You are here

Prezentacija slovačke kompanije Montanus

15/03/2018

Slovačka kompanija Montanus održala je prezentaciju njihovog rješenja problema komunalnog otpada u Crnoj Gori, na okruglom stolu 15. marta 2018. godine u Privrednoj komori.

Riječ je o zvaničnom zastupniku njemačke kompanije Wincon Winter Consalting, koja se bavi savremenom eko-reciklažom, inovativnom tehnologijom prerade i sistematizacije komunalnog otpada. Sekretarka Odbora udruženja komunalne privrede Privredne komore Maja Đurović, koja je moderirala skupom, kazala da je tehnologija Montanusa bazirana na 100% ekološkoj preradi otpada bez sagorijevanja i upotrebe štetnih materija bez emisije štetnih gasova. Savremena tehnologija omogućava da se preradom komunalnog otpada kao output dobija gorivna materija RDF iz koje se daljom preradom, pirolitičkim procesom, dobija eko gas visokog kvaliteta.

Kompaniju Montanus i idejno rješenje za primjenu njihove tehnologije u Crnoj Gori je predstavio Igor Kosović, o preradi komunalnog otpada u RDF, njegovoj pripremi za pirolitički proces ili peletiziranje, te prednostima Wincon tehnologije govorio je Mirko Winter, Wincon Winter Consulting, Njemačka, a o pirolitičkom procesu, proizvodnji sin-gasa, kogeneraciji, projektovanju kompletnog procesa za sistematizaciju komunalnog otpada u Crnoj Gori Eduard Šebök, predsjednik Borda direktora, STM Power, Slovačka. Gabriel Kapral, Montanus, Slovačka, predstavio je logistiku projekta, mogućnosti finansiranja i partnerstva.

Kompanija se ne bavi samo prodajom, već i investiranjem, planiranjem, razvojem, održavanjem i isporukom sistema za drobljenje i sortiranje različitih vrsta otpadnog materijala. Njihov cilj je da u narednom periodu ponudi balkanskom tržištu potpuno nove metode reciklaže, po najvišim evropskim standardima i normama.

Prezentujući, kako su naveli, „rješenje za Crnu Goru“, predstavnici Montanusa su govorili o postrojenju koje prerađuje mješoviti komunalni čvrsti i kućni otpad koji nije bio prethodno tretiran i koji ima visok procenat organskih materija. Ovaj proces je fleksibilan i može se prilagoditi sastavu i vrsti ulaznog materijala koji se prerađuje. Drobilica TheDouble-Cross Flow Shredder ima velike komore za obradu koje omogućavaju preradu velikih količina glomaznih ulaznih materijala.

Unutar postrojenja, materijal se usitnjava do čestice maksimalne veličine do 10mm. U ovom procesu, glavni dio drobljenja uzrokovan je silinom udara između ulaznih čestica, jer se one međusobno razbijaju.Takođe, ulazne čestice se troše udaranjem u otporne grebene između dvije prostorije za preradu.U isto vrijeme, materijal se kontinuirano otpušta pomoću mreža/sita koja su djelimično pričvršćena na donji dio zida i / ili za dno sjeckalice i zatim se prenosi pomoću vijka transportne jedinice, smještene ispod uređaja za usitnjavanje. Svaka metalna čestica sadržana u smrvljenom materijalu ispušta se odvojeno i onda se odvaja prema vrsti materijala pomoću metalnog separatora.

Kapacitet pogona je do 25t/h.

Output je vlaknasti, zapaljivi energetski izvor koji ima maksimalnu veličinu čestica 10mm i frakcije čelika, aluminijuma i drugih metala.

Energetski izvor koji nastaje ovim procesom može zamijeniti i od 95% ugljenika koji se koristi u industrijskim procesima sagorijevanja.

Ono bi moglo da u Podgorici proizvede 258.800 MWe struje godišnje, u Nikšiću 25.800 MWe, Baru 15 128 MWe, Herceg Novom 12.000 MWe i u Bijelom Polju 9.912 MWe.

Predstavnici ove kompanije prezentovali su i tehnologiju za preradu starih automobilskih guma, koja omogućava da se sirovine od kojih su nastale ponovo vraćaju u prvobitno stanje. Proces reciklaže zadovoljava sve ekološke standarde.