You are here

Posjeta ambasadora Irana

04/05/2017

Ambasador Irana Husein Abdulahi, sa sjedištem u Beogradu, razgovarao je 4. maja 2017. godine u Privrednoj komori Crne Gore sa potpredsjednikom Stankom Zlokovićem o mogućnostima za razvoj poslovne saradnje dvije zemlje.

Abudlahi je naglasio da, imajući u vidu aktuelne trendove otvaranja iranske ekonomije prema evropskim zemljama, njihova Vlada posebne napore ulaže kako bi unaprijedila direktnu privrednu saradnju sa Zapadnim Balkanom i to posebno u oblasti turizma. U skladu sa tim, u Teheranu je otvoren Turistički centar regiona. Najavljen je dolazak desetak čarter letova iranskih turista u ove zemlje tokom predstojeće ljetnje sezone.

Kao prepreka za dolazak značajnijeg broja iranskih turista u Crnu Goru definisan je nedostatak crnogorskog diplomatsko – konzularnog predstavništava u toj zemlji što znatno otežava proces dobijanja viza iranskim državljanima.

Potpredsjednik Zloković je gosta upoznao sa potencijalima crnogorske ekonomije sa posebnim osvrtom na turizam, energetiku i poljoprivredu. Izražena je spremnost za uspostavljanje partnerskih veza sa iranskom privrednom komorom kroz potpisivanje sporazuma o saradnji i razmjenu privrednih delegacija.