You are here

Predsjednik Golubović na Konferenciji u Sarajevu

19/03/2019

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i nacionalni koordinator Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana za našu zemlju Balša Ćulafić učestvovali su, kao počasni gosti, u radu konferencije na temu „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva”, od 18. do 20. marta 2019. godine u Sarajevu.

Konferenciju je organizovala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa GlobalGPS BH. Učestvovali su lokalni, regionalni i međunarodni eksperti, članovi akademske zajednice, predstavnici privrednih komora, poslovne zajednice, udruženja malih i srednjih preduzeća, međunarodnih institucija u Bosni i Hercegovini i diplomatskog kora.

Predstavljeni su Studija o e-spremnosti, primjeri dobre prakse za razvoj savremenog informatičkog društva, te praktična rješenja za svaki sektor.

Konferencija je dio aktivnosti kojim se doprinosi Programu razvoja informatičkog društva u Bosni i Hercegovini u cilju unapređenja privrede te države. Ona je vid podrške izvozno-orjentisanim kompanijama u usklađivanju i približavanju modernim tokovima poslovanja i rada u Evropskoj uniji i svijetu.

U okviru konferencije su organizovani paneli: “Digitalna transformacija transportnog i logističkog sektora”, “Medicina i zdravstveni sistem”, “Informaciono-komunikacione tehnologije i infrastruktura”, “Informaciono-komunikacione tehnologije i energetska efikasnost”, “Životna sredina i ekologija”, “Državna administracija, obrazovanje i infrastruktura”, “Digitalizacija komorskog sistema”, “Statistika i standardi”, “Digitalizacija kulturnog nasleđa i mediji”, “Informaciono-komunikacione tehnologije u funkciji unapređenja bezbjednosti i sigurnosti građana”, “Budućnost finansijskog sektora”, “Mala i srednja preduzeća”, “Nova radna snaga”, “Dobro upravljanje nacionalnim resursima”, “Zakoni i legislativa”, “Poljoprivreda i prehrambena proizvodnja”, “Arhitektura i građevinarstvo”.

Moderatori i učesnici panela bili su članovi akademske zajednice, privatnog i javnog sektora, udruženja.

Učesnici panela informisani su o dostignućima u ovim oblastima, te o investicionim potencijalima u razvoju IT društva u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Komore i nacionalni koordinator učestvovali su u radu sastanaka Upravnog odbora KIF-a, na kojem su razmatrane mogućnosti jačanja Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, kao i implementacije predstojećih projekata koje će finansirati Evropska unija.

Running sports | Nike Air Max 270 - Deine Größe bis zu 70% günstiger