You are here

Rumuni zainteresovani za ulaganja u Crnu Goru

04/07/2013

Ekonomske odnose između Crne Gore i Rumunije potrebno je dodatno unaprijediti potpisivanjem ugovora o saradnji u konkretnim sektorima interesantnim za obje strane, organizovanjem investicionih i trgovinskih misija, te biznis foruma, ocijenjeno je prilikom posjete delegacije Rumunije Privrednoj komori Crne Gore, 4. jula 2013. godine.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije Manuel Donescu , ekonomska savjetnica u Ambasadi Rumunije u Beogradu Patricia Radut, te zamjenik šefa misije pri Ambasadi te zemlje u Crnoj Gori Tudor Dimitru sastali su se sa potpredsjednikom Privredne komore Crne Gore Ivanom Saveljićem, rukovodiocem sektora za analize i istraživanja Komore Ninom Drakić, pomoćnikom ministra ekonomije za transformaciju i privatizaciju Markom Vujovićem, te sa predstavnicom Sekretarijata za razvojne projekte Mašom Vukotić.

Tokom sastanka, predstavljeni su pokazatelji crnogorske ekonomije, potencijali u turizmu, energetici, poljoprivredi, kao i konkretni projekti kandidovani za strane investicije u tim sektorima. Predočena je, između ostalog, mogućnost da zemlje regiona, preko Crne Gore i budućeg podvodnog kabla izvoze struju Italiji koja, kako je rečeno, nije bogata obnovljivim izvorima energije.

Gosti iz Rumunije su kazali da postoji interesovanje investitora iz te zemlje za potencijalna ulaganja u Crnu Goru, kao buduću članicu EU. Oni su pozvali predstavnike crnogorske Komore da dođu u tu zemlju sa delegacijom privrednika, u okviru zvanične posjete predsjednika Vlade Mila Đukanovića, i predstave rumunskim kolegama konkretne mogućnosti za ulaganja.
Turizam je jedan od sektora njihovog interesovanja i smatraju da bi, zarad bolje turističke posjete Crnoj Gori, bilo dobro da se uspostave direktne avio linije između dvije zemlje.

- Energetika je jako važan sektor za nas. Rumunske kompanije su zainteresovane da ulažu u male hidroelektrane i mi imamo dugu tradiciju u ovoj oblasti. Takođe, pošto je Rumunija već prebacila cilj da 20 odsto njene energije potiče iz obnovljivih izvora, smatram da bi brojni investitori iz ove oblasti bili zainteresovani da ulažu u inostranstvu. Mislim da ćete se iznenaditi koliko bi kompanija moglo da dođe u Crnu Goru, ako im se obezbijede uslovi – rekao je državni sekretar rumunskog Ministarstva ekonomije Donescu.

Priliku za crnogorske proizvođače vidi na rumunskom poljoprivrednom tržištu.
- Svake godine uvozimo svježe i obrađene hrane u vrijednosti od oko pet milijardi eura. Imamo veliko tržište od 20 miliona ljudi, pa mislim da bi vaše kompanije tu imale dobre šanse. Sa druge stane, i naše kompanije su zainteresovane da ulažu u drugim zemljama – dodao je Donescu.

On je ocijenio da su tokom sastanka dobili važne informacije o ekonomiji Crne Gore koje će proslijediti našoj Privrednoj komori i privrednicima.
- Bitno je da izgradimo okvire saradnje i pokušamo da više promovišemo naše zemlje. Zato, korak po korak, moramo da razvijamo naše odnose - zaključio je Donescu.

Sa njegovom ocjenom saglasio se potpredsjednik Komore Saveljić.
- Nadam se da ćemo nastaviti da uspješno sarađujemo. Kao što znate, sa Privrednom komorom Rumunije imamo potpisan sporazum o saradnji, a ona se ostvaruje i okviru Asocijacije balkanskih komora. Pozdravljamo vašu inicijativu da formiramo delegaciju i posjetimo Rumuniju, jer smatramo da bi to dalo podsticaj unapređenju budućih odnosa – kazao je Saveljić.