You are here

Prezentacija grupe Pošta Slovenije

17/05/2017

Prezentacija grupe Pošta Slovenije održana je u Privrednoj komori Crne Gore 17. maja 2017. godine. Organizator skupa, pored Privredne komore, bila je Ambasada Republike Slovenije.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić kazao je da je prezentacija upriličena sa ciljem da se crnogorska i slovenačka preduzeća povežu, upoznaju i ostvare poslovnu saradnju.

- Prezentacija Pošte Slovenije organizovana je da bi se domaćoj privredi, a posebno njihovim ovdašnjim kolegama, Pošti Crne Gore, prezentovali trendovi i nova rješenja iz oblasti masovne digitalne štampe varijabilnih podataka i dostave, kao i moderne tehnologije i primjeri pozitivne prakse u oblasti transmisije raznih dokumenata. Takođe, biće predstavljeno i inovativno rješenje vanjskog obračuna usluga (Billing as a Service) i 3D štampa proizvoda – pojasnio je Saveljić.

Ocijenio je da veliki broj predstavnika crnogorskih preduzeća na ovom skupu, iz raznih privrednih grana, svjedoči da je domaća poslovna zajednica itekako prepoznala da su moderne tehhologije i evropska poslovna praksa u ovoj oblasti mogućnost za unapređenje i razvoj njihovih svakodnevnih poslovnih aktivnosti.

Prema njegovim riječima, još od sticanja nezavisnosti, slovenačka preduzeća su prepoznala svoj interes da poslovne aktivnosti šire na našem trižištu.

- Pored kapitala, ove kompanije su crnogorskoj poslovnoj zajednici donijele tehologiju, pozitivnu praksu, know – how i, što je možda najvažnije, evropske poslovne običaje. Neke od najproduktivnijih i najbolje ocijenjenih investicija u Crnoj Gori potekle su baš sa ovog trižišta – kazao je on.

Potpredsjednik Komore se potom osvrnuo na pokazatelje spoljnotrgovinske razmjene dvije države.

- Nas kao instituciju, koja za jedan od svojih najvažnijih ciljeva definiše smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, ohrabruje činjenica da je on u 2016. godini iznosio 31,3 miliona eura i bio značajno niži nego u 2015. godini kada je iznosio 45,4 miliona eura – istakao je Saveljić.

Tokom 2016. godine, Crnu Goru je posjetilo 18,4 hiljada turista iz Slovenije koji su ostvarili 75,9 hiljada noćenja. Direktne investicije iz Slovenije su iznosile 20 miliona eura, dok su njihova ukupna ulaganja od obnove nezavisnosti iznosila 327,1 milion eura.

Ambasador Slovenije Mitja Močnik zahvalio je Privrednoj komori na organizaciji skupa i istakao kvalitetnu višegodišnju saradnju sa ovom asocijacijom.

- Vjerujem da je ova saradnja kroz različite biznis konferencije i posjete predstavnika komora dvije države omogućila brojne kontakte i time unaprijedila bilateralne ekonomske odnose, kao i širenje diversifikovane međusobne saradnje u oblastima od zajedničkog interesa – kazao je Močnik.

Ističe da se ekonomska saradnja između Slovenije i Crne Gore posljednjih godina pojačava, a indikatori robne razmjene su ohrabrujući. Podsjetio je da su na nedavno održanoj sjednici Mješovite komisije dvije zemlje za ekonomsku saradnju definisani njeni konkretni modaliteti u oblastima koje su prepoznate kao obostrano korisne: trgovini, poljoprivredi, saobraćaju, energetici, turizmu, IT-u, zdravstvu i drugim.

- Mislim da je u Crnoj Gori za slovenačka preduzeća još mnogo neiskorišćenih poslovnih mogućnosti, pa i obratno – rekao je ambasador.

Govoreći o kompaniji Elektronsko pismo Pošte Slovenije (EPPS), kazao je da je riječ o centru za masovnu digitalnu štampu, sa 8,5 miliona poslatih pošiljki mjesečno i 150 miliona obrađenih dokumenta godišnje. EPPS za partnere i klijente ima više od 1.400 kompanija u regiji. Njihove usluge koriste: banke, osiguravajuće kuće, telekomunikacione i elektro kompanije kao i one za snabdijevanje (komunalna preduzeća, vodovodi, javni parking servisi...), trgovačke kompanije, ministarstva, javna uprava, vrtići, škole, opštine, lokalne zajednice i sl.

Poslovanje grupe Pošta Slovenije predstavio je mr Franc Predikaka, savjetnik uprave, dok su o kompaniji EPPS govorili njen direktor Vili Hribernik i menedžerka proizvoda Maruša Dodič.

Grupa Pošta Slovenije obuhvata osam kompanija, zapošljavaju 6.100 radnika a u 2016. su ostvarili prihod od 237 miliona eura.

- Među tri smo najuspješnije pošte u EU zahvaljujući inovativnim proizvodima i IT rješenjima. Pouzdan smo partner u cijeloj regiji sa kojom imamo jake tržišne veze. Crna Gora je jedna od fokusiranih država u kojima Pošta Slovenije vidi veliki potencijal i smatra da može biti konkurentna na ovom tržištu – rekao je Predikaka, dodajući da šest puta sedmično isporučuje pošiljke u našu zemlju kopnenim putem, te dva puta avionom.

EPPS (www.epps.si)  je najveći regionalni centar za pripremu, štampu računa, bankarskih izvoda, raznih vrsta komercijalnih obrazaca, kao i reklamnih materijala (direktni marketing). Dostava dokumentacije se prilagođava zahtijevima korisnika i moguće je realizovati u štampanoj i elektronskoj formi na teritoriji Austrije, Mađarske, Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Kosova, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Češke, Slovačke i sl. u saradnji sa lokalnim partnerima.

Vili Hribernik, direktor EPPS, kazao je da ova kompanija postoji 19 godina.

- Najveći smo printing centar na prostoru bivše Jugoslavije. Nekada smo samo štampali obične račune, a danas opslužujemo sve banke u Sloveniji, Lutriju kao i druge klijente – rekao je Hribernik.

Maruša Dodič je istakla da njihov printing centar radi 150 miliona printova godišnje te da su poslovanje uskladili sa međunarodnim standarima.

- Imamo dva miliona transakcija svakog dana. Printing centar radi sve od savjetovanja klijenata, pripreme, grafičkog i dinamičkog dizajna. Na sat printamo 184.000 dokumenata u formatu A4 – rekla je ona.

Privrednici koji su učestvovali u raspravi koja je uslijedila istakli su značaj saradnje sa slovenačkim kompanijama kao i benefite koje može donijeti transfer znanja. Ukazali su da je potrebno u Crnoj Gori prilagoditi zakonodavni okvir kako bi se mogao implementirati eRačun i slični projekti koji se nalaze u ponudi Pošta Slovenije.

Nakon prezentacije organizovani su bilateralni razgovori crnogorskih i slovenačkih privrednika. 

Izdvajamo