You are here

Poslovni forum Crna Gora - Mađarska

26/06/2013

Postoji veliki prostor za unapređenje privredne saradnje između Crne Gore i Mađarske, između ostalog u oblastima energetike, poljoprivrede, prerađivačke industrije, razmjeni roba i turizmu, ocijenjeno je na poslovnom forumu Crne Gore i Mađarske, održanom 26. juna 2013. godine u Privrednoj komori. Mađari su zainteresovani za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, modernizaciju elektroenergetskog sistema naše zemlje i pruge Budimpešta - Bar, osnivanje mješovitih mađarsko - crnogorskih firmi, unapređenje avio saobraćaja obnavljanjem direktne linije Budimpešta - Podgorica, te za povećanje broja posjeta njihovih turista Crnoj Gori.

Forum, u čijem radu su učestvovali i ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i državni sekretar za vanjske poslove i evropske integracije u Vladi Mađarske Péter Szijjártó, organizovala je Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Mađarskom Agencijom za investicije i trgovinu, vladama dvije zemlje, te Ambasadom Mađarske.

Ovaj skup privrednika uslijedio je dan nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između privrednih komora dvije zemlje i agencija za promociju investicija.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković ukazao je na to da robnu razmjenu tokom 2012. i četiri mjeseca 2013.godine karakteriše pad obima robnog prometa. Glavni crnogorski izvozni proizvod u Mađarsku je ruda boksita. Mađarski turisti, koji su u prošloj godini posjetili Crnu Goru, čine svega 1,3% od ukupnog broja turista.

- Iznijeti podaci jasno govore o nedovoljnoj saradnji naše dvije zemlje, a što istovremeno ukazuje da postoji veliki prostor za njeno unapređenje, kako u razmjeni roba, tako i u sektoru turizma – rekao je Mijušković.

On je naglasio da bez dileme treba poljoprivredu markirati kao veliko polje potencijalne saradnje dvije zemlje, za čiji razvoj postoje uslovi u Crnoj Gori, ali nedostaju investiciona ulaganja u pripremu prerađivačkog sektora za šira tržišta, kao i kvalitetna znanja o novim tehnologijama. Od značajnijih očekivanja u narednom periodu pomenuo je i nastavak saradnje crnogorskog Montenegrobonusa te kompanije za naftu i gas „MOL“, koja pokaziuje interesovanje i za istraživanja i eksploataciju nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

- Pored poljoprivrede i energetike, veliku šansu za saradnju Crne Gore i Mađarske prepoznajem i u oblasti prerađivačke industrije koju bi, uz prenos adekvatnog znanja i određena ulaganja, mogli razvijati kroz sektor malih i srednjih preduzeća – kazao je Mijušković, dodajući da primjer Mađarske pokazuje da zemlje sa jačom industrijskom bazom lakše podnose udare krize.

Predsjednik je kazao da Privredna komora Crne Gore sa Komorom Mađarske ima odličnu saradnju u radu komorskih asocijacija, te da je Sporazumom koji je dan prije foruma potpisala i formalno potvrdila da je apsolutno posvećena kontinuiranom djelovanju kako bi se unaprijedili odnosi dvije nacionalne ekonomije.
- Osnovni pravci saradnje su definisani tim aktom i uvjeren sam da ćemo na najbolji način iskoristiti sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju – kazao je Mijušković.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović istakao je da će Crna Gora, kao jedinstvena turistička destinacija biti u narednom periodu promovisana na mađarskom tržištu, te da za to ima podršku Mađarske.

- Smatramo da se pozitivni pomaci mogu postići u oblasti stranih direktnih investicija u turizmu. Da bi turizam mogao da funkcioniše potrebne su preduslovi, a jedna od kritičnih tačaka njegovog razvoja je dostupnost naše zemlje mađarskim građanima. U tom dijelu smo se dogovorili da se intenzivno radi na obnavljanju avio linija Budimpešta-Podgorica, ali i detaljno pričali o modernizaciji pruge Budimpešta-Bar, značajnom novom projektu kojim ćemo konkurisati za sredstva iz Evropsko-kineskog fonda. Taj projekat je važan, ne samo sa aspekta turizma, već i za prevoz roba, što otvara dodatne mogućnosti za Luku Bar  - najavio je Gvozdenović.

Ministar smatra da je moguća saradnja sa Mađarima i u oblasti životne sredine, a interesovanje postoji u energetici. Mađarska kompanija MOL je zainteresovana za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, a državna elektro-energetska kompanija za rekonstrukciju crnogorske mreže. Prema Gvozdenovićevim riječima, iskazano je i interesovanje i za investicije u poštanski saobraćaj.

- Crna Gora je povoljan investicioni ambijent, što dokazuje 3,7 milijardi investicija iz 107 zemalja svijeta. Ažuriranjem zakonskih propisa za strane investicije, uređenje prostora i eksproprijaciju, učinićemo da crnogorski poslovni ambijent bude još bolji – kazao je ministar Gvozdenović.

Državni sekretar za vanjske poslove i evropske integracije u Vladi Mađarske Péter Szijjártó podsjetio je da je ta zemlja treći najveći strani investitor u Crnoj Gori. Objasnio je da Vlada vodi novu ekonomsku vanjsku politiku - Otvaranje prema istoku, a tome, kako je kazao, vode jake investicije na zapadnom Balkanu. U tome, prema njegovim riječima, bitnu ulogu ima HITA – agencija za strane investicije Mađarske i Egzim banka. Agencija HITA je, kako je objasnio, dobila instrukcije da jače i odlučnije pomogne firme koje žele da izađu na crnogorsko tržište, ali i crnogorske koje žele na mađarsko.

- Nadam se da ćete u Crnoj Gori pronaći ozbiljno mineralno blago. Naša kompanija MOL je zainteresovana za tender koji ćete raspisati. Uspjeh tog posla je od obostranog interesa. Mađarska željeznica želi direktnu vezu sa Barom , modernizaciju i elektrifikaciju pruge da bi se postigle brzine od 160 km/h. Probaćemo zajednički da dođemo do sredstava za taj projekat iz kineskog fonda. Avio kompanija Viz Air radi na poboljšanju veza sa Crnom Gorom, a naš najveći turoperator radi na povećanju priliva mađarskih turista u Crnu Goru – rekao je Szijjártó.

Potpredsjednik Mađarske investicione agencije Peter Bilek kazao je da oni podstiču privrednike da ne razmišljaju samo o izvozu roba u Crnu Goru, već i o osnivanju zajedničkih kompanija, uz prenos znanja i tehnologija. Najavio je da će u narednih 10-12 mjeseci biti organizovana još dva poslovna foruma.

- Prvim ćemo u Crnu Goru dovesti investitore, dok će drugi biti fokusiran na građevinarstvo i arhitekturu – najavio je Bilek.

Uslijedili su B2B susreti crnogorskih i mađarskih privrednika tokom kojih je razgovarano o mogućoj poslovnoj saradnji u konkretnim područjima rada.