You are here

Sastanak sa predsjednikom Vlade Vojvodine

14/05/2019

Predsjednici privrednih komora Crne Gore Vlastimir Golubović, Republike Srpske mr Borko Đurić, Sjeverne Makedonije Branko Azeski i Vojvodine Boško Vučurević sastali su se 14. maja 2019. u Novom Sadu sa predsjednikom Pokrajinske vlade Vojvodine Igorom Mirovićem.

Na sastanku održanom u Pokrajinskoj vladi razgovarano je o jačanju saradnje na ekonomskom planu i intenzivnijem regionalnom povezivanju.

Sagovornici su istakli privrženost snaženju partnerstava između država, regija i privrednih komora.

Vojvodina je, prema riječima predjsednika Mirovića, otvorena za nove investicije, te ima ogroman potencijal za nova ulaganja.

Sastanku je prisustvovao i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

Golubović sa pokrajinskim sekretarom poljoprivrede

Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore Crne Gore, sa saradnicima, razgovarao je 13. maja 2019. godine sa dr Vukom Radojevićem, pokrajinskim sektretarom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Vojvodine. U radu sastanka je učestvovao i Đuro Žugić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore.

U fokusu sastanka je bilo snaženje ekonomske saradnje Crne Gore i Vojvodine sa akcentom na agrar. Sagovornici su saglasni da postoji obostrana zainteresovanost i prostor za jačanje poslovnih veza u ovoj oblasti.

Golubović je podsjetio da je ukupna robna razmjena Crne Gore i Srbije u 2018. godini iznosila 585 miliona eura u čemu je izvoz iz naše zemlje učestvovao 93 miliona.

- Orhrabruje činjenica što je 2018. izvoz iz Crne Gore u Srbiju povećan oko 40 odsto. Takođe, ostvarujemo rast i u razmjeni usluga, posebno u turizmu, gdje su prošle godine turisti iz Srbije ostvarili tri miliona noćenja u hotelskom smještaju što je oko 25 odsto više nego u prethodnoj godini - rekao je predsjednik Komore.

Golubović je akcentovao značaj sajamskih manifestacija za jačanje međusobnih biznis veza kao i za povećanje vidljivosti crnogorskih proizvoda. S tim u vezi pomenuo je nedavno učešće domaćih proizvođača na sajmu u Mostaru i najavio predstojeći nastup naših poljoprivrednika na sajmovima u Celju, gdje smo zemlja partner, potom u Tirani i Prištini.

Predsjednik Komore je potencirao jačanje regionalne saradnje kojoj je dat poseban značaj kroz Komorski investicioni forum.

Vuk Radojević, pokrajinski sektretar poljoprivrede Vlade Vojvodine izrazio je posebnu zahvalnost predsjedniku Goluboviću što je prepoznao interes i značaj nastupa crnogorskih proizvođača na Novosadskom sajmu.

- Time je Privredna komora Crne Gore za svoje proizvođače uradila mnogo jer je omogućila njihov zajednički nastup i povećala vidljivost crnogorskih proizvoda- rekao je Radojević.

Pokrajinskog sekretara takođe raduje što je povećan izvoz proizvoda iz Crne Gore u Srbiju, jer, kako je rekao, trend rasta robne razmjene treba da bude obostran.

Po njegovom mišljenju prostor za saradnju postoji u sektoru voća i povrća gdje je Vojvodina, kroz subvencioniranje, ostvarila pozitivne rezultate, naročito u razvoju malih proizvođača.

Đuro Žugić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore je naveo da je Srbija naš glavni spoljnotrgovinski partner u oblasti poljoprivrede jer u ukupnom crnogorskom uvozu hrane učestvuje oko 40 odsto. Istovremeno, crnogorski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Srbiju iznosi 35 odsto od ukupnog izvoza proizvoda agrara iz naše zemlje.

- Crnogorska poljoprivreda ide dobrim putem jer se iz godine u godinu povećavaju sredstva agrobudžeta usmjerena za razvoj ove djelatnosti. Naš agrobudžet je u 2019. godine povećan 30 odsto u odnosu na 2018. Takođe, u značajnoj mjeri koristimo sredstva EU kroz IPARD programe za snaženje ove izuzetno važne privredne grane- rekao je Žugić.

On je podsjetio da je Crna Gora već dobila završna mjerila za zatvaranje poglavnja 11, 12 i 13 i izrazio spremnost da kolegama iz Vojvodine pruže pomoć u procesu evropskih integracija.

Na sastanku je konstatovano da je neophodno da privredene komore jačaju regionalno povezivanje kako bi pospješile zajednički nastup preduzeća na trećim tržištima, kao što je kinesko.