You are here

Potpredsjednica Komore na konferenciji u Dubrovniku

09/03/2019

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović, te članice Koordinacionog odbora za žensko preduzetništvo Slavica Striković iz NVO Ženska akcija i Slavica Vukčević, direktorica turističke agencije Montenegro Advantures, učestvovale su u radu konferencije „Okreni ploču“ koja je održana 8. i 9. marta u Dubrovniku.

Konferencija u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Udruženja poslovnih žena „Krug“ bila je namijenjena preduzetnicama i onima koje to namjeravaju da budu.

Potpredsjednica Filipović govorila je na panelu „U korak s novim vremenom – Digitalni korak“. Fokus je bio na digitalnoj transformaciji ekonomije. Posljednjih deset godina, skoro sva područja života i rada, od trgovine, proizvodnje pa do medicinske zaštite su značajno digitalizovana. Prema riječima Filipović, neophodno je da se ekonomija prilagodi i učestvuje u digitalnoj revoluciji svih sektora. 

Digitalno preduzetništvo, dodala je, ima ogromni razvojni potencijal koji još uvijek nije dovoljno zahvatio crnogorsku ekonomiju. Ono je danas presudno za postizanje konkurentnosti na evropskom tržištu.

- Privredna komora među prvima u Crnoj Gori afirmiše značaj, podstiče debatu i sprovodi programe koji su direktno vezani za nove razvojne politike grupisane oko tri ključna cilja: pametnog, održivog i inkluzivnog rasta – rekla je Filipović.

Digitalno preduzetništvo je proizvod izuzetno brzog razvoja i usvajanja ICT koje su uvele ljudsko društvo u fazu transformacije iz industrijskog u informaciono doba. Privredna komora daje doprinos razvoju ICT sektora kontinuiranim organizovanjem edukacija, učećem u izradi i praćenju primjene propisa iz ove oblasti, te realizovanjem međunarodnih projekata koji se odnosi na unapređenje obrazovnog sistema u oblasti sajber bezbjednosti, pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, u cilju uspješnog sprovođenja procesa digitalne transformacije, bilo bi poželjno da se u Crnoj Gori: oformi stručno tijelo pri Vladi  koje bi koordiniralo procesom digitalne transformcije; poveća primjena digitalnih tehnologija kako u velikim preduzećima tako i u MSP; razvija digitalna preduzetnička kultura,  pažnja usmjeri na ukupno obrazovanje a posebno na informatičko i talente; podrži uvođenje digitalnih tehnologija u svim fazama razvoja preduzeća i povećaju investicije u njihov razvoj podsticajnim finansijskim olakšicama; paralelno raditi na razvoju ponude i tražnje digitalnih tehnologija i kreiranju ekonomije obima u tržišnom ambijentu.

- Interes je da MSP što prije digitalizuju poslovanje, ali su veoma važne i kompanije koje obezbjeđuju digitalna (tehnološka) rješenja koja se primjenjuju – rekla je Filipović.

Panelom je moderirara potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj koja je i predsjednica Jadransko-jonskog foruma privrednih komora.

Zaključak panela je bio je da je došlo vrijeme cjeloživotnog učenja. Sklonost promjenama i aktuelnost biće najtraženije vrline budućih generacija.

Tokom konferencije su održani i paneli sa temama „Zašto u preduzetništvo“, tokom kojeg se raspravljalo  o izazovima ulaska u preduzetničke vode i „Preduzetnica na svom i po svom“, gdje je potencirana uloga žene u aktiviranju materijalne i nematerijalne imovine porodice u ekonomskom smislu. 

Zaključeno je da je cilj konferencije bilo otvaranje novih prilika, podsticanje i snaženje žena za ulazak i ostanak u preduzetništvu. Neravnopravnost žena direktno djeluje na ekonomiju. Zbog toga je potrebno stvarati agilne poslovne timove u kojim žene treba da imaju ključne uloge, te jačati podršku ovom vidu preduzetništva.