You are here

Okrugli sto predsjednika privrednih komora glavnih gradova 16+1

16/10/2018

Drugi okrugli sto predsjednika privrednih komora glavnih gradova Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope organizovan je 16. oktobra 2018. godine u Beogradu. U radu ovog skupa u ime Privredne komore Crne Gore učestvovao je potpredsjednik Ivan Saveljić.

Okrugli sto je održan u okviru trećeg Foruma gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine (16+1), čije su glavne teme bile razvojne mogućnosti, podrška inovacijama i preduzetništvu kroz inicijativu „Jedan pojas jedan put” i korišćenje savremenih informacionih tehnologija u turizmu kao klјuč uspjeha. Bila je to prilika za učvršćivanje ekonomske saradnje, promociju razvojnih potencijala, kao i razmjenu iskustava u oblasti kulture, polјoprivrede, turizma, obrazovanja, industrije, energetike i saobraćaja.

Prvi forum gradonačelnika 16 + 1 održan je u Sofiji u septembru 2016, dok je Podgorica bila domaćin Drugog foruma 16 + 1, septembra 2017.

Prvi Okrugli sto predsjednika privrednih komora 16+1 organizovan je u Podgorici i tim sastanakom postavljen je temelj za stvaranje jedne nove multilateralne komorske organizacije koja će predstavljati sveobuhvatnu platformu za saradnju privrednika naših 17 zemalja.

Tokom izlaganja, potpredsjednik Saveljić je predstavio rad Komore, partnerstvo koje baštini sa donosiocima odluka u internacionalizaciji poslovanja crnogorske privrede i kreiranju ekonomskih mjera, te posebno istakao njeno članstvo u brojnim međunarodnim komorskim organizacijama koje imaju važnu ulogu u oblikovanju poslovnog ambijenta i povezivanju nacionalnih privreda.

On je podsjetio da je Privredna komora Crne Gore u aprilu ove godine postala član Međunarodne komorske asocijacije „Put svile”, u cilju podsticanja privredne saradnje sa Kinom i pružanja podrške promociji pojasa i puta svile, globalne trgovine, investicija, kulturne razmjene i održivog razvoja.

Saveljić je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Kinom.

-Imamo velika očekivanja za budućnost, jer kineske kompanije imaju bogato tehnološko iskustvo i kapitalnu sposobnost, a Crna Gora bogate prirodne resurse i potrebu za investicijama. Zato saradnja između naše dvije strane ima jaku prednost uzajamnog dopunjavanja i ogroman potencijal – kazao je potpredsjednik Komore.

Učesnicima su se obratili i pružili punu podršku u budućem radu gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić i zamjenica gradonačelnika Pekinga Vang Hong.

Gradonačelnik Beograda je istakao značaj ovog skupa, važnost privrednog aspekta saradnje Narodne Republike Kine, Republike Srbije, gradova Beograda i Pekinga i ostalih glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope. On je posebno naglasio da je saradnja sa Kinom u protekle četiri decenije stalno na visokom nivou, a u poslednjih pet godina na najvišem mogućem nivou i da se ta saradnja ogleda u realizaciji mnogih projekata, koji se odražavaju na privredu dvije države.

Vršilac dužnosti direktora Privredne komore Srbije - Privredne komore Beograda Aca Popović je rekao da je okrugli sto još jedna dobra prilika da se unaprijedi saradnja i izrazio nadu da će poslovni sastanci koji se dešavaju u okviru ovog foruma rezultirati i konkretnim poslovnim aranžmanima.

Popović je predložio stvaranje interaktivne platforme preko koje bi sve članice privrednih komora glavnih gradova mogle da se informišu o uslovima, potencijalima, investicionim aktivnostima koje se dešavaju, tenderima, pronalaženju partnera, tako da bi i privrednici "16+1" mogli da se udruže i kroz zajednički rad stvore timove i nastupaju na trećim tržištima.

O ovoj inicijativi učesnici će se naknadno izjašnjavati, uz dostavljanje eventualnih sugestija.