You are here

Podrška Francuza u otvaranju poglavlja 27

08/06/2018

Privredna komora Crne Gore je 8. juna 2018. godine organizovala okrugli sto „Podrška francuskih eksperata Crnoj Gori u otvaranju poglavlja 27“.

U radu su učestvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu životne sredine, Ambasade Republike Francuske, francuski i crnogorski eksperti iz oblasti ekologije, kao i predstavnici kompanija iz ove dvije zemlje.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović je kazao da je donošenjem Deklaracije o ekološkoj državi, 1991. godine, Crna Gora prema prirodi uspostavila državni odnos, svjesna da je zbog ugrožavanja prirode zaštita identiteta prostora na kome živimo i radimo postao nacionalni interes. Kako tada, tako i danas zaštita životne sredine predstavlja aktuelnu temu, pa je poglavlje 27 jedno od najkompleksnijih i najzahtjevnijih u pregovaračkom procesu. Znanje i iskustva francuskih eksperata, predstavljaće dragocjen doprinos nastojanju Crne Gore da u što kraćem roku dostigne evropske standarde u ovoj oblasti.

On je podsjetio da je francuska kompanija Valgo, u okviru projekta Svjetske banke koji se odnosi na Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenjem, izabrana za izvođača radova na sanaciji zemljišta u Bijeloj.

- Prostor za saradnju sa francuskim kompanijama u okviru navedenog projekta postoji i kada su u pitanju radovi koje treba izvršiti na sanaciji deponije šljake i pepela termoelektrane i jalovišta „Gradac“ u Pljevljima, kao i bazena crvenog mulja i čvrstog otpada na lokaciji Kombinata aluminijuma Podgorica – naglasio je Golubović.

Ističe da su Crnoj Gori neophodna značajna finansijska sredstva za realizovanje preuzetih obaveza i dostizanje evropskih standarda u ovoj oblasti.

- Prve procjene pokazuju da će investicije do 2035. godine iznositi 1,4 milijarde eura, pa Crne Gora kao mala ekonomija radi realizacije navedenih obaveza mora koristiti sve dostupne načine finansiranja, međunarodne kredite, IPA fondove, donacije, državne i lokalne budžete. Poseban izazov na ovom putu imaće lokalne uprave prilikom realizacije projekata u oblasti komunalne infrastrukture, kao i industrijske kompanije u dijelu dostizanja tehnoloških standarda koji se odnose na zaštitu životne sredine – kazao je predsjednik Komore.

On je ukazao i na mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje sa Francuskom, te iznio podatke o robnoj razmjeni koja je u 2017. godini iznosila 56,1 milion eura, 23,6% više nego prethodne. Izvoz u Francusku je iznosio je 3,5 miliona eura, što je sedam odsto manje u odnosu na 2016. godinu, dok je uvoz bio 52,6 miliona eura i veći je 26,1%.

- Imajući u vidu da je krajnji cilj međunarodnih aktivnosti Privredne komore Crne Gore povećanje izvoza crnogorskih proizvoda, privlačenje direktnih stranih investicija i internacionalizovanje poslovanja crnogorskih preduzeća, deficit od 49,1 milion eura, kao i trend njegovog rasta smatramo izazovom kojem je potrebno posvetiti posebnu pažnju. Nepovoljan spoljnotrgovinski bilans potrebno je nadoknaditi prihodom iz usluga, posebno turizma i značajnijim privlačenjem direktnih stranih investicija iz ove zemlje – naglasio je Golubović.

Tokom 2017. godine Crnu Goru je posjetilo 60.865 turista iz Francuske što predstavlja povećanje od 23,7% u odnosu na 2016. godinu. Francuski turisti su ostvarili 292.545 noćenja, što je više za 17,7% u odnosu na 2016. godinu. Ukupne investicije u Crnu Goru iz ove države su od 2007. do marta 2018. iznosile su 60,1 milon eura, a u 2017. godini 3,2 miliona.

- Privredna komora je u prethodnom periodu, kroz angažman u Udruženju francusko-crnogorskih preduzeća, ukazivala na mogućnost saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede, turizma, transporta, kao i projekata koji se odnose na korišćenje obnovljivih izvora energije. U vezi sa navedenim želim napomenuti da je francuska kompanija Akuo Energy realizovala projekat vjetrenjača na Krnovu, dok je Societe Generale banka u proteklom periodu postala jedna od najuspješnijih u Crnoj Gori i regionu – podsjetio je on i zaključio da je ovaj skup jedna od brojnih aktivnosti kojima će se utemeljiti čvršća saradnja dvije zemlje u narednom periodu.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović ocijenio je da je poglavlje 27 ekonomski ogroman projekat ne samo zbog toga što zahtijeva velika finansijska sredstva, već i što pruža značajne mogućnosti za razvoj biznisa u Crnoj Gori.

- Naša zemlja je ispunila mjerilo Evropske unije donijevši Nacionalnu strategiju za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena s Akcionim planom za period 2016-2020. Zatim je krenula u izradu pregovaračke pozicije i taj dokument je u procesu dobijanja odobrenja Savjeta ministara Evropske unije. Apelujem na podršku Francuske da se taj dokument što prije usvoji – rekao je Radulović.

Ministar ističe da Crna Gora problemu zaštite životne sredine prilazi krajnje ozbiljno, čemu u prilog govori ne samo usvojena Deklaracija o ekološkoj državi, već i opredjeljenje da strateške grane njenog razvoja budu one koje se oslanjaju na očuvanje okoline, a to su turizam, poljoprivreda i energetika.

On je zatim govorio realizovanim i budućim projektima upravljanja otpadom u crnogorskim opštinama, te saniranju ekološki problematičnih lokaliteta.

Posebno je istakao da Podgorica ima jednu od najmodernih deponija u Evropi i da je prije deset dana otvoren uređaj za prečišćavanje otpadnih voda sa deponije.

- Napravili smo i u Baru regionalnu sanitarnu deponiju, a novom usvojenom strategijom razvoja tretmana komunalnog otpada 2030. predvidjeli smo lokacije za četiri regionalne deponije, koje će osim Podgorice i Bara biti i u Nikšiću te Bijelom Polju - rekao je Radulović.

Osim izgradnje deponija napravljeno je, kako je dodao, i nekoliko sortirnih stanica, reciklažnih centara.

Radulović je kazao da uređaja za prečišćavanje otpadnih voda trenutno ima osam.

- Važno je da se nastavi sa projektovanjem i izgradnjom tih uređaja, jer su vode jedno od najvećih bogatstava koje Crna Gora ima - smatra on.

Ambasadorka Francuske Christine Toudic izlaganje je započela riječima koje je predsjednik te zemlje Emmanuel Macron izgovorio na Univerzitetu Sorbona: „Vjerujem da EU treba da bude avangarda ekološke tranzicije“.

- Crna Gora, što se tiče Poglavlja 27, mora dosta toga da uradi jer je riječ o najzahtjevnijem poslu. Njegovo otvaranje i zatvaranje neće biti lako za vašu zemlju jer nije bilo ni ostalim kandidatima za članstvo. Poboljšanje kvaliteta vazduha, reciklaža i upravljanje otpadom, otpadne vode, zabrana korišćenja određenih hemijskih elemenata... sve to predstoji i pritom je jako skupo. Zato je Crna Gora tražila podršku EU. Francuska, njeno iskustvo, znanje i kompanije su na raspolaganju vašoj zemlji u ovoj oblasti – rekla je Toudic.

I ona je podsjetila da je opredjeljenje Crne Gore ekološka država.

- Sada takvo zalaganje treba implementirati u praksi u svim oblastima. Mi možemo pomoći na polju očuvanja biodiverziteta i očekujemo poziv da se naše kompanije uključe u taj proces – rekla je ambasadorka.

Direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Nikola Medenica istakao je da je ovaj okrugli sto posebno važan jer se održava samo nekoliko dana nakon potpisivanja ugovora sa francuskom kompanijom Valgo za poslove remedijacije industrijskog otpada na području Brodogradilišta Bijela. Riječ je o aktivnosti u okviru projekta čišćenja crnih ekoloških tačaka, koja se realizuje sredstvima iz kreditnog aranžmana sa Svjetskom Bankom.

Ova Agencija je prema riječima Medenice „implementaciona jedinica za realizaciju ovog veoma važnog projekta koji za cilj ima uklanjanje istorijskog industrijskog otpada iz Crne Gore i pomoć u podizanju kapaciteta za buduće upravljanje industijskim otpadom“.

- U tom pogledu mi je drago što ćemo u narednom periodu imati priliku da, kao institucija od centralnog značaja za oblast životne sredine, ostvarujemo svakodnevnu i nadam se čvrstu saradnju na ovako finansijski obimnom i inžinjerski komplikovanom projektu sa jednom relativno mladom, ali mogu reći već sada renomiranom kompanijom na poslovima ekoloških sanacija. Mogućnosti koje nam se pružaju, na planu razmjene iskustava sa francuskim ekspertima, kao možda i prilika da se naši službenici usavršavaju u Francuskoj je dragocjena upravo u trenutku kad se otvara jedno od naj izazovnijih i najtežih poglavlja u procesu pregovaranja za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju – rekao je Medenica.

On naglašava da otvaranjem Poglavlja 27 Crna Gora istovremeno otpočinje i veoma obimnu Implementaciju brojnih aktivnosti na putu ispunjavanja obaveza i dostizanja neophodnih standarda, kao i sprovođenja domaćih propisa iz oblasti životne sredine koji su u najvećoj mjeri već usaglašeni sa zakonima EU. Samim tim iskustva koja ima Valgo, ali i druge francuske kompanije, koje se kroz svoje poslovanje ostvaruju u ovoj oblasti su više nego dobrodošle i biće izuzetno vrijedne za sve ono što nas očekuje u narednom periodu, kao i za sprovodjenje svih budućih investicija koje Crna Gora mora da obezbijedi i realizuje kako bi ispunila neophodne uslove za pristupanje, dodaje direktor Agencije.

Podsjeća da predstoji sanacija još ukupno četiri lokacije i značajne investicije za uspostavljanje savremenog sistema za upravljanje svim vrstama otpada, a posebno čvrstim komunalnim. Tu je, dodaje, i sistem za upravljanje komunalnim otpadnim vodama, rekonstrukcija i osavremenjavanje svih krupnih industrija u Crnoj Gori u skladu sa ekološkim standardima, uvezivanje energetike sa upravljanjem sirovinama i otpadom, kao i dalji koraci ka uvođenju energetske efikasnosti, pitanja transporta, te regulisanje svih vrsta emisija u životnu sredinu.

- Dakle pred nama je veliki izazov i ogroman posao. Imajući sve ovo u vidu nameće se zaključak da i Crna Gora predstavlja poslovni izazov za brojne francuske kompanije koje imaju neophodno iskustvo, a koje će se sigurno takmičiti za buduće poslove u Crnoj Gori. Vrata Crne gore su uvijek bila otvorena za poslovnu saradnju i razmjenu iskustava, a posebno prijateljima i saveznicima u borbi za očuvanje životne sredine i sveukupne borbe za opstanak čovječanstva – rekao je Medenica.

Preko video linka učesnicima okruglog stola se obratio Eric Branquet, Valgo, koji je govorio o iskustvima Francuske u saniranju zemljišta. On je istakao centralnu ulogu čovjeka u očuvanju biodiverziteta. Prema njegovim riječima, očuvanje biodiverziteta se sve više nalazi u ciljevima evropskih preduzeća, a takođe se sve više utiče na svijest mladih generacija o značaju tog procesa. Crna Gora, smatra on, ima potencijale održivog razvoja i poseban senzibilitet za očuvanje prirode.

- Ukoliko se želi unapređivanje turizma uz poštovanje habitata, potrebno je razvoj nastaviti odupirući se izazovima koji mogu da naruše biodiverzitet. Senzibilni razvoj turizma naročito je neophodan u zonama poput Skadarskog jezera bogatim biodiverzitetom gdje potrebno ograničiti eventualnu devastaciju prostora – smatra Branquet.

Brankica Cmiljanović, rukovoditeljka Direkcije za horizontalno zakonodavstvo u Direktoratu za životnu sredinu Ministarstva održivog razvoja i turizma istakla je da ovaj resor permanentno radi na usvajanju EU zakonodavstva i harmonizaciji nacionalne sa EU legislativom. Ponovila je da je poglavlje 27 jedno od najzahtjevnijih u implementacijskom, zakonodavnom i finansijskom smislu. Značajan izazov predstavljaju finansijska sredstva od, kako je procijenjeno, 1,429 milijardi eura za ovaj posao, od čega 59 odsto za upravljanje vodama, 26 odsto za upravljanje čvrstim otpadom, devet odsto za kvalitet vazduha, tri odsto za klimatske promjene, za zaštitu prirode 2,35 odsto, te hemikalije u buku 1,02 odsto.

Frédéric Frusta, OASIIS, govorio je o značaju građevinarstva za održivi razvoj i pozvao Crnu Goru da uči iz iskustava Francuske i eventualno izbjegne „zamke“ u koje je ova zemlja „upadala“ na tom putu.

- Građevinarstvo u Francuskoj je u direktnoj korelaciji sa održivim razvojem jer, između ostalog, troši 50 odsto energije i gotovo u istoj mjeri proizvodi otpad. Vrlo je važno kontrolisati uticaj građevinarstva na životnu sredinu, što se često navodi u poglavlju 27 – rekao je on.

Dodao je da je civilni sektor Francuske imao veliku ulogu da ukaže na rešenja zaštite životne sredine u građevinarstvu i da utiče na vlasti da propišu njihovu implementaciju.

- Danas u cijelom francuskom sektoru građevinarstva postoji visok nivo svijesti o potrebi zaštite životne sredine – kazao je Frusta, koji je zatim predstavio ekološka rješenja OASIIS-a za izgradnju u Monaku, centru Pariza i u jednom francuskom mangrovu.

Prema njegovim riječima, veliki značaj za očuvanje životne sredine ima obrazovanje novih generacija jer će, kako kaže, one završavati projekte koji se danas otpočinju.

- Projekat na Skadarskom jezeru je sjajna mogućnost za Crnu Goru da pokaže svoje kapacitete zaštite životne sredine, sposobnost da se razvija po standardima i zahtjevima poglavlja 27 – smatra Frusta.

Eve Chantome predstavila je svoju grupu Ingerope za ekspertizu i inženjering koja je supervizor izgradnje autoputa Bar-Boljare.

Oni imaju 1.500 saradnika i posluju na 50 lokacija, a od 2015. godine i u Crnoj Gori.

Milica Daković iz E3 konsaltinga je prezentovala projekte infrastrukture i zaštite životne sredine u našoj državi.

- Za razvoj strateških grana kao što su turizam, energetika, poljoprivreda neophodna je razvijena infrastruktura. Crna Gora je sada veliko gradilište i to predstavlja izazov za očuvanje životne sredine – rekla je Daković.

Ona ocjenjuje da je izazov takođe implementacija standarda zaštite životne sredine i evropskih politika na terenu, ali da je to proces koji se ne može okončati „preko noći“.

- Potrebna je sinergija privrede i institucija što će dati pozitivan rezultat, odnosno povećan stepen zaštite životne sredine u infrastrukturnim projektima od strateškog značaja za Crnu Goru – zaključila je Daković.

Goran Mijajlović iz Decoma, predstavio je ovu kompaniju koja je konsultant na velikim infrastrukturnim projektima, a u Crnoj Gori je angažovana na interkonekciji naše zemlje sa Italijom podmorskim kablom. On je kazao da raduje iskazana spremnost francuskih eksperata da pruže podršku Crnoj Gori u otvaranju poglavlja 27.

Željko Fain je prezentovao hrvatsku kompaniju Odlagalište sirovina d.o.o. istakavši da Hrvatska iskustva mogu pomoći našoj zemlji u procesu ispunjavanja zahtjeva iz pregovaračkog poglavlja koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

- Prije ulaska u EU, Hrvatska je svega 30 odsto svog otpada reciklirala, a nakon učlanjenja taj procenat je porastao na 52. Svrha otpada nije da završi na deponiji, već u novom gotovom proizvodu koji će se upotrebljavati – rekao je Fain.

On je istakao ulogu u očuvanju životne sredine njihovog Fonda za zaštitu okoliša koji je, prema njegovim riječima, generator svih aktivnosti u ekonomiji otpada.