizvodnjom mašina izuzetno visokog kvaliteta, a za naše tržište posebno su interesantne one koje kraški teren pretvaraju u obradive površine.

- Želimo da nađemo partnera koji bi našu mehanizaciju prodavao na crnogorskom tržištu – rekao je Marasciulo, interesujući se ujedno za poslovne veze koje naša zemlja ima sa tržištima drugih država.

Kompanija Lubritalia je jedan od najvećih proizvođača mašinskih ulja i maziva u toj zemlji i do prije deceniju je sarađivala sa našim Tehnostilom i Radventom.

- Cilj nam je da ponovo uspostavimo saradnju sa crnogorskim kompanijama iz oblasti crne i obojene metalurgije – rekao je Ruggieri.

Potpredsjednik Saveljić je ukazao da je misija Privredne komore uspostavljanje što bolje poslovne saradnje privrednika. Predstavio je poslovni ambijent naše zemlje, ukazujući da je riječ o malom ali vrlo dinamičnom tržištu koje je sporazumima o slobodnoj trgovini povezano sa brojnim državama.

- Crna Gora je povoljan ambijent u kojem nećete imati problema za uspješno poslovanje. Nudi vrlo stimulativne uslove za strane investicije, niske poreske stope, stručnu radnu snagu. Lider smo u EU integracionim procesima, a dodatna garancija investicija iz više od 100 zemalja i stabilnog poslovanja je to što smo odnedavno članica NATO alijanse – rekao je Saveljić.

Naglasio je da su tri prioritetne grane razvoja Crne Gore poljoprivreda, turizam i energetika, posebno iz obnovljivih izvora. Poljoprivreda ima u tome ima dodatni značaj, jer je težnja da se kroz proizvodnju hrane, za što postoje izdašni resursi, ublaži spoljnotrgovinski deficit. Zato je, smatra, ponuda kompanije Saverio Marasciulo vrlo interesanta, ako se ima u vidu konfiguracija i sastav crnogorskog tla, jer bi mogla da doprinese razvoju vinogradarstva i voćarstva. On je predstavniku firme Seramenti Italia ukazao da se na našem primorju grade luksuzni rizorti, pravi novi gradovi, te da bi oni mogli biti zanimljivo tržište za njihove sigurnosne sisteme, dok je kompaniju Lubritalia uputio da mogućnost za saradnju potraži u dva velika preduzeća metalskog sektora - Željezari i KAP-u.

Izdvajamo