You are here

Poslovni forum Crna Gora - Bosna i Hercegovina

18/06/2013

Ostvarivanje strateških partnerstava između preduzeća iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine obezbjeđuje koncept njihove održive konkurentnosti i po ulasku u EU, ocijenjeno je na poslovnom forumu Crne Gore i Bosne i Hercegovine, održanom 18. juna 2013. godine u Privrednoj komori Crne Gore.

Istaknuto je da trgovinska saradnja dvije zemlje nije na odgovarajućem nivou, te da zabrinjava trend njenog pada.

Forum je okupio predstavnike crnogorskih i bosansko-hercegovačkih preduzeća iz sektora proizvodnje, prerade i trgovine poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Skupom je predsjedavao potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić, a u radu su učestvovali ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore te zemlje Nemanja Vasić. Potencijale agroindustrije dvije zemlje predstavile su Lidija Rmuš, sekretar Udruženja poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije Privredne komore Crne Gore, i Tijana Slagalo, stručni saradnik za poljoprivredno-prehrambeni sektor u Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Saveljić je kazao da je razvoj regionalne saradnje jedan od najvažnijih ciljeva međunarodnih aktivnosti Privredne komore Crne Gore, pa je i poslovni forum dvije zemlje rezultat ovih napora. Cilj foruma je pronalaženje odgovora na pitanje kako zajednički doći do novih tržišta i ostvariti nove vrijednosti.
Govoreći o robnoj razmjeni između Crne Gore i BiH (koja je u prva četiri mjeseca 2013. godine iznosila 41,3 miliona eura, približno kao i prethodnih godina), Saveljić je ukazao na trend rasta crnogorskog deficita.

- Pokrivenost uvoza izvozom je konstantno nepovoljna za Crnu Goru, i iznosila je od 15,7% u 2011, preko 22% u 2012, do svega 10% za četiri mjeseca ove godine – rekao je Saveljić.

Na forumu je, između ostalog, razmotren značaj predstojećeg ulaska Hrvatske u Evropsku uniju na CEFTA region. Ocijenjeno je da će to dovesti do značajnog smanjenja plasmana proizvoda iz regiona na hrvatsko tržište. Prema Saveljićevim riječima, jedan od razloga za to je što mnoge od CEFTA zemalja zaostaju u procesu izgradnje institucija u skladu sa EU zahtijevima, posebno u domenu akreditacije i standardizacije. Takođe, kompanije nijesu u dovoljnoj mjeri usvojile standarde potrebne da bi se njihovi proizvodi mogli plasirati na Evropsko tržište. Zbog problema konkurentnosti je još jednom potencirana poruka sa sajma u Mostaru (april 2013), da region prvo mora da se integriše unutar sebe i kao takav zajednički nastupa na trećim tržištima.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić je kazao da će se nakon 1. jula 2013. godine, i ulaska Hrvatske u EU, 230 linija proizvoda iz te zemlje prodavati u BiH po mnogo višim cijenama nego sad. To, prema njegovim riječima, otvara prostor da se uvoz iz Hrvatske supstituiše sopstvenom proizvodnjom ili uvozom iz drugih CEFTA država.

- Najveći izvoznik u BiH je Hrvatska. Dvadesetosam odsto izvoza njihovog prehrambenog sektora se odnosilo na nas. Vrijeme je da supstituišemo uvoz iz te zemlje, nađemo prostor za naše kompanije, ali i druge iz okruženja. Zato smo tražili da na ovom forumu naši sagovornici budu iz prehrambenog i trgovinskog sektora – kazao je Vasić.

Šansu za crnogorske privrednike nakon ulaska Hrvatske u EU vidi i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, koji je ukazao na potrebe da se ekonomski odnosi dvije zemlje podignu na viši nivo.

- Ovo je šansa za privrednike Crne Gore da snažnije „zakorače” na tržište Bosne i Hercegovine. Tu šansu sigurno neće propustiti iz drugih CEFTA zemalja. Na nama je da unaprijeđujemo CEFTA sporazum  između ostalog i potpisivanjem dokumenata za lakšu robnu razmjenu, poput protokola o međusobnom priznavanju dokumenata, koje su naše dvije zemlje već potpisale sa Srbijom, a koji je u fazi usaglašavanja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. To će omogućiti lakšu trgovinu, uklanjanje necarinskih barijera, manje zadržavanja na granici i pojeftiniće razmjenu roba – rekao je Šarović, koji očekuje podršku crnogorskih privrednika ovom dokumentu. On je pozvao crnogorske privrednike da, kroz saradnju sa BiH, iskoriste povoljnost što ta zemlja ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini sa Turskom.

Izvršni direktor mljekare Nika Tomislav Žižić, kazao je da je ta kompanija pokušava da uspostavi saradnju sa mljekarama iz BiH.

- Posljednje tri godine bili smo prisutni na sajmu u Zenici, ali nijesmo uspjeli da napravimo neki kvalitetan poslovni aranžman sa proizvođačima mlijeka iz Bosne, tu je bilo puno barijera. Nadam se da ćemo u narednom preiodu uspjeti da uspostavimo tu saradnju na obostrano zadovoljstvo - rekao je Žižić.

Direktor firme Agreks iz BiH Predrag Miličić naveo je da je najveći problem nelikvidnost na regionalnom tržištu. On je ukazao na problem koji će BiH imati ulaskom Hrvatske u EU.

- Od 1. jula najveći dio robe iz BiH više neće moći da se izvozi na hrvatsko tržište. Jedan dio robe koja se do sada plasirala na to tržište moraće da nađe mjesto na ostalim tržištima zemalja CEFTA - rekao je Miličić. Prema njegovim riječima, mlijeko će zbog toga pretrpjeti najveću štetu, jer je BiH bila značajan izvoznik u Hrvatsku.