You are here

Poslovni forum u Tirani

13/03/2013

Ekonomske odnose Crne Gore i Albanije treba izgraditi na nivou već dobrih međudržavnih i dobrosusjedskih. Potrebno je da privrednici učine sve kako bi se ekonomska saradnja dvije zemlje pojačala po obimu i kvalitetu, ocijenjeno je 12. marta 2013. godine na III crnogorsko-albanskom poslovnom forumu u Tirani.

Susrete privrednika organizovala je Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Privrednom komorom Tirane, a u okviru zvanične posjete potpredsjednika Vlade Igora Lukšića Albaniji. U delegaciji crnogorskih privrednika, koju je predvodio potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić, bilo je 35 predstavnika kompanija i lokalnih samouprava koji su kroz bilateralne sastanke uspostavili poslovnu komunikaciju sa potencijalnim partnerima iz Albanije – njih ukupno 50.
Potpredsjednik Vlade Lukšić kazao je na Forumu da je od obnavljanja crnogorske nezavisnosti urađeno mnogo na planu razvoja ukupne bilateralne saradnje dvije zemlje, ali da ekonomska saradnja ne zauzima adekvatno mjesto. Zato, naglašava, ekonomija treba da bude vodeća tema budućih susreta na svim nivoima, posebno, u vrijeme ekonomske krize, kada postoji velika potreba podsticanja trgovine i investicija.
- Naš zajednički dugoročni cilj treba da predstavlja unapređenje ekonomske saradnje. U tom smislu, podržavam formiranje mješovitog crnogorsko albanskog ekonomskog komiteta, koji bi svojim aktivnostima pomogao da robna razmjena dvije zemlje, koja je u prošloj godini iznosila skromnih 21,5 miliona eura bude značajno veća – kazao je Lukšić.
Ukazujući na značaj planiranih i započetih aktivnosti rekonstrukcije putnih pravaca poput Skadar-Bar, Tuzi – Božaj – Skadar, Ulcinj – Sukobin, Lukšić je ocijenio da je „regionalnim povezivanjem moguće dosta uraditi na planu infrastrukture, a to će i dalje biti prioritet“.
Ono što se posebno izdvaja kao uspješna cjelina jeste saradnja u oblasti energetike, smatra potpredsjednik Vlade. Puštanjem u rad 2011. godine su, na najvišem naponskom nivou, povezani prenosni sistemi od Grčke preko Albanije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i dalje.
- Takođe, podsjetimo se i da su predsjednici Vlada Crne Gore, Hrvatske i Albanije još 2007. u Zagrebu potpisali veoma značajnu Deklaraciju o izgradnji Jonsko jadranskog gasovoda, projekta čija je vrijednost procijenjena na 230 miliona eura. Ovaj gasovod bi mogao biti dio Transjadranskog gasovoda i za sve nas znači mogućnost diversifikacije izvora energije – rekao je Lukšić.
Prostor za značajno unapređenje saradnje vidi i u turizmu.
- U toku 2012. godine u Crnoj Gori boravilo je preko 27 000 turista iz Albanije. Smatramo da postoje brojne mogućnosti unapređenja odnosa u ovoj oblasti. Tu izdvajamo mogućnost zajedničke turističke valorizacije Skadarskog jezera, a smatramo da bi regulisanje toka rijeke Bojane značajno podiglo nivo turističke ponude obje zemlje – kazao je potpredsjednik Vlade.
Nesumnjivo dobri politički i međukomorski odnosi dvije zemlje nijesu praćeni adekvatnim konkretnim rezultatima na ekonomskom planu, ocjena je potpredsjednika Privredne komore Crne Gore Saveljića.
On je istakao da raduje što Albanija uveliko razvija putnu infrastrukturu, a u tome vidi šansu i za crnogorske privrednike.
- Perspektiva je u onome što je Crna Gora u privrednom smislu morala i ranije da osjeti i iskoristi - da naše građevinske firme ovdje učestvuju, makar kao podizvođači, u nizu projekata razvoja putne infrastrukture, ali i da naše firme ovdje otvaraju ekspoziture, sarađuju na raznim poljima. Očekujemo saradnju u oblasti prevoza roba, špedicije i saradnje albanskih i crnogorskih luka – kazao je Saveljić.
Iznio je podatke da se robna razmjena između Albanije i Crne Gore kreće od 0,8% ukupne crnogorske u 2009, do jedan odsto u 2012. godini. Pokrivenost uvoza Crne Gore izvozom iz Albanije je 54,3% u 2012. godini, što je pogoršanje u odnosu na prethodne godine, kada je ovaj odnos bio daleko uravnoteženiji.
- Dakle, i po obimu i stepenu razuđenosti izvoza i uvoza, dosta je nepovoljna slika i susret privrednika je još jedan u nizu pokušaja da se situacija popravi i da imamo jednu bogatu poslovnu saradnju na svim poljima naših ekonomija. A od ovakvih i sličnih pokušaja mi i ubuduće nećemo odustajati jer nas na to obavezuje činjenica da dijelimo zajednički prostor sa sličnim ili istim karakteristikama i planovima razvoja – rekao je Saveljić.
Ministar vanjskih poslova Albanije Edmond Panariti kazao je da je intenziviranje dobrosusjednih i ekonomskih odnosa jedan od preduslova evropskih integracija dvije zemlje.
- Finansijska kriza nas upućuje da intenziviramo saradnju. Naše zemlje su sprovele reforme da privuku strane investicije, ali najprije moramo privući investitore iz zemalja koje nas okružuju. Albanija će učiniti sve da crnogorske investicije budu bezbjedne – rekao je Panariti.
Predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Tirane Nikolin Jaka ocijenio je da saradnja ekonomija Crne Gore i Albanije ide uzlaznom putanjom.
- Prioritet je razvoj i rekonstrukcija infrastrukture, kako putne tako i željezničke, da bi se stekli uslovi za veću robnu razmjenu dvije zemlje uz niže cijene. Albanija ima veliki interes da izvozi građevinske materijale, a vidimo da sve više naših turista ljetuje u Crnoj Gori. Najvažnije je prepoznati komplementarne investicije i da budemo stabilni partneri – kazao je Jaka.
U okviru foruma predstavljeni su ekonomski potencijali dvije zemlje.

Privrednici: Forum dao konkretne rezultate

Privrednici su ocijenili da je forum u Tirani dao konkretne rezultate.
Izvršni direktor Mljekare Nika Tomislav Žižić kazao je da je došao na forum s ciljem da nađe distributera proizvoda njegove kompanije za albansko tržište.
- Ostvarili smo dva veoma kvalitetna kontakta sa firmama koje se bave keteringom te uvozom mlijeka i mlječnih prerađevina. Veliki sam optimista pošto se radi o firmama koje polažu puno na kvalitet proizvoda i koje su orjentisane na proizvođače koji posjeduju sertifikate poput HACCP i ISO serija, što Nika ima. Mislim da ćemo postići dobru cijenu i izaći na tržište Albanije – kazao je Žižić.
On je dodao da ta kompanija već godinama sarađuje sa Privrednom komorom Crne Gore, što je rezultiralo i njenim učešćem na sajmovima u Dubrovniku, Zenici, Novom Sadu...
- Privredna komora pruža maksimalnu podršku crnogorskim privrednicima. Organizovanim nastupom na zajedničkom štandu Komore mi možemo uz niže troškove da ostvarimo benefite. Zato izuzetno cijenim podršku Privredne komore – kazao je Žižić.
Hamzo Hodžić iz Meso-prometa kazao je da je posjeta Tirani bila uspješna.
- Dogovorili smo posjetu potencijalnih partnera iz Albanije našoj firmi i dalja saradnja će se odvijati nakon toga. Vjerujemo da će proizvodi France naći na tržištu Albanije, jer imamo potreban kvalitet za to i zadovoljene standarde. Posebno nas je obradovalo što postoji interesovanje za naše proizvode od strane institucija – bolnica i hotela – kaže Hodžić.
Forum u Tirani dao je pozitivne rezultate, jer su crnogorski poslovni ljudi pronašli zajednički interes sa partnerima iz Albanije, smatra Gani Resulbegović iz Real Estate & CO.
- Albanci su zainteresovani za zimski turizam i smatram da je potrebno unaprijediti ponudu crnogorskih skijaških centara. Mislim da su kapaciteti recimo Bjanke ili privatnog smještaja premali za potrebe albanskih turista. Kolašin, prije svega, mora da napravi dodatne napore i aktivira i neke starije hotele i pojača privatni smještaj – rekao je Rasulbegović, dodajući da je potrebno osmisliti načine da se albanski turista zadrži na crnogorskom primorju, jer smatra da ono sve više postaje stanica na njihovom putu ka Hrvatskoj.
Proizvođači i prerađivači voća te povrća nijesu na Forumu imali puno albanskih partnera za razgovor, ali bez obzira na to, bilo je zanimljivih kontakata iz kojih se očekuje poslovna saradnja, ocjenjuje Jezdimir Vujičić, Ekomeduza.
- Snabdjevači bolnica i ustanova u Albaniji iskazali su interesovanje za naše proizvode. Gotovo je izvjesno da možemo napraviti neku saradnju. Izvozimo u zemlje okruženja, na Kosovo, pa i u EU, ali do sada nijesmo u Albaniju i nadamo se da će se to promijeniti kazao je Vujičić.