You are here

Poslovni forum sa Austrijom

20/11/2017

Forum privrednika naše zemlje i Austrije održan je 20. novembra 2017. godine u Privrednoj komori Crne Gore.

Skup je Komora organizovala u saradnji sa Ambasadom Austrije u Crnoj Gori, a fokus je bio na jačanju saradnje u komunalnoj privredi i vodoprivredi.

Prema riječima rukovodioca Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore Željka Baltića, tema današnjeg susreta otvara potpuno nove mogućnosti za dalje povezivanje i intenziviranje saradnje u oblasti komunalne privrede, posebno otvaranjem poglavlja 27 u pregovorima naše zemlje sa Evropskom Unijom.

- Ovo je još jedna dobra prilika da kroz konstruktivan i otvoren dijalog, a naročito razmjenom iskustava, potcrtamo značaj upravljanja i planiranja komunalne infrastrukture, prije svega zbog održivog razvoja crnogorske ekonomije – rekao je Baltić.

On je kazao da su u prethodnom periodu uložena značajna sredstva u crnogorsku komunalnu privredu kroz rješavanje problema infrastrukture i to vodosnabdijevanja, regulacije otpadnih voda, sanitarnih deponija i reciklažnih centara, kao i poboljšanje putne infrastrukture. Ipak, dodaje, prostor za dalja unapređenja postoji.

- U periodu od 2006. do 2016. u dijelu vodosnabdijevanja izgrađeno je i rekonstruisano 150 km vodovodne i 155 km kanalizacione mreže, a u toku je izgradnja još 35 km. Efikasnost vodovodnih preduzeća je ipak i dalje niska, jer su gubici na mreži veći od 65%. S tim u vezi, neophodno je napraviti akcioni plan smanjenja gubitaka u svim opštinama, čime će se na najbrži način povećati efikasnost privrednih subjekata u ovoj oblasti. Ulaganje u mrežu bez saniranja gubitaka nije adekvatan put, te je potrebna jasna vizija, kako bi se vodovodni sistem u Crnoj Gori približio evropskom prosjeku – naglasio je on. Ističe da se u cilju unapređenja kvaliteta vode za piće posebna pažnja mora posvetiti zonama sanitarne zaštite i stalnom monitoringu vode za ljudsku upotrebu.

Značajan problem za komunalnu privredu predstavlja kanalizacioni mulj koji nastaje u procesu prečišćavanja otpadnih voda, zato je neophodno uz pomoć eksperata iz ove oblasti, definisati smjernice za kvalitetno i ekonomski isplativo otklanjanje problema kanalizacionog mulja kao i implementacija Strategije upravljanja otpadom do 2030.

Problemi upravljanja komunalnim otpadom nisu ravnomjerno izraženi u svim lokalnim samoupravama, a sprovođenje aktivnosti na uvođenju integralnog sistema zavisi prvenstveno od ekonomske strukture pojedinih opština.

- Osnovni problemi kod uspostavljanja međuopštinske saradnje odnose se na sklonost da se upravljanje otpadom posmatra parcijalno, a ne kao sistem u kome sve karike moraju biti sinhronizovane i međusobno povezane. U ovom trenutku je odlaganje otpada na lokalne deponije praktično jedini način njegovog upravljanja u većini lokalnih samouprava – objasnio je predstavnik Komore.

Zaključuje da u oblasti upravljanja čvrstim komunalnim otpadom posebnu pažnju treba posvetiti sprovođenju lokalnih planova, jer su opštine njima odredile koliko će u narednom periodu reciklirati papir, karton, plastiku, metal i staklo. Zakon o upravljanju otpadom propisuje da je potrebno reciklirati 25% otpadnog materijala do kraja 2017. godine, a realne mogućnosti lokalnih samouprava kreću se u rasponu od 5 do 25%.

Baltić je kazao da je u periodu januar-septembar 2017. godine robna razmjena između Crne Gore i Austrije iznosila 29 miliona eura.

Crnu Goru je tokom 2016. godine posjetilo 17.023 turista iz Austrije i ostvarili su 77.978 noćenja ili 1,5% više u odnosu na 2015. godinu. Od januara do septembra 2017. bilo je 9.281 turista iz Austrije i 32.605 njihovih noćenja.

U istom periodu investicije iz Austrije su iznosile 9,8 miliona eura. Ukupne investicije iz ove zemlje od 2006. do avgusta 2017. godine su 610,8 miliona eura.

Dr Anna Janković, ambasadorka Austrije u Crnoj Gori, kazala je da su bilateralni odnosi Austrije i Crne Gore veoma dobri, a to važi i za ekonomske.

- Podržavamo napore za učlanjenje Crne Gore u EU. Očekujemo da će poglavlja koja je Crna Gora otvorila u skoro vrijeme biti zatvorena. Austrija je u Crnoj Gori vrlo uspješna u realizaciji tvining projekata. U okviru Tajeks projekta smo prepoznati kao uspješan partner u transferu znanja i konsultantnskih usluga – rekla je Janković.

Ona je pozvala privrednike da forum iskoriste za razmjenu poslovnih iskustava koja će rezultirati donošenjem kvalitetnih biznis odluka, te izrazila očekivanje da će ove austrijske kompanije biti uspješni investititori u Crnoj Gori.

Dr Erika Teoman-Brenner, trgovinska savjetnica pri Ambasadi Austrije govorila je o izuzetno dobroj saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore. Smatra da se u oblasti komunalne infrastrukture mora zajednički uraditi mnogo više, te je zato na forumu prisutno sedam austrijskih preduzeća iz ove oblasti koja žele da ojačaju saradnju sa crnogorskim kompanijama.

- Brojne austrijske firme nude usluge, posebno iz konsaltinga, koje mogu da pomognu u razvoju ove veoma značajne privredne oblasti – rekla je Teoman-Brenner.

O implementaciji projekata u komunalnoj privredi Crne Gore govorila je glavna menadžerka PROCON-a dr Danijela Šundić, dok je o rješavanju problema otpadnih voda izlaganje imao zamjenik izvršnog direktora Vodovoda i kanalizacije Podgorice Filip Makrid.

Predstavila su se vodeća austrijska preduzeća iz oblasti projektovanja, trgovine i izvođenja radova u ovim djelatnostima, i to: Copa-Data, Eplan Software & Service, Hydrophil, Ingenos.Gobiet.ZT, Midex Bau und Handelsges, Schiebel Antriebstechnik i Sulzer.

Nakon prezentacija, tokom bilateralnih razgovora, uspostavljeni su direktni kontakti između potencijalnih partnera iz Crne Gore i Austrije. 

Izdvajamo