You are here

Sa ambasadorom Japana o jačanju ekonomske saradnje

27/05/2022

Radni ručak generalnog sekretara Privredne komore Mitra Bajčete sa ambasadorom Japana Takahikom Kacumatom organizovan je 27. maja u vinskom podrumu “Šipčanik” kompanije “13. jul Plantaže”. 

U razgovorima su učestvovali predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, potencijalnih investitora koji posluju u regionu, Daido metala i Stručne službe Privredne komore.

Bajčeta je ambasadoru predstavio značajnu ulogu Komore, krovne asocijacije crnogorske privrede koja okuplja cjelokupnu poslovnu zajednicu i u partnerstvu sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou doprinosi unapređenju biznis ambijenta, jačanju konkurentnosti, promociji i internacionalizaciji poslovanja crnogorskih kompanija.

- Nadam se da će ovaj susret uticati da se pokrenu investicije i Privredna komora stoji na raspolaganju kompanijama iz Japana koje ovdje žele da posluju – rekao je Bajčeta.

Naveo je odličan primjer Daido Metala, japanske kompanije u Kotoru, koja snažno doprinosi radu Komore kroz učešće u Odboru udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije i dobitnik je prestižne nagrade ove asocijacije.

Ukazao je da je robna razmjena između Crne Gore i Japana na niskom nivou – 2020. godine je iznosila 17,4 miliona eura.

- A ako imate u vidu da je turizam naša strateška grana koja najviše doprinosi ekonomiji, takođe ne možemo biti zadovoljni podatkom da je svega 312 turista posjetilo Crnu Goru tokom prošle godine – smatra generalni sekretar Komore.

Ambasador je, između ostalog, istakao veoma dobre političke odnose Japana sa Zapadnim Balkanom i Crnom Gorom, kako kroz istoriju, tako i danas, uz ocjenu da postoji prostor za značajno intenziviranje ekonomskih. Iskazao je podršku Japana društvenim i ekonomskim reformama koje sprovodi Crna Gora i njenoj težnji da bude prva sljedeća članica Evropske unije, u kojoj želi da vidi u druge zemlje ovog područja.

- Želim da se posvetimo razvoju biznis veza sa Crnom Gorom i zato smo tu sa JICA i predstavnicima kompanija kako bismo intenzivirali razgovore sa predstavnicima poslovne zajednice i države. Privredna komora ima 94 godina dugu istoriju i ovo je dobar početak komunikacije na tom polju, jer je dijalog jako važna priprema za investicije – rekao je Kacumata.

Smatra da naša zemlja ima brojne potencijale posebno u turizmu i proizvodnji hrane. Sa tim se saglasio generalni sekretar ističući da Komora realizuje projekat Dobro iz Crne Gore kojim afirmiše domaće proizvode (i usluge) visokog kvaliteta, kao i druge kojima potencira važnost kupovine domaćih proizvoda i saradnje proizvođača hrane sa turističkim sektorom.

Ambasador je pozvao Crnu Goru da učestvuje na EXPO-u u Osaki 2025. godine, što će biti prilika da naše tržište dodatno predstavimo japanskim i svjetskim investitorima.

- Ambasada stoji na raspolaganju za organizovanje zajedničkih aktivnosti sa Privrednom komorom – kazao je on.

Tokom sastanka je, između ostalog, razgovarano o povoljnostima crnogorskog investicionog i poslovnog ambijenta, mogućnostima saradnje na projektima, zatim u oblasti upravljanja otpadom i zaštite životne sredine, a predstavljene su aktivnosti JICA-e, Mitsubishi grupe i Itochu-a i drugih kompanija.

- Želimo da se upoznamo sa biznis mogućnostmai u vašoj zemlji, a zainteresovani smo za poslove koji su održivi i čuvaju životnu sredinu – kao što su to vjetro i solarne elektrane, industrija hrane ali i transfer novih tehnologija. Spremni smo za vaše ideje o projektima koji mogu pokriti naše široko polje interesovanja – ocijenili su japanski privrednici.