You are here

Poslovni forum sa Mađarskom

20/06/2018

Poslovni forum sa Mađarskom je održan 20. juna 2018. godine u Privrednoj komori Crne Gore.

U fokusu skupa, u čijem radu je učestvovalo više od 50 predstavnika kompanija, bilo je unapređenje saradnje u oblasti informaciono-komunikacionih i medicinskih tehnologija, energetike, konsaltinga, zaštite životne sredine, industrije i turizma.

Forum je organizovan u saradnji sa Komitetom za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić kazao je da je riječ o jednoj u nizu aktivnosti u cilju ostvarivanja direktne poslovne saradnje između preduzeća dvije zemlje, koje se realizuju u saradnji sa Ambasadom Mađarske u Crnoj Gori i naše države u Budimpešti, te partnerskom Privrednom komorom Mađarske.

- Posebno interesovanje u proteklom periodu mađarska preduzeća su pokazivala za oblast zaštite životne sredine kao i za predstojeće otvaranje pregovaračkog poglavlja 27. Da prostor za dalji razvoj privrednih odnosa još uvijek postoji, govori i multisektoralni karakter današnjeg foruma – rekao je Saveljić.

On je istakao da je Mađarska značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore i da se, u 2017. godini, našla na trećem mjestu liste zemalja u koje se najviše izvozi, poslije Srbije, te Bosne i Hercegovine.

- Do 2016. godine u trgovini Crne Gore sa Mađarskom konstantno je bilježen deficit. U posljednje dvije godine robnu razmjenu između dvije zemlje karakteriše suficit, koji je u 2016. godini bio na nivou od 15,6 miliona eura, a u 2017. godini 10,5 miliona eura. Suficit u razmjeni posljedica je značajnog povećanja izvoza aluminijuma na tržište Mađarske – kazao je potpredsjednik Komore.

Ukupna robna razmjena Crne Gore i Mađarske u 2017. je iznosila 52,6 miliona eura, tri odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Izvezeno je robe u vrijednosti od 31,6 miliona eura što je 9,4% manje u odnosu na 2016.godinu, a uvezeno za 21,1 milion eura što je rast od 0,9 odsto.

Tokom 2017. godine iz Mađarske su se najviše uvozili: farmaceutski proizvodi, električne mašine i oprema, mašine za pripremu i preradu duvana, ploče od iverice, dok su se u tu zemlju izvozili

aluminijum, drvo i proizvodi od drveta, šipke i profili od legiranih čelika, vino i voda.

Crnu Goru je u 2017. godini posjetilo 12.848 turista iz Mađarske koji su ostvarili 67.130 noćenja.

Ukupne investicije iz Mađarske u periodu od 2007. do marta 2018. godine iznose 204,4 miliona eura. Najviše je investirano tokom 2010. i 2016. godine, dok je u 2018. godini, do marta, investirano 1,9 miliona eura.

Potpredsjednik Komore je potom predstavio makroekonomske pokazatelje Crne Gore.

- Nadam se da će današnji susret biti samo jedna od brojnih aktivnosti kojima će se stvoriti temelji za povezivanje naše dvije ekonomije – zaključio je Saveljić.

Predsjednik Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske Attila Galambos rekao je da ta organizacija okuplja 87 privrednih društava koja žele da naprave proboj na tržište Regiona.

- Neka od tih preduzeća su već napravila prve korake u tom pravcu, dok pojedina to čine sada, na ovom forumu. Ovaj i skupovi koji će uslijediti doprinijeće jačanju saradnje među našim kompanijama – kazao je Galambos i istakao ulogu mađarske Ambasade u toj misiji.

Prema njegovim riječima, Mađarska ima vrlo sličnu istoriju i kulturu kao države Balkana, što je dobra osnova za sjajnu saradnju.

Naglasio je da su vrata Komiteta i privrednih komora dvije zemlje uvijek otvorena za kompanije koje eventualno naiđu na prepreke za razvoj poslovnih odnoa i da će se predano raditi na njihovom otklanjanju, između ostalog i preko Crnogorsko-mađarske međuvladine komisije za ekonomsku saradnju.

- Imamo mnogo toga zajedničkog sa crnogorskim kompanijama i ja ću podržati svaku inicijativu koja je u pravcu uspostavljanja novih poslovnih relacija među privrednicima naše dvije zemlje – rekao je Galambos.

Goran Šćepanović, generalni direktor za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije, zahvalio je Komori na organizaciji poslovnog foruma. Prema njegovim riječima, ovaj skup predstavlja priliku da se razmotre mogućnosti za dalje unapređenje bilateralnih ekonomskih odnosa između Crne Gore i Mađarske, te definišu novi modaliteti saradnje koji će nakon B2B sastanaka, nada se, uroditi konkretnim projektima.

- Crna Gora i Republika Mađarska ostvaruju uspješnu ekonomsku saradnju. O tome svjedoči održavanje četiri sjednice Crnogorsko-mađarske međuvladine komisije za ekonomsku saradnju na kojima se razmatraju pitanja iz brojnih oblasti koje su prepoznate kao obostrano korisne. Prije svega je riječ o saradnji u oblastima: promocije investicija, malih i srednjih preduzeća, energetike poljoprivrede, zaštite životne sredine, naučne i tehnološke saradnje, turizma, građevinske industrije, obrazovanja, saobraćaja, kulture i zdravlja – kazao je Šćepanović.

On je potencirao da je naša zemlja u prethodnom periodu uradila mnogo da poboljša poslovni ambijent, čemu doprinosi i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, NATO alijansi i harmonizovano zakonodavstvo sa EU regulativom. Naglasio je da je među privremeno zatvorenim poglavljima u pregovorima sa EU upravo ono koje se odnosi na spoljne odnose.

- Upravo tako pozitivan poslovni ambijent je prepoznat i od mađarskih privrednika, u prilog čemu govore i vrlo respektabilne investicije Mađar Telekoma, OTP grupe – rekao je on.

Istakao je međutim da se u prethodnom periodu smanjila robna razmjena u prehrambenoj industriji.

- To je sigurno oblast u kojoj bi se mogla uspostaviti jača saradnja -  – rekao je Šćepanović.

Naglasio je da Crnu Goru ne treba posmatrati kao tržište od 650.000 stanovnika već da se odavde, zbog ugovora o slobodnoj trgovini koje imamo sa brojnim velikim državama i EU, može bez dažbina plasirati roba prema gotovo milijardu ljudi. To, i regulativa povoljna za investiranje, podstiču na pokretanje biznisa u našoj zemlji, zaključuje on.

Ambasador Mađarske Kristijan Poša kazao je da o interesovanju mađarskih kompanija za saradnju sa crnogorskim dovoljno govori to što je ovo drugi forum privrednika dvije zemlje u 2018, nakon što je u aprilu u fokusu bila saradnja u vodoprivredi.

- Saradnja malih i srednjih preduzeća je osnova za dalje razvijanje mađarsko-crnogorskih ekonomskih odnosa. Mađarska Crnu Goru vidi kao veoma značajnog strateškog partnera, što dokazuje i Deklaracija o pojačanom partnerstvu iz 2012. godine, čiji je jedan od stubova razvijanje bilateralne saradnje u oblasti ekonomije – kazao je Poša.

Potencirao je da je Mađarska među najvećim investitorima u našoj zemlji, sa uloženih oko 500 miliona eura.

- Nadam se da ćemo uskoro moći da pozdravimo nove značajne mađarske kompanije u Crnoj Gori. Međutim, cilj nam je da se, pored investicija, snažno razvijaju i odnosi u oblasti bilateralne spoljnotrgovinske razmjene. Upravo zato je 2014. u Podgorici otvorena i kancelarija Mađarske nacionalne trgovinske kuće, sa ciljem da pruži podsticaj povezivanju mađarskih i crnogorskih malih i srednjih preduzeća – rekao je ambasador.

Prema njegovim riječima, rast mađarskog izvoza na više od 100 milijardi eura, smanjenje javnog duga i budžetski deficit ispod tri odsto su stabilna osnova koja mađarskim privrednicima omogućava da izađu na inostrana tržišta, pa je sve veće interesovanje kompanija i za crnogorsko.

- Smatram da tokom sljedećih godina postoje najveće šanse za dalji razvoj naših privrednih odnosa u energetici, zaštiti životne sredine, poljoprivredi i prehrambenoj industriji, građevinarstvu i turizmu. Želim da ukažem crnogorskim privrednicima na mogućnosti koje nudi naša EXIM banka koja u slučaju uvoza mađarskih proizvoda može da odobri povoljne kredite. Takođe, izuzetno je važno da preduzeća iz obje države prepoznaju mogućnosti za saradnju na trećim tržištima koje su odlične zahvaljujući ugovorima o slobodnoj trgovini koje je potpisala Crna Gora – rekao je Poša.

Forum je okončan bilateralnim razgovorima predstavnika crnogorskih i mađarskih kompanija.

Sastanak kod predsjednika Golubovića

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović razgovarao je 20. juna 2018, uoči poslovnog foruma Crna Gora-Mađarska, sa predsjednikom Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske Attilom Galambosom i direktoricom Sektora za međunarodne odnose u toj poslovnoj asocijaciji Marijom Stark.

U otvorenoj i prijateljskoj komunikaciji sagovornici su razmotrili mogućnosti unapređenja saradnje komora, sa posebnim akcentom na dualno obrazovanje.

Predsjednik Golubović je pozvao goste da uzmu učešće u radu predstojeće Regionalne konferencije o ekonomiji u Budvi, koja će se u organizaciji Privredne komore održati u oktobru. Predsjednik Galambos je uzvratio pozivom da čelnik najstarije crnogorske poslovne asocijacije u septembru bude gost Konferencije EuroSkills Competetion, koja će biti organizovana u Budimpešti.

Izdvajamo