You are here

Predsjednik Golubović na Podgoričkom investicionom forumu

18/12/2019

Saradnja i povezivanje gradova regiona, kao i integrisanost regionalnog tržišta najbolji su put za privlačenje većih investicija, ocijenjeno je tokom prvog Podgoričkog investicionog foruma koji je, u organizaciji Glavnog grada, održan 18. decembra 2019. godine.

Forum su otvorili potpredsjednik Vlade Milutin Simović  i gradonačelnik Ivan Vuković.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović poručio je investitorima da Glavni grad razumije potrebe i zahtjeve biznisa 21. vijeka, i kreira investicioni i poslovni ambijent da bude privlačan i konkurentan na unutrašnjem i regionalnom tržištu.

-Vuković i njegov tim znaju da su tu zbog vas i da će vaš poslovni uspjeh ovdje biti opredjeljujući u dokazivanju uspješnosti Podgorice na investicionom planu, a na korist svih njenih građana - rekao je Simović.

Gradonačelnik Vuković je ocijenio da veliki razvojni potencijali glavnog grada još nijesu u punoj mjeri iskorišćeni, te izrazio nadu da će investitori prepoznati moguće benefite ulaganja u Podgoricu.

On je predstavio investicioni ciklus od preko 200 miliona eura, posebno izdvajajući projekte izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u vrijednosti preko 50 miliona eura, saobraćajnog prstena oko grada (100 miliona eura) i biznis zona.

Istakao je namjeru gradske uprave da bude efikasan servis biznis zajednici, najavljujući formiranje Poslovnog savjeta Glavnog grada u narednih mjesec dana.

Na panelu „Crna Gora / Podgorica investicione mogućnosti“ učešće su uzeli ministarka ekonomije Dragica Sekulić, predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević i Časlav Vešović, zamjenik Gradonačelnika Podgorice, a moderator je bio Miloš Jovanović, direktor Crnogorske agencije za promociju stranih investicija.

Ministarka Dragica Sekulić je ukazala na značaj izgradnje podmorskog energetskog kabla, kao infrastrukturnog projekta koji će doprinijeti povećanju investicija u objekte za proizvodnju električne energije, s obzirom na to da je uspostavljena direktna veze sa Zapadnom Evropom, za plasman viškova.

Ona je sa skupa poručila da su se stekli uslovi da se krene u tender za davanje u zakup državnog zemljišta za izgradnju solarne elektrane na Veljem brdu.

- To je projekat od velikog značaja i za Glavni grad i Crnu Goru. Sa ovog mjesta obećavam da ćemo u prvoj polovini sledeće godine nadam se imati investitora za izgradnju te solarne elektrane - dodala je ministarka.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović je istakao prepoznatljivost naše države kao sigurne investicione destinacije sa značajno unaprijeđenim poslovnim ambijentom.

- Nacionalnu privredu karakterišu dinamične stope ekonomskog rasta koje, tokom posljednje tri godine, u prosjeku iznose 4,9 odsto. U 2018. smo imali stopu rasta od 5,1 odsto što nas je svrstalo na treće mjesto u Evropi po tom pokazatelju. Rastu prevashodno doprinose direktne strane investicije, sektori turizma, energetike,poljoprivrede, saobraćaja i građevinarstva – kazao je Golubović.

Golubović je ukazao i na značajne potencijale za razvoj poljoprivrede, te plasman ovih proizvoda na „kućnom pragu“, odnosno kroz rastući sektor turizma, te pozvao investitore da ulažu u ovaj sektor.

-U narednom četvorogodišnjem periodu, iz nacionalnog budžeta i međunarodnih programa, za ulaganja u sektor poljoprivrede biće obezbijeđeno oko 250 miliona eura, od čega preko 150 miliona bespovratne podrške – saopštio je Golubović.

Zahvaljujući povoljnim kreditnim linijama Investiciono-razvojnog fonda sačuvano, odnosno otvoreno čak 16 hiljada radnih mjesta, kazao je prvi čovjek IRF-a Zoran Vukčević. Istakao je da je institucija na čijem je čelu za deset godina koliko postoji plasirala preko milijardu eura.

- To je i za mnogo veće države od Crne Gore značajan iznos. Iz godine u godinu raste naš portfolio, ove godine gotovo je izvjesno da ćemo oboriti rekord i da ćemo plasirati 230 miliona eura najpovoljnijih kredita - saopštio je Vukčević.

Konstantno povećanje broja privrednih društava potvrda je dobrog poslovnog ambijenta u Podgorici, istakao je zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović.

- To svjedoči da je biznis ambijent jako povoljan za privređivanje i da ljudi ovdje prepoznaju šansu da dođu do zarade. Mislim da se ne smijemo zavarati sa tim podacima. Ukoliko se budemo mjerili i takmičili sa bogatim i razvijenim zemljama samo tako možemo doći do najboljih rješenja - naglasio je zamjenik gradonačelnika.

Podgorica je, kroz predstavljeni model uređenja Biznis zona, otišla korak dalje u odnosu na ono što je evropski standard, omogućivši da se metar kvadratni zakupii za jedan cent i to na lokaciji koja se nalazi na tri kilometra od aerodroma, svega dva kilometra od željezničke stanice i četrdeset kilometara od luke Bar.

Panelom, pod nazivom „Glavni gradovi – regionalne perspektive” moderirao je gradski menadžer Marjan Junčaj, a pored gradonačelnika Podgorice kao domaćina, u njemu su učestvovali i predsjednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, gradonačelnici Skoplja Petre Šilegov i Prištine Špend Ahmeti.

Forum je okupio preko stotinu učesnika iz zemlje i inostranstva, a poručeno je da će Podgorički investicioni forum biti tradicionalan.

Sportswear Design | Men’s shoes