You are here

Privreda pozvala politiku da brže rješava probleme

25/05/2019

Predsjednici privrednih komora Zapadnog Balkana, okupljeni u Komorskom investicionom forumu KIF ZB6, poručili su sa sastanka u Prištini 25. maja 2019. godine da čekanje na rješavanje problema u regionu iz prošlosti ne vodi u budućnost i pozvali vlasti da nastave da razgovaraju.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović naglasio je da je privredna saradnja način da se region brže razvija i da se tako pripremi za zajednički cilj, članstvo u EU.

- Privrednici žele da sarađuju, unapređuju trgovinske i ekonomske veze, a zahtjev vladama država je da to omoguće - rekao je Golubović.

Predsjednik Upravnog odbora KIF-a i Privredne komore Srbije Marko Čadez ocjenjuje da su politički odnosi kompleksni i možda teži nego prije 10 godina, ali je jako važno da privreda nastavi da razgovara i pokaže politici da „čekanje nije budućnost”.

On smatra da je inovacioni i trening kamp ITK u Prizrenu dobra platforma za povezivanje kompanija u regionu.

- U ovom, budućem regionalnom, startap habu svoje mjesto naći će mladi ljudi, koji će ovdje realizovati svoje inovativne ideje i praviti proizvode za velike svjetske tehnološke kompanije - rekao je Čadez.

On je najavio da će sljedeći put doći sa predstavnicima velikih kompanija iz ovog sektora, koji će najbolje pomoći u razvoju projekta.

- Dobili smo neispisanu stranicu kvalitetnog papira i, uz njemačku podršku, šansu da na njoj ispišemo udžbenike budućnosti - poručio je Čadež.

Hoćemo da pokažemo da želimo saradnju privreda Balkana, a ovaj inovacioni park je model za to, jer želimo u njemu da vidimo kompanije iz cijelog regiona, rekao je Valdrin Luka, ministar privrednog razvoja u Vladi Kosova i dodao da je park namijenjen razvoju kako IT sektora, tako i prehrambene industrije i turizma.

Kako su predstavnici komora regiona najavili da će KIF u Londonu, 18. juna, u saradnji sa FInancial Timesom, predstaviti Zapadni Balkan kao jedinstvenu investicionu destinaciju pred više od 50 velikih međunarodnih investitora.

Početkom jula, u Poznanju, na Samitu o Zapadnom Balkanu, u okviru Berlinskog procesa, biće i 30 najvećih kompanija regiona, po pet iz svake ekonomije, koje će predstaviti potenicijale i imati priliku za direktan dijalog sa predstavnicima vlada i evropskih institucija. Na samitu u Poljskoj biće lansirana zajednička platforma za dijalog poslovne zajednice Zapadnog Balkana sa evropskim institucijama nadležnim za politike i propise važne privredi. 

Predsjednik kosovske Privredne komore Berat Rukichi, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da i susretom u Prištini članice KIFa potvrđuju posvećenost razvoju privatnog sektora i unapređenju regionalnih veza. 

- Komore su dobar primjer konkretne i pragmatične saradnje radi ekonomskog rasta i stvaranja uslova za nova radna mjesta, a ovo je način da promovišemo aktivnosti za poslovnu zajednicu i dobijemo političku podšku za naše napore na unapređenju regionalne saradnje - rekao je Rukichi.

Predsjednik Privredne komore Severne Makedonije Branko Azeski najavio je da će svaka od kompanija na Zapadnom Balkanu u narednih pet godina dobiti paket servisa i proizvoda zajedničke regionalne komore i usluge zajedničkih regionalnih institucija, na čijem uspostavljanju se radi, kao što su arbitraža i kreditni biro.

- Insistiraćemo na zajedničkom sastanku sa premijerima i tražiti da se u roku od dvije godine uspostave ministarstva za regionalnu saradnju - rekao je Azevski.

Predsjednica Unije komora Albanije Ines Muchostepa ocijenila je da je KIF glavni rezultat Berlinskog procesa, a zajedničko predstavljanje privreda na konferenciji sa FInancial Timesom u Londonu vidi kao odličnu priliku da se prezentuju potencijali regiona. 

U radu sastanka KIF-a učestvovao je crnogorski nacionalni koordinator ovog foruma Balša Ćulafić.

KIF uskoro, uz austrijsku, njemačku i podršku EU, počinje i realizaciju višegodišnjih projekata koji će omogućiti uvođenje dualnog, i unapređenje stručnog obrazovanja, digitalizaciju privreda i podizanje konkurentnosti kompanija na Zapadnom Balkanu, rečeno je u Prištini, a prenosi TANJUG.