You are here

Snažna podrška Hrvatske integraciji Crne Gore u EU

27/02/2020

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović razgovarao je 27. februara 2020. godine sa potpredsjednikom Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivanom Barbarićem.

Predsjednik Golubović je izrazio zahvalnost Hrvatskoj i njenoj Gospodarskoj komori za podršku koju su pružili našoj zemlji u evropskim integracijama. Ocijenio je vrlo pozitivnim za Crnu Goru i Region to što Hrvatska predsjedava Savjetom Evropske unije.

- Naša očekivanja je da ćemo dobiti još snažniju podršku integracijama na predstojećem Zagrebačkom samitu EU u maju – rekao je Golubović, naglašavajući veoma kvalitetnu međusobnu saradnju komora.

On je gosta upoznao sa organizacijom i aktivnostima Privredne komore Crne Gore koja je institucionalni partner donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou i doprinosi unapređenju ambijenta za poslovanje.

Potpredsjednik Barbarić je naglasio da su Hrvatska i Crna Gora uvijek bili istinski prijatelji i partneri, kao i njihove komore, te da ima prostora za intenziviranje zajedničkih aktivnosti.

- Mi podržavamo proširenje Evropske unije. Nadamo se da će Crna Gora ubrzo otvoriti posljednje poglavlje pregovora, a Sjeverna Makedonija i Albanija otpočeti ovaj proces. Moramo imati evropsku perspektivu Zapadnog Balkana – rekao je Barbarić.

Podsjetio je da je privredna saradnja sa zemljama okruženja stabilna i da će ubuduće, shodno velikim potencijalima, ona rasti. Barbarić je izrazio očekivanje da će na predstojećem samitu u Zagrebu privrednici razgovarati o izazovima u međusobnoj poslovnoj saradnji jer, kako je rekao, ima otvorenih pitanja koja nijesu nerješiva.

- Jedna od tema na predstojećem forumu mogla bi da bude što bolje korišćenje sredstava EU fondova – riječi su potpredsjednika HGK, na što je Golubović kazao da su dobrodošla hrvatska iskustva na ovu temu.

Predsjednik je naglasio da će Komorski investicioni forum imati veliku ulogu u organizaciji privrednika zapadnog Balkana i njihovom učešću na samitu u Zagrebu, gdje treba otvoriti zajedničke aktuelne teme.

- Digitalna transformacija bi sigurno trebalo da bude jedna od tema kojom bi se bavile komore na predstojećem samitu – kazao je Golubović, na što je Barbarić ponudio da HGK prenese značajna iskustva u ovoj oblasti.

Sagovornici su istakli da se privrede obje zemlje suočavaju sa nedostatkom stručne, kvalifikovane radne snage. Predsjednik Golubović je naveo da naša zemlja ovo pitanje nastoji riješiti kroz program dualnog obrazovanja koji već daje rezultate. Naveo je i značaj edukacija koje Komora organizuje i za koje su itekako zainteresovani privrednici.

U radu sastanka učestvovali su potpredsjednik crnogorske Komore Ivan Saveljić i savjetnica predsjednika dr Nina Drakić.