You are here

Sastanak - Golubović i Knapp

06/02/2020

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović razgovarao je 6. februara 2020. godine sa Martinom Knappom, direktorom Njemačko-srpske Privredne komore (AHK Srbija) i koordinatorom aktivnosti ove asocijacije za zemlje Zapadnog Balkana.

Sastanak je organizovan uoči poslovnog foruma crnogorskih i njemačkih privrednika iz oblasti saobraćaja i logistike.

Sagovornici su razmatrali mogućnosti za intenziviranje saradnje dvije komore i veću zastupljenost njemačkih privrednika na našem tržištu.

Predsjednik Golubović je ukratko upoznao gosta sa aktivnostima Komore i njenim značajnim doprinosom kreiranju povoljnog ambijenta za poslovanje svih privrednih društava. Predstavio je glavne makroekonomske pokazatelje naše zemlje, posebno ukazujući na dinamičan razvoj koji je karakteriše posljednjih godina, a značajno su mu doprinijele strane direktne investicije. Od obnove nezavisnosti, obim ulaganja Njemačke u Crnu Goru je iznosio 305 miliona eura, po čemu je na 12 mjestu na listi država-najvećih investitora u našu ekonomiju (sedmom među EU zemljama). Prema riječima Golubovića, kontinuirano raste robna razmjena između Crne Gore i Njemačke i u 2019. godini je iznosila 260 miliona eura. Naglasio je da Crnu Goru posjećuje sve veći broj turista iz Njemačke, potkrepljujući to podatkom da se u odnosu na 2017. godinu taj pokazatelj utrostručio. Naime, prije tri godine u našoj zemlji bilo je 57.000 gostiju iz Njemačke, koji su ostvarili 313.000 noćenja, dok je u 2019. zabilježeno 150.000 turista i 625.000 noćenja.

Poseban fokus njegovog izlaganja bili su prioritetni sektori razvoja naše ekonomije, projekti koji se u njima realizuju ili su planirani, kao i povoljnosti koje nudi poslovanje u Crnoj Gori, naročito u slobodnim i biznis zonama.

- Pozivam njemačke privrednike da ulažu u našu ekonomiju, a posebno u energetiku, turizam i drvnu industriju – rekao je Golubović.

Govoreći o međukomorskoj saradnji, predsjednik je istakao učešće poslovne asocijacije koju predstavlja u EUROCHAMBRES-u, Asocijaciji balkanskih komora, Međunarodnoj trgovinskoj komori i drugim, posebno naglasivši ulogu u radu Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana. Naveo je da se kancelarija generalnog sekretara KIF ZB6 nalazi u Privrednoj komori Crne Gore, te naveo najznačajnije projekte kojima ona koordinira. Riječ je o projektima razvoja stručnog obrazovanja u Regionu, vrijednom 25,5 miliona eura, koji je odobrio Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke, a realizuje se preko razvojne banke te države KfW, kao i o podršci DIHK-a privrednim komorama ovog područja.

Direktor Knapp je ukazao na značaj mreže spoljnotrgovinskih komora Njemačke za podsticanje izvoza njihovih kompanija, a posebno malih i srednjih preduzeća.

- Želimo da poboljšamo prisustvo naše asocijacije i njemačkih privrednika u Crnoj Gori – rekao je Knapp.

On je kazao da će AHK najprije doprinijeti rastu digitalne vidljivosti Crne Gore na njihovim platformama, te, na osnovu interesovanja i upita privrednika za mogućnost poslovanja u našoj državi, razmotriti otvaranje posebne kancelarije ove asocijacije. Njemačka Komora računa na blisku saradnju sa crnogorskim kolegama na ovom poslu.

Razmotrena je i za ovu godinu planirana posjeta delegacije mladih crnogorskih privrednika i preduzetnica Njemačkoj, gdje bi trebalo da se sretnu sa saveznim ministrom ekonomije i energetike Peterom Altmajerom i upoznaju se sa poslovanjem inovativnih startapova.  Dvije asocijacije će tijesno sarađivati kako bi doprinijele kreiranju što sadržajnijeg programa posjete crnogorske delegacije, zaključeno je na sastanku.

U radu sastanka učestvovao je Balša Ćulafić, koordinator Privredne komore za saradnju sa međunarodnim komorskim asocijacijama i Stevan Đurić, koordinator projekta iz AHK.