You are here

Mijušković na Skupštini ABC u Beogradu

12/12/2017

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković učestvovao je u radu Skupštine Asocijacije balkanskih komora (ABC) koja je održana 7. decembra 2017. godine u Beogradu.

 Glavne teme na skupu u Privrednoj komori Srbije, koja ove godine predsjedava Asocijacijom, bile su IT sektor, dualno obrazovanje i zajednički nastup na trećim tržištima. Učestvovali su predstavnici komora iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Rumunije, Turske i zemlje domaćina.

 Ocijenjeno je da je potencijal za unapređenje razmjene unutar ovog područja, koje broji više od 130 miliona potrošača, daleko veći i to ne samo kada je riječ o trgovini, već i o investicionoj i drugim, višim oblicima saradnje.

 Velike mogućnosti su u daljem infrastrukturnom i poslovnom povezivanju, međusobnim i zajedničkim ulaganjima, umrežavanju kompanija u konzorcijume koje će zajednički proizvoditi i objedinjeno nastupati na lokalnim, regionalnim i svjetskim tržištima.

 Digitalizacija privreda trebalo bi da bude prioritet ekonomija regiona, u čemu je ogromna uloga i odgovornost komora kao poslovnih asocijacija, rečeno je na Skupštini.

Balkanske zemlje moraju iskoristiti geografski položaj na sredini trgovinskih ruta između Istoka i Zapada, tako što će modernizovati putnu mrežu i carinske prelaze. Ocijenjeno je da su snažan rast EU i globalna likvidnost pokretačka snaga za Balkan, koji će imati koristi od oporavka Evrope.

 Na Skupštine ABC-a, predsjedniku Mijuškoviću je dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine doc. dr Bruno Bojić uručio posebno priznanje za razvoj regionalne saradnje i unapređenje ekonomskih odnosa dvije zemlje. Na ovaj način je još jednom potvrđen značaj doprinosa koje je Velimir Mijuškovića, kao predsjednik Privreden komore Cren Gore dao kako obnavljanju, tako i unapređivanju ne samo međukomorskih veza, već i povezivanju ekonomija balkanskih zemalja, što je gospodin Bojić ovim povodom posebno naglasio.

 ABC je osnovana sa ciljem podsticanja privredne saradnje i pružanja podrške ekonomskom razvoju zemalja članica i regiona u celini, olakšavanja i ukidanja viznog režima, uklanjanja barijera u trgovini i uspostavljanja jedinstvene zone slobodne trgovine. Članice Asocijacije balkanskih komora su Albanija, Bugarska, BiH, Crna Gora, Grčka, Kipar, Makedonija, Rumunija, Srbija i Turska.

Izdvajamo