You are here

Sastanak o jačanju privredne saradnje Crne Gore i Južne Koreje

06/12/2012

Junghee Hahn, direktor Korea Business centra - Zagreb, neprofitne organizacije za promociju trgovine i investicija koju je osnovala Vlada Republike Južne Koreje, razgovarao je 6. decembra 2012. godine sa potpredsjednikom Privredne komore Crne Gore Ivanom Saveljićem o uspostavljanju poslovne saradnje između dvije zemlje.

Korea Business Center u Zagrebu je dio Korejske agencije za promociju trgovine i investicija (KOTRA) i prati prioritetne i vodeće infrastrukturne projekte u regiji i o njima obavještava korejske kompanije o mogućnostima da učestvuju kao potencijalni investitori ili izvođači radova, dobavljači i slično.
Potpredsjednik Saveljić je upoznao gosta sa time da je Crna Gora od obnavljanja nezavisnosti do ekonomske krize bila jedna od najbrže rastućih ekonomija zahvaljujući prilivu stranih investicija.
- Kriza je dobra lekcija, jer nas je naučila da je potrebno da bolje koristimo naše potencijale i ojačamo proizvodnju. Investicije su nam i dalje potrebne, ali ovog puta da bismo bolje iskoristili naše resurse – kazao je potpredsjednik Saveljić.
On je naglasio ocjenu EU da je Crna Gora, poslije Hrvatske, predvodnik evropske integracije regiona, te da gaji dobrosusjedske odnose. Predstavio je potrebu Crne Gore za izgradnjom infrastrukture koja bi doprinijela razvoju ekonomije, posebno potencirajući značaj planiranog auto puta Bar-Boljare za naš turizam. Govoreći o stanju u energetici, Saveljić je kazao da Crna Gora koristi manje od 20 odsto hidropotencijala, kao i da ima značajne rezerve uglja.
- Naš cilj je da pospješimo poljoprivredu, proizvodeći zdravu hranu držeći se ekoloških standarda – rekao je Saveljić, dodajući da Crna Gora u značajnijoj mjeri može da iskoristi i drvni potencijal.
Junghee Hahn je naveo da su investitori iz Južne Koreje do sada najviše interesovanja pokazali za sektor energetike, uključujući obnovljive izvore energije, zatim za izgradnju i modernizaciju željezničkih pruga i prateće infrastrukture, projekte društvene infrastrukture, zaštite okoline, upravljanja vodama te u IT sektoru.
Na sastanku je razmatrana i mogućnost učešća crnogorskih izvoznika na sajmovima u Južnoj Koreji, te korejskih na međunarodnim koji se organizuju u našoj zemlji. Bilo je riječi i o organizovanju posjeta poslovnih delegacija iz Crne Gore vodećim sajmovima i skupovima u Koreji.

Podsjetimo, Privredna komora Crne Gore i Agencija za uvoz Republike Koreje sklopile su 26. juna 2012. godine sporazum kojim se definišu modaliteti buduće saradnje.