You are here

Saradnja na uvođenju eRačuna u Crnoj Gori

10/04/2017

Predsjednici Privredne komore Crne Gore i Gospodarske zbornice Slovenije, Velimir Mijušković i Marjan Mačkošek potpisali su 10. aprila 2017. godine u Ljubljani Pismo namjere o saradnji kod uvođenja eRačuna u Crnoj Gori, u prisustvu potpredsjednika Vlade Crne Gore Milutina Simovića, savjetnika Predsjednika Crne Gore Ruždije Tuzovića, direktora IRF Zorana Vukčevića i ambasadora Crne Gore u Sloveniji Miomira Mugoše.

Potpisivanje je organizovano u sklopu aktivnosti  III sjednice crnogorsko-slovenačke Mješovite komisije za implementaciju Sporazuma o ekonomskoj saradnji između dvije zemlje, čiji je član predsjednik Mijusković.

Evropska unija je prepoznala potrebu za koordinacijom i zajedničkim djelovanjem na području digitalizacije privrede i javne uprave, čiji su važan dio i eRačuni. Zbog toga je na nivou Evropske komisije ustanovljen Evropski forum za eRačune, sa inicijativom da se u svim državama članicama EU uspostave slična nacionalna tijela.

Gospodarska zbornica Slovenije i Privredna komora Crne Gore imaju zajednički interes za uspostavljanje saradnje na području uvođenja eRačuna za transakcije između preduzeća i sa javnim sektorom u našoj zemlji. Crnogorska komora će imati podršku u pripremi i realizaciji zadataka u vezi sa uvođenjem eRačuna, kao i u aktivnostima uključivanja naše države u Evropski forum za eRačune, u statusu posmatrača.

Među glavnim aktivnostima biće obrazovanje i podizanje kompetencija privrede i javne uprave Crne Gore na području uvođenja eRačuna, potom prenos slovenačkih standarda, iskustva i primjera dobre prakse u ovoj oblasti, te uspostavljanje nacionalnog foruma za eRačune.

- Gospodarska zbornica Slovenije i Privredna komora Crne Gore će zajedno koordinirati i podržavati aktivnosti uvođenja eRačuna u Crnoj Gori i stimulisati povezivanje svih učesnika sa namjerom izvođenja aktivnosti – navodi se u Pismu namjere.

Mješovita komisija

Na trećoj sjednici crnogorsko-slovenačke Mješovite komisije, koja se održava 10. i 11. aprila, u Ljubljani, razmatra se saradnja u oblastima trgovine, turizma, energetike, razvoja malih i srednjih preduzeća, metrologije, poljoprivrede, šumarstva i prehrane, saobraćaja, zaštite životne sredine, zdravstvene zaštite, nauke i tehnologije, te informacionih i komunikacionih tehnologija i digitalizacije. Takođe, razmjenjuju se informacije i iskustva u oblastima koje su definisane kao prioriteti za saradnju dvije zemlje i razmatraju modeli dinamiziranja ekonomskih odnosa, kao i definisanje projekata od zajedničkog interesa.

Mješovitom komisijom kopredsjedavaju potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Karl Viktor Erjavec. Pored članova Komisije iz javne uprave dvije zemlje, u radu sjednice učestvuju i crnogorski i slovenački privrednici.

Na zasijedanju Mješovite komisije govorio je predsjednik Mijušković, izražavajući zadovoljstvo zbog potpisivanja Pisma namjere o saradnji kod uvođenja eRačuna u Crnoj Gori sa Gospodarskom zbornicom Slovenije.

- Nadam se da ćemo, preko ovog sporazuma, omogućiti kompanijama iz obje države da rade na uvođenju eRačuna koristeći kako sredstva koje će opredijeliti naše vlade, tako i fondove Evropske unije – kazao je Mijušković.

On je potencirao da postoje značajne mogućnosti povećanja ekonomske saradnje Crne Gore i Slovenije.

- Mislim da u Crnoj Gori postoje dobri preduslovi za slovenačke investicije u proizvodni sektor. U našim opštinama postoje kvalitetno infrastrukturno uređene zone u kojima kompanije iz Slovenije mogu pokrenuti biznise – rekao je predsjednik Komore, potencirajući i oblasti energetike, turizma te drvoprerade kao interesantne za uspostavljanje potencijalnih partnerstava.

On je podsjetio da je dosadašnja saradnja komora dvije države veoma intenzivna i realizuje se kroz poslovne forume, kompanijske sastanke, prezentacije i drugo.

Kopredsjedavajući Komisijom, potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović ocijenio je da su tokom njenog zasijedanja postignuti vrijedni dogovori. On je istakao i veoma sadržajne bilateralne razgovore koje je imao u slovenačkim ministarstvima infrastrukture i finansija

- Rezultat rada Mješovite komisije je potpisivanje Protokola koji je novi podsticaj buduće ekonomske saradnje Slovenije i Crne Gore. On definiše putokaze za sektorske politike u okviru kojih ćemo utvrditi konkretne projekte koje će usaglasiti resorna ministarstva, a u najvećoj mjeri realizovati privrednici dvije zemlje – kazao je Simović.

Izdvajamo