You are here

Poslovni forum sa Vojvodinom

27/10/2017

Poslovni forum u organizaciji privrednih komora Crne Gore i Vojvodine održan je 27. oktobra 2017. godine u Podgorici.

Unapređenje i razvoj privredne saradnje, kao i intenziviranje kompanijskih veza kroz bilateralne razgovore su osnovni ciljevi ovog susreta, tokom kojeg su predstavljeni ekonomski potencijali Crne Gore i AP Vojvodine. Poseban fokus je bio na saradnji u oblasti metalurgije i metaloprerade, turizma, građevinarstva, trgovine, marketinških usluga, grafičke djelatnosti i poljoprivrede.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić kazao je da je razvoj regionalne saradnje jedan  od najvažnijih ciljeva međunarodnih aktivnosti ove poslovne asocijacije, pa je i današnji poslovni forum rezultat tih napora.

Prema njegovim riječima, 17 vojvođanskih preduzeća iz različitih sektora privrede te predstavnici crnogorskih kompanija koji učestvuju u forumu svjedoče o tome da je dalju privrednu saradnju moguće razvijati u različitim djelatnostima realnog i sektora usluga.

- Shodno potrebama i mogućnostima naših komplementarnih privrednih sistema, oblici saradnje treba da izađu iz sfere prostih komercijalnih aranžmana i otvore prostor za zajednička ulaganja u proizvodne kapacitete na teritoriji Crne Gore i Vojvodine. Na ovaj način privrede Crne Gore i Srbije mogu da povećaju konkurentnost svojih ekonomija i budu spremne za izvjesni ulazak u EU– rekao je Saveljić.

On je potom iznio podatke koji se odnose na robnu razmjenu Crne Gore i Srbije sa posebnim akcentom na trgovinski promet sa Vojvodinom.

Bilježi se izrazito visok trgovinski deficit Crne Gore u 2016. godini koji je iznosio 4.45% dok je za osam mjeseci 2017. bio nešto viši i to 4,61%.

- Ovaj trend je prisustan tokom proteklih 10 godina, a i ranije u zajedničkoj državi, posebno iz razloga što je Vojvodina tradicionalno tržište sa kojeg Crna Gora nabavlja prehrambene i poljoprivredne proizvode. Interesantan je podatak da u struktiri izvoza Crne Gore u Vojvodinu prvo mjesto zauzimaju proizvodi farmaceutske industrije koji čini 33% ukupnog izvoza, dok je tek na drugom mjestu proizvodnja pića (vino, pivo) koje u ukupnom izvozu učestvuje sa 16.9% - rekao je Saveljić.

Boško Vučurević, predsjednik Privredne komore Vojvodine, kazao je da je za razvoj cjelokupnog regiona od izuzetne važnosti su međusobna saradnja i povezivanje privreda, te otvaranje tržišta.

- Organizovanjem poslovnog foruma u Podgorici privrednicima pružamo nove mogućnosti saradnje i ostvarivanja obostranih interesa i ulaganja. Ovaj skup je jasna potvrda interesa dvije zemlje za zajedničko unapređenje biznis okruženja, kao i za međusobnu razmjenu znanja i iskustva – rekao je Vučurević.

U tom cilju potrebno je zajedničkim snagama pospješivati dalji razvoj Regiona te pratiti trendove tehnološkog razvoja, što vodi većem ekonomskom rastu. On je pomenuo da je saradnja Crne Gore i Vojvodine rezultirala greenfield investicijom od 3,8 miliona eura u kompaniju Davax u Kaću. Tokom osam mjeseci tekuće godine robna razmjena između Vojvodine i Crne Gore je iznosila 126 miliona eura, 70 odsto u odnosu na 2016. godinu.

- Očekujem da ćemo ovakvim forumima pospješiti robnu razmjenu i premašiti njenu prošlogodišnju vrijednost od 166 miliona eura – naglasio je on.

On je zaključio da su Srbija, odnosno Vojvodina i Crna Gora upućene jedna na drugu te da je potrebna tješnja saradnja na ostvarivanju zajedničkih ekonomskih interesa.

Goran Šćepanović, generalni direktor za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom u Vladi Crne Gore, ocijenio je da organizovanje poslovnog foruma doprinosi da dobra saradnja sa Vojvodinom stvara nove šanse za razvoj biznisa i zajednički nastup na trećim tržištima. Potencirao je da će uklanjanje carinskih barijera među CEFTA zemljama doprinijeti rastu njihove konkurentnosti, što je neophodan uslov za ulazak na tržište EU.

- Zadovoljstvo je što su dvije privredne komore prepoznale značaj jačanja saradnje uzimajući u obzir potencijale koje možemo da ponudimo naročito u oblastima proizvodnje vina, prerađivačkoj industriji, trgovini i turizmu. Očekivano je da će ovaj poslovni forum biti kanal komunikacije sa vojvođanskim privrednicima i dati doprinos promociji ekonomskih potencijala, kako Vojvodine tako i Crne Gore. Klastersko udruživanje naših privrednika za nastup na trećim tržištima je zajednički interes, a to je i preporuka EU. Da bi se kompanije pozicionirale na tim velikim prostorima neophodno je da budu pripremljene u smislu, prije svega, veće konkurentnosti. Ministarstvo ekonomije podržava sve poslovne inicijative usmjerene na jačanje konkurentnosti i unapređenje poslovnog ambijenta – rekao je Šćepanović.

Ivan Đoković, potpredsjednik Vlade Vojvodine, očekuje dalje intenziviranje privrednih veza, a predstavio je i strateške vidove saradnje ove dvije ekonomije.

- Ustanovili smo da će propulzivnost kapitala, investicija i privredne saradnje u budućem periodu moći samo da raste. Mi smo uslovljeni da zajedno strateški djelujemo, da usko povežemo naše privrede, posebno poljoprivrede, turizam, proizvodnju, ICT sektore i da zajednički istupamo ka inostranim tržištima sarađujemo na međunarodnim projektima, te obrazovanju – rekao je Đoković.

Ekonomske potencijale i investicione ambijente naše zemlje i Vojvodine predstavile su Nina Drakić iz Privredne komore Crne Gore i Bojana Miljuš, iz Privredne komore Vojvodine.

Nakon plenarnog dijela organizovani su B2B razgovori privrednika.

Forum privrednika je organizovan u okviru Dana Vojvodine u Podgorici.

Izdvajamo