You are here

Konzul Rinot posjetio Komoru

15/05/2013

Počasni konzul Crne Gore u Izraelu gospodin Nimrod Rinot posjetio je danas Privrednu komoru Crne Gore.

Tom prilikom vođeni su razgovori o nastavku saradnje koja je započeta 2011.godine u Tel Avivu, manifestacijom „Vrata ka Crnoj Gori” (Gateway to Montenegro), u kojoj je učestvovala državno privredna delegacija Crne Gore.
Na bazi kontakata uspostavljenih tom prilikom očekuje se da u slobodnoj zoni Luke Bar otpočne izgradnja fabrike za pretvaranje korištenih ulja u biodizel, što je izuzetna prilika za rješvanje problema koji korišćena ulja predstavljaju za životnu sredinu.
Planirano je da delegaciju iz Izraela čine predstavnici konkretnih ministarstava, zajedno sa predstavnicima privrednika u organizaciji Privredne komore Izraela. Privrednici iz sektora turizma, poljoprivrede, energetike te zdravstvene industrije pokazuju interesovanje da se upoznaju sa ekonomskim prilikama i mogućnostima za investiranje koje nudi naša zemlja.
Potpredsjednik Komore Ivan Saveljić je naglasio da je Crna Gora u međuvremenu usvojila niz propisa iz oblasti energetike, čime je dodatno unaprijeđena zakonodavna osnova za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, u čemu Crna Gora vidi priliku za razvoj. Potpredsjednik je podsjetio i na Sporazum o saradnji koje su dvije komore potpisale 2011.godine u Tel Avivu, što se pokazalo dobrom osnovom za unapređivanje saradnje, budući da razmjenjujemo brojne informacije za koje interesovanje pokazuju privrednici Crne Gore i Izraela.
Savjetnik Komore i predsjednik Odbora direktora Jadranskog brodogradilišta BIjela, Stanko Zloković, upoznao je gosta sa saradnjom koju je ova kompanija ostvarilvala prije krize sa brodarskim kompanijama iz Izraela. Uzimajući u obzir i obim i kvalitet posla realno je ponovo uspostaviti poslovne veze i u ovoj oblasti. Gospodin Rinot je iskazao namjeru da se aktivno angažuje u tom dijelu.