You are here

Poslovni forum Crne Gore i Slovenije

22/06/2017

Crnogorska privredna delegacija boravila je u Ljubljani od 20. do 22. juna 2017. godine, kada su održani forum privrednika dvije zemlje i bilateralni razgovori predstavnika preduzeća zainteresovanih za jačanje privredne saradnje. Posjetu je organizovala Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Gospodarskom zbornicom Slovenije, Slovenačkim poslovnim klubom i agencijom Spirit.

Skup je otvorio Igor Zorko, potpredsjednik slovenačke Komore, koji je govorio o dugogodišnjoj saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore i naporima koje ove poslovne asocijacije ulažu kako bi se privrednici upoznali sa ekonomskim ambijentima država i ostvarili direktne poslovne kontakte.

Forumu je pristustvovao i ambasador Crne Gore u Sloveniji Miomir Mugoša koji je istakao da Ambasada Crne Gore aktivno radi na povezivanju poslovnih zajednica što je rezultiralo brojnim bilateralnim skupovima čiji broj raste iz godine u godinu.

O dostignutom stepenu saradnje i mogućnostima njenog unapređenja govorio je Željko Baltić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore Crne Gore, saopštivši  između ostalog, podatke o ostvarenoj robnoj razmjeni i njenoj strukturi.

 - Crna Gora i Slovenija razmijenile su u 2016. godini roba u vrijednosti od 61,5 mil, od čega je uvoz iznosio 46,4 miliona eura i smanjen je 23,5%, a izvoz 15,1 milion eura i bio veći za 26,1% u odnosu na isti period prošle godine. Slovenačka preduzeća su tokom poslednjih deset godina u Crnu Goru investirala oko 328 miliona eura, a samo u protekloj godini taj iznos je bio na nivou od oko 60 miliona - saopštio je Baltić. 

On je održao i prezentaciju pod nazivom »Crna Gora vas partner« i prisutne privredniuke upoznao sa prirodnim i ekonomskim potencijalima Crne Gore, stanjem nacionalne ekonomije, investicionim ambijentom, kao i velikim investicionim projektima koji su u toku i onima koji su trenutno u pripremnoj fazi.

Imajući u vidu integracione procese u EU i otvaranje 28 od 33 pregovaračkih poglavlja, na skupu je ocijenjeno da je Crna Gora sa tog aspekta najuspiješnija država u regiji. Najavljeno je i učešće  crnogorske poslovne delegacije na ovogodišnjem jubilarnom 50. Međunarodnom sajmu zanatstva i preduzetništva u Celju.

Nakon plenarnog dijela održani su bilateralni susreti privrednika dvije zemlje.

Izdvajamo