You are here

Sastanak pridruženih članica EUROCHAMBRES-a

07/09/2018

Predsjednik Privredne komore Crne Gore, Vlastimir Golubović, učestvovao je u radu sastanka pridruženih i korespodentskih članica EUROCHAMBRES-a koji je održan 7. septembra 2018. godine, u Istanbulu. Učesnici  sastanka bilii su najviši predstavnici privrednih komora iz zemalja koje još uvijek nijesu članice EU, kao i predsjednik krovne komorske asocijacije Evrope, EUROCHAMBRES-a, Christoph Leitl.

Otvarajući sastanak predsjednik Privrednih komora i robnih berzi Turske, Rifat Hisarciklioglu, koji je bio i domaćin sastanka u Istanbulu, ukazao je na značaj snažne interakcije između komora, razmjene iskustava i informacija o novim servisima koje svaka pojedinačna komora razvija. Hisarciklioglu se osvrnuo i na izazove pred kojima se nalaze članice EUROCHAMBRES-a koje su izvan Evropske unije, kao i na probleme sa kojima se susrijeću komore i poslovne zajednice unutar nje (EU). Kako je rekao, moramo pružiti šansu mladima da rade i moramo stvoriti više prostora za žene u biznisu. Što bude ekonomija snažnija, biće bolji i kvalitetniji život svakog građanina na starom kontinentu, istakao je Hisarciklioglu.

Pozdravljajući učesnike sastanaka, predsjednik Leitl je naglasio da za njega ne postoji razlika u značaju pojedinačne komore za ekonomoski razvoj i unapređenje biznis zajednice, zavisno od toga da li je zemlja iz koje dolazi članica Evropske unije ili ne. Misija svih nas je ista, baš kao i konačni cilj, rekao je Leitl. Sagledavanje trenutne situacije u čitavoj Evropi, upućuje na nužnost potenciranja tri teme, odnosno zadatka koji su pred komorama, i to: obrazovanje, tj. stvaranje radne snage adekvatnih vještina, prilagodljivost promjenama i spremnost na mobilnost, rad na povećanju inovacija i unapređivanje saradnje, smatra on.

Specijalni gost današnjeg skupa bio je Guenter Verheugen, bivši Komesar za proširenje, Komesar za industriju i jedan od pet potpredsjednika Evropske komisije iz perioda kada je na njenom čelu bio Emanuel Baros, koji je govorio na temu: “Politika susjedstva i proširenja EU na Zapadni Balkan”.

Na sastanku je izvršena predselekcija kandidata za članove Borda direktora EUROCHAMBRES-a iz redova pridruženih i korespodentnih članica. Očekuje se da kandidati koji su završili sa uspjehom ovu fazu, zvaničnu potvrdu izbora dobiju na predstojećem zasijedanju Generalne skupštine u Briselu, 12. oktobra ove godine.

Dirk Vantygem, direktor za politike EUROCHAMBRES-a predstvio je predlog projekta Komora + platforme. Upravo zbog velike potrebe za razmjenom informacija i boljom povezanošću komora, koje samo na taj način mogu pružiti adekvatne usluge svojim čanicama, Eurochambres je inicirao ovaj projekat koji se očekuje da omogući svim evropskim komorama (EU i izvan nje) da sarađuju u razvoju programa koji finansira EU, stvaranjem "Zajednica interesa" – Komora +.

Na sastanku koji je prethodio ovome, održana je prezentacija projekta Turska – EU poslovni dijalog, koji će Evropska unija finansirati u iznosu od pet miliona eura, a za koji se vjeruje da će pomoći unapređivanje ekonomske saradnje turskih preduzeća sa partnerima iz zemalja EU. Prisutnima se na ovom skupu obratio i potpredsjednik i zamjenik ministra trgovine Gabriel Munuer Vinals Fatih Metin.

Sastanci u Istanbulu bili su prilika da predsjednik Golubović održi odvojene sastanke sa predsjednikom EUROCHAMBRES-a, predsjednikom TOBB-a, kao i bivšim potpredsjednikom EK, Verheugenom, kao i prisutnim kolegama iz komora izvan EU. Tokom razgovora koje je imao, Predsjednik je sagovornike upoznao sa ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, napretkom koji je postignut, aktivnostima Privredne komore Crne Gore i razvoju servisa usmjerenih na članice. Uz to, sastanci su bili prilika i da se razgovara o Konferenciji o ekonomiji Montenegro 2018, koju Komora organizuje u Budvi,  25. i 26. oktobra, a koja će okupiti istaknute govornike, baš kao i pružiti priliku za poslovno povezivanje.