You are here

Konferencija o budućnosti Balkana u Tirani

24/01/2018

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić učestvovao je u radu Regionalne konferencije „Budućnost Balkana: Put ka globalnoj inkluziji“, 24. januara 2018. godine u Tirani.

Tokom skupa su razmatrane teme: prekogranična saradnja, ekonomija Regiona, liderstvo, institucije, konvergencija politika, investicije, finansijska ekspanzija i inkluzija. Govorili su zvaničnici Albanije, među kojima i predsjednik te države Ilir Meta, predstavnici privrednih komora zemalja Balkana, Regionalnog savjeta za saradnju i rukovodioci berzi ovih država.

Potpredsjednik Saveljić je kazao da, kada se govori o demokratskim, društvenim i ekonomskim promjenama i napretku zemalja jugoistočne Evrope, uvijek se uzimaju u obzir saradnja i bolja međusobna povezanost kao ključni elementi neophodni za postizanje ovih ciljeva.

Sa ponosom je istakao ključnu ulogu privrednih komora u ponovnom uspostavljanju veza između zemalja Balkana, prekinutih tokom ratnih dešavanja devedesetih. Sada su balkanske države u različitim fazama pristupnih procesa Evropskoj uniji, premda politička stabilnost i dalje predstavlja problem za pojedine od njih. On je posebno istakao značaj Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu i CEFTA-e kao moćnog sredstva za postizanje bolje međusobne povezanosti u oblasti trgovine.

- Jedinstveno tržište Regiona od preko 20 miliona ljudi definitivno je atraktivnije za domaće i strane investitore u odnosu na mala svake zemlje pojedinačno. Crna Gora zato uvijek ističe prednosti CEFTA sporazuma – rekao je Saveljić.

Potpredsjednik crnogorske Komore je naglasio neophodnost da se zemlje Regiona bolje povežu izgradnjom novih puteva i modernizacijom saobraćajne mreže.

- Potreban nam je regionalni pristup koji će nam pomoći da se bolje povežemo međusobno i sa Evropom. Ne možemo zanemariti činjenicu da smo dio većeg okvira i samo ujedinjeni kao Region možemo da ispunimo svoje glavne ciljeve. Zato je za sve zemlje regiona toliko važna inicijativa koju je pokrenula Njemačka, tzv. Berlinski proces, koji obuhvata značajna sredstava fondova te zemlje i međunarodnih finansijskih organizacija - smatra on.

Saveljić ocjenjuje da komore regiona moraju da imaju važnu ulogu u tom procesu, zastupajući interese kompanija članica, kako bi im pružile priliku da budu konkurentnije na evropskom tržištu. Zato je, naglašava, regionalni Komorski investicioni forum (KIF) snažno sredstvo da se ojača saradnja između privatnog sektora i vlada zemalja Regiona, te izrazio nadu da će uspostavljanje stalnog sekretarijata u Trstu unaprijediti njegov rad.

Što se infrastrukturnih projekata tiče, on smatra da ih je potrebno detaljno osmisliti, razraditi njihovu dinamiku, te obezbijediti podršku međunarodnih finansijskih organizacija.

- Nije dovoljna snažna podrška zemalja EU, iako je veoma bitna. Moramo raditi na tome da vlade zemalja Regiona postignu konsenzus o prioritetnim zajedničkim infrastrukturnim projektima – rekao je Ivan Saveljić.

Predsjednik Albanije Ilir Meta je ocijenio da je svaka zemlja u Regionu pod jakim uticajem globalizacije.

- Brzi i nezaustavljivi proces globalizacije diktira potrebu bliže saradnje u Regionu i stvaranje zajedničke ekonomske zone koja će poslati poruku EU i drugim razvijenim ekonomijama svijeta o potencijalima našeg tržišta sa 20 miliona potrošača – rekao je Meta, prenosi balkaneu. com.

Prema njegovim riječima, najmanje što se može učiniti je sinergijsko djelovanje zemalja zapadnog Balkana na kreiranju unificirane platforme strateških investicija, gdje bi se cio Region predstavio jedinstveno prema multinacionalnim kompanijama, odnosno aplicirajući za projekte od značaja za čitav ovaj prostor.

Potpredsjednik Vlade Kosova Enver Hoxhaj je istakao da bi 2018. mogla biti evropska godina za Balkan, pošto se očekuje da će Evropska komisija predložiti novu strategiju koja se odnosi na proširenje EU uključivanjem zemalja ovog regiona.

Ministar finansija i ekonomije Albanije Arben Ahmetaj ocijenio je da konvergencija proizilazi iz dubokih reformskih politika koje ne smiju da se zaustave niti u jednoj zemlji ovog Regiona koja iole teži ekonomskom rastu. Takve reforme su teške, smatra on, ali će u krajnjem rezultirati integracijom zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Ahmetaj je naveo da BDP cijelog Regiona iznosi oko 90 milijardi dolara, što je vrlo malo u odnosu na razvijene zemlje Evrope. Da bi se ovi rezultati unaprijedili on je pozvao države Balkana da uspostave zajedničke politike u svim ekonomskim sferama.