You are here

Nastaviti saradnju na uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta

28/04/2022

Na poslovnom skupu u Briselu, u organizaciji Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6) i Evropske komisije, usaglašene su poruke neophodnosti nastavka regionalne saradnje u okviru akcionog plana za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta, usvojenog na samitu u Sofiji, novembra prošle godine. 

Zajednička aktivnost na uklanjanju prepreka za slobodan protok radne snage, robe i usluga ostaju prioritet, uz naglasak na daljoj harmonizaciji propisa, u skladu sa regulativom EU. Privrednici iz regiona su bili u prilici da iznesu svoje viđenje prepreka na putu efikasnije regionalne saradnje, kao i da govore o problemima sa kojima se privreda suočava.

Aktuelna kriza u Ukrajini prijeti da se negativno odrazi na poslovanje regiona u dugom roku, te podrška evropskih partnera na putu EU integracija Zapadnog Balkana predstavlja jednu od osnova makroekonomske stabilnosti i investicione atraktivnosti regiona. Na poslovnom forumu su učestvovali i predstavnici Eurochambersa, CEFTA sekretarijata, Transportne zajednice, Regionalnog savjeta za saradnju i drugih međunarodnih institucija.

Poslovnom skupu prethodila je sjednica UO Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana

U ime Privredne komore Crne Gore, u radu sastanaka su učestvovali predsjednica dr Nina Drakić i koordinator za saradnju sa međunarodnim komorskim asocijacijama Balša Ćulafić. Poslovnom skupu prisustvovala je i Sanja Ćalasan, izvršna direktorica Pivare Trebjesa, kao članica Poslovnog savjeta KIF-a.