You are here

Sporazum o saradnji Komore i ICC Ukrajine

17/09/2013

Privredna komora Crne Gore i Ukrajinski nacionalni komitet Međunarodne trgovinske komore (ICC Ukrajine) potpisali su 17. septembra 2013. godine sporazum o saradnji. 
Upriličena je prezentacija ukrajinsko-češke kompanije Olymp-Ecology, koju su organizovale Privredna komora Crne Gore i Ambasada Ukrajine u našoj zemlji.

Sporazum

Sporazum o saradnji su potpisali potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić i potpredsjednik ICC Ukrajine Igor Gres.
Potpredsjednik Saveljić je ocijenio da odnosi dvije zemlje idu uzlaznom putanjom, te ukazao da prostor za dalju ekonomsku saradnju postoji prije svega u turizmu, energetici i poljoprivredi.
- Nadam se da će i današnji skup privrednika dovesti do poslovnih rezultata i osnažiti zajedničke napore da se poveća privredna saradnja Ukrajine i Crne Gore – rekao je Saveljić.
Značaj saradnje dvije institucije za razvoj ekonomskih odnosa potencirao je i potpredsjednik ICC Ukrajine Gres.
- Nadamo se da ćemo u okviru naše saradnje biti podrška i ukrajinskom i crnogorskom biznisu – kazao je potpredsjednik ICC Ukrajine Igor Gres.
Na prezentaciji koja je uslijedila, a kojoj su prisustvovali predstavnici crnogorskih privrednika i resornih ministarstava, potpredsjednik ICC Ukrajine uručio je ambasadorki te zemlje Oksani Sljusarenko orden za izuzetan angažman na izgradnji privrednih veza.
Ambasadorka Sljusarenko kazala je da je zajednički cilj da se odnosi dvije države unaprijede. Tome, prema njenim riječima, doprinosi uspostavljanje zone slobodne trgovine između Ukrajine i Crne Gore, kao i međusobni sporazum o bezviznom tromjesečnom boravku građana.
- Ovo je veoma važno za razvoj biznisa. Potrebno je još uspostaviti direktnu avio liniju Podgorica – Kijev i otvoriti ambasadu Crne Gore u Ukrajini – rekla je Sljusarenko i istakla odličnu saradnju sa Privrednom komorom Crne Gore, koja je „uvijek dobar domaćin“.

Prezentacija

Kompanija Olymp-Ecology, koja je specijalizovana za projektovanje i izgradnju hidroelektrana na malim rijekama, prečišćavanje otpadnih voda kao i vode za piće, već više od deceniju uspješno izvodi projekte u Ukrajini, Češkoj Republici, Slovačkoj i drugim zemljama.
Predstavnici kompanije su prezentovali konkretne realizovane projekte prečišćavanja otpadnih i voda za piće u gradovima od nekoliko desetina hiljada stanovnika, koji su doprinijeli značajnoj uštedi resursa, finansijskih sredstava i vremena. Izrazili su spremnost da pomognu pri realizaciji sličnih projekata u Crnoj Gori, ali i da investiraju u obnovljivu energiju u našoj zemlji. Oni su izrazili očekivanje da će u kratkom roku uspostaviti poslovnu saradnju u našoj zemlji, te naglasili da imaju znanje i stručnost da projekte realizuju u kratkom roku.
Predstavnici resornih ministarstava i kompanije E3 upoznali su goste iz Ukrajine sa stanjem na tržištu energije u Crnoj Gori, sa fokusom na investicione potencijale u ovoj oblasti. Oni su konstatovali da Crna Gora ima potencijal za razvoj energetike i kroz velike i male projekte, u oblastima kako hidro i termo energije, tako i obnovljive. Izražena je spremnost ministarstava da pruže punu pomoć potencijalnim ino partnerima, te naglašeno da u Crnoj Gori postoje mogućnosti da se kroz zajednička ulaganja unaprijedi kvalitet komunalnih usluga.