You are here

Sastanak pridruženih članica Eurochambres-a

27/09/2017

U Privrednoj komori Ruske Federacije, u Moskvi, održan je godišnji sastanak pridruženih članica Eurochambres-a, u čijem radu je učestvovao Velimir Mijušković, predsjednik Privredne komore Crne Gore.

Eurochambres je krovna asocijacija privrednih komora Evrope, koja naredne godine obilježava 60 godina postojanja i rada u kojoj status pridruženih članica imaju komore zemalja koje nijesu članice EU.

Sastankom je predsjedavao Rifat Hisarciklioglu, potpredsjednik Eurochambres-a iz reda pridruženih članica, a u njegovom radu su učešća uzeli aktuelni predsjednik ove asocijacije Richard Weber, predsjednik Komore Ruske Federacije, Sergej Katyrin, Arnaldo Abruzzini, generalni direktor Eurochambres-a, kao i predsjednici komora članica sa ovim tipom članstva i odabrani gosti.

Očuvanje osjećaja povjerenja i partnerstva koji su građeni već decenijama, glavni je zadatak komora po viđenju Sergej Katyrin, predsjednika Komore Ruske Federacije. Inače, ova institucija obilježava vijek postojanja, a danas je čine 182 komore (pokrajinske i gradske), više od 700 udruženja različitih vrsta. Uz to, 29 odbora i vijeća Komore Ruske Federacije specijalizovanih za različite teme i područja djelatnosti predstavljaju instrument komunikacije između Komore i Državne Dume Ruske Federacije.

Komora Rusije je uvijek polagala posebnu pažnju na saradnju sa evropskim zemljama. Uprkos svim poteškoćama, danas, Evropska unija ostaje najveći trgovinski partner Rusije. Prema Saveznoj carinskoj službi, za sedam mjeseci 2017. godine udio EU u ukupnoj robnoj razmjeni u Rusijije iznosio je 43,5 posto. U 2016. godini razmjena sa zemljama EU bila je niža za 15 posto u odnosu na 2015. godinu, ali se 2017. godine negativni trend promijenio i za prvih sedam 7 mjeseci trgovinski promet između Ruske Federacije i zemalja EU porastao je za 26,3 posto. To je, prema riječima Predsjednika Katyrin  potvrda da zapadni biznis, uprkos sankcijama, ne napušta rusko tržište.

Sastanak je bio prilika da predsjednici Komora pridruženih članica iznesu stanje u ekonomiji u svojoj zemlji, predstave nove i unaprijeđene usluge koje pružaju svom članstvu.

Yaroslav Lisovolik, glavni ekonomista Evroazijske razvojne banke, kao gost ovog skupa govorio je o stanju i izgledima za razvoj ruske privrede. Pored njega, gosti su bili i  generalni direktor Udruženja evropskih kompanija, Frank Schauf, kao i direktorica Ruskog izvoznog centra Anna Belyaeva.

Na sastanku je izvršena predselekcija kandidata iz ovog dijela članstva EUROCHAMBRES-a za Bord direktora ove asocijacije u 2018. godini. Njihov izbor potvrdiće Generalna skupština na svom redovnom jesenjem zasijedanju, 27. oktobra u Barseloni.