You are here

Predsjednik Golubović na sastanku Eurochambresa

23/02/2018

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović učestvovao je na sastanku predsjednika privrednih komora Evrope okupljenih u njihovoj krovnoj asocijaciji EUROCHAMBRES. Tema skupa, kojim je predsjedavao Kristof Lajtl, predsjednik EUROCHAMBRES-a i Savezne austrijske Privredne komore bila je budućnost ove asocijacije.

Kroz diskusiju u kojoj su učestvovali čelni ljudi 43 evropske komore definisani su prioriteti djelovanja i rada za naredni period. To su: jačanje uloge komora u zastupanju privrede na nacionalnom i međunarodnom nivou, podrška kompanijama - članicama, kroz korisne servise i projekte, edukacija i digitalizacija, upravo iz razloga što se prepoznaju kao imperativ daljeg rasta i konkurentnosti čitave evropske privrede.

Kroz izlaganje na ovom sastanku, predsjednik Golubović se osvrnuo na aktuelnu ekonomsku situaciju u Crnoj Gori, govoreći o ukupnom napretku od 2006. godine do danas, naglašavajući kontinuirano unapređenje poslovnog ambijenta i visok priliv ulaganja. S obzirom da se kao veoma važna tema u daljem djelovanju i radu EUROCHAMBRES-a prepoznaje susjedska politika, Golubović se posebno osvrnuo na tok procesa u postupku pregovora koje naša zemlja vodi za članstvo u Evropskoj uniji.

- Sastanak je bio prilika da se predstavi i novi Zakon o privrednoj komori i njegova savremena rješenja. Doprinosi komora Austrije, Njemačke, Srbije i Hrvatske u procesu donošenja ovog akta, kako kroz iskustva, tako i konkretnu pomoć bili su nam veoma dragocjeni - rekao je predsjednik Golubović i uputio izraze zahvalnosti svojim kolegama iz pomenutih komora.

Predsjednik Golubović je izrazio zadovoljstvo što je u planovima za budućnost EUROCHAMBRES-a pitanje susjedske politike i Balkana dobilo važno mjesto.

Posljednjim planom, dodaje on, koji je predstavio predsjednik Komisije Junkera u Strazburu, daje se nada Crnoj Gori, da može postati dio evropske familije 2025. godine. Crna Gora se jasno opredijelila da je Evropska unija njena budućnost i na svim nivoima nastoji očuvati eurooptimizam građana.

- Prema riječima predsjednika EUROCHAMBRES-a Kristofa Lajtla, činjenica je da je ova asocijacija najveća mreža privrednika u Evropi, koja zastupa privredne komore i preduzeća svih veličina i privrednih grana, te je s toga i najvažniji partner donosiocima odluka u Evropskoj uniji i relevatnim akterima, kada su u pitanju uslovi privređivanja, tržište i resursi, nephodni da bi preduzeća ostvarila rast. Iz tog razloga je i svoje predsjedavanje započeo sastancima na najvišem nivou, među kojim i sa predsjednikom Evropske komisije, Žan-Klodom Junkerom.

- Potreban nam je brz napredak po pitanju smanjenja birokratije u odnosu na obrazovanje i usavršavanje, istraživanje i razvoj kao i integracije - istakao je Lajtl u razgovoru sa Junkerom.

Dogovoreno je da u naredna tri mjeseca, EUROCHAMBRES pripremi Deklaraciju o preduzetničkim pravima, koja će biti predstavljena predsjedniku Evropske komisije.

- Namjera je da Deklaracija obuhvati najvažnije potrebe naših kompanija, kako bi postale još uspješnije i otvarale nova radna mjesta, naročito za mlade ljude. Moramo se suprotstaviti nedostatku stručnjaka kroz obrazovanje i obuku - smatra Lajtl.

Učestvujući dan ranije na sastanku predsjedništva EUROCAHMBRES-a sa Komesarom za proširenje i susjedsku politiku, kao predsjedavajući KIF-a, čiji je i PKCG član, predsjednik Komore Srbije, Marko Čadež je sugerisao da se, u procesu evropskih integracija, svaki napredak zapadnobalkanskih ekonomija u harmonizovanju regulative i standarda i otklanjanju barijera za više trgovine i investicija, nagradi aktiviranjem novih instrumenata podrške rastu i razvoju privatnog sektora.

- Bolji pristup finansijama, snažnija podrška razvoju preduzetništva i digitalnoj transformaciji, uvođenju dualnog obrazovanja, obezbeđivanje u pojedinim oblastima tretmana kakve imaju i kompanije EU, ne čekajući zatvaranje svih poglavlja, bio bi dodatni impuls našim privredama - ohrabrilo bi poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana na evropskom putu - smatra on.

Predsjedništvo EUROCHAMBRES-a donijelo je odluku da Marko Čadež, predsjedacajući Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i predsjednik Komore Srbije u narednom periodu bude na čelu Odbora za digitalizaciju ove najveće evropske poslovne mreže.