You are here

Poslovni forum Crna Gora - Abruzzo

26/09/2013

Privrednici italijanske regije Abruzzo su veoma zainteresovani za partnerstvo sa preduzećima iz Crne Gore i prostor za saradnju vide prije svega u energetici, poljoprivredi i prehrambenom sektoru, rečeno je na poslovnom forumu Crna Gora – Abruzzo, održanom 26. septembra 2013. godine u Privrednoj komori Crne Gore.

Delegaciju Abruzza činili su zvaničnici regije, predstavnici automobilske, građevinske i industrije namještaja, energetike, prerade otpadnih materijala i uslužnih djelatnosti.

Rukovodilac Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom Željko Baltić kazao je da je aktuelna privredna situacija u Crnoj Gori obilježena globalnom ekonomskom krizom, ali i evropskim i evroatlanskim integracijama. Naglasio je da je Privredna komora Crne Gore usmjerila aktivnosti u značajnoj mjeri na podsticanje razvoja ekonomske saradnje crnogorske privrede sa inostranim privrednim sistemima, privlačenje stranih investitora i jačanje konkurentnosti crnogorskih preduzeća na ino – tržištima.

- Crna Gora poklanja posebnu paznju stalnom unapređenju ekonomski odnosa sa Italijom, a to izmedju ostalog podrazumijeva veće angažovanje crnogorskih preduzeća na italijanskom tržištu i veće prisustvo italijanskih investitora u Crnoj Gori. Vjerujem da je današnji susret doprinos razvoju uspješne ekonomske saradnje između Crne Gore i Italije – rekao je Baltić.

Potencijale Crne Gore i aktuelne investicione projekte predstavila je savjetnica Predsjednika Privredne komore Tanja Radusinović.

- Zainteresovani smo za da investiramo u energetski sektor na Balkanu. Investicija koju TERNA sprovodi putem postavljanja podmorskog kabla između Italije i Crne Gore dodatno će nas povezati. To je investicija koja će pokrenuti nove procese, ubrzati ekonomije naše dvije zemlje i otvoriti nove mogućnosti za poslovanje – rekao je vice guverner regije Abruzzo dr Alfredo Castiglione, dodajući da žele da pomognu ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

Istakao je da saobraćajne veze između dvije zemlje nijesu adekvatne, te da je potrebno da italijanski privrednici bolje iskoriste Luku Bar. Uvjeren je da će saradnja Crne Gore i Italije biti sve bolja, ističući da je Abruzzo i u vremenu krize stabilna regija, te da stabilnost traži i u Crnoj Gori.

Učesnici foruma su posebno istakli značaj malih i srednjih preduzeća koja su, kako je istaknuto, nosilac prelaska sa ekonomije potrošnje na ekonomiju proizvodnje, što je neophodan preduslov za izlazak iz krize.

- Mi mnogo vjerujemo u Balkan i Crnu Goru i naša mala i srednja preduzeća su zainteresovana da investiraju na ovom prostoru – kazao je Castiglione.

Na sličnom fonu bila je i diskusija predstavnika Konfindustrije Paola Primavere.

- Spremni smo da formiramo mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori, razvijemo proizvodnju i izvozimo te proizvode u regiju Balkana, ali i u Rusiju – rekao je Primavera, naglašavajući da italijanskim preduzećima odgovara da posluju u Crnoj Gori zbog stimulativnog poslovnog ambijenta.

Dr Giuseppe Cetrullo, potpredsjednik Pula firmi iz oblasti uslužnih djelatnosti predstavio je aktivnosti njihove poslovne mreže i ocijenio da postoji puno mogućnosti za saradnju sa Crnom Gorom, sa kojom su, kako je kazao, ekonomski odnosi sve bolji.

- U Crnoj Gori, Albaniji i Hrvatskoj vidimo tržišta kojima stremimo – kazao je Cetrullo.

Predstavnik autoindustrije Raffaele Trivilino istakao je važnost veza sa Balkanom ističući proizvodnju automobila fabrike Fiat u Kragujevcu, i ulogu Luke Bar za njeno poslovanje.

- Želimo da direktno budemo povezani sa Lukom Bar što bi bio novi put ka tržištima zemalja okruženja. Razgovarali smo i o uspostavljanju saradnje sa firmama iz crnogorskog sektora aluminijuma što je veoma značajno za sektor autoindistrije – rekao je Trivilino.

Slađan Topuzović iz Državne razvojne agencije Abruzzo, pozvao je na objedinjavanje potencijala te regije i Crne Gore u susret IPA 2 projektima za koje je Evropska unija opredijelila 14 milijardi eura za period 2014-2020.

Ovo je bila treća posjeta predstavnika regije Abruzzo Crnoj Gori, što, kako su gosti rekli, najbolje govori o njihovoj zainteresovanosti za jačanje poslovnih veza.

Gosti iz Italije pozvali su predstavnike Komore na mediteranski sastanak o privrednim aktivnostima koji će biti održan u novembru.

Sastanak sa potpredsjednikom

U Komori je održan i sastanak zvaničnika Privredne komore Crne Gore i Konfindustrije italijanske regije Abruzzo. Konfindustrija Abruzzo predstavlja udruženje poslodavaca ove italijanske regije i zastupa interese preko 10.000 preduzeća članica - od Fiata do malih porodičnih firmi koje se bave poljoprivrednom i prehrambennom industrijom. 

Na sastanku se razgovaralo o implementaciji mehanizama za primjenu Sporazuma o saradnji koji je jula ove godine potpisan između Privredne komore Crne  Gore  i Konfindustrije Abruco i definisale oblasti saradnje između crnogorski i italijanskih preduzeća.

Potpredsjednik Komore Ivan Saveljić je istakao potrebu crnogorske ekonomije za direktnim stranim investicijama i predočio partnerima iz Italije na koji način bi se mogle usmjeriti.

- Otvaranjem proizvodnje u Crnoj Gori, italijanska preduzeća, zbog potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini, imala bi olakšan i konkurentan pristup na tržišta CEFTA regiona, Turske i Ruske Federacije - rekao je Saveljić.