You are here

Susreti predstavnika komora bivše Jugoslavije

06/09/2013

Redovni sastanak predsjednika privrednih komora zemalja bivše Jugoslavije, održan u organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije 6. septembra 2013. godine u Ljubljani, okupio je više od 100 poslovnih ljudi iz regiona koji su kroz bilateralne susrete uspostavljali nove biznis kontakte.

Crnogorsku delegaciju predstavnika 30 preduzeća iz gotovo svih oblasti crnogorske privrede predvodio je predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković, koji je ocijenio prioritetnim unapređenje poslovne saradnje u regionu.

- Mislim da je ovo prostor koji mora da bude poslovno povezan, jer zajednički imamo najviše šansi da budemo konkurentni prema ostalom dijelu Evrope i svijeta. Sada su vremena kada bi morali zajednički, objedinjeno, da nastupamo na trećim tržištima, da organizujemo zajedničke izložbe, predstavljanja sajmove, poslovne forume, da radimo na tome da se konstituišu određeni konzorcijumi. Onda bi mogli, obimom naših proizvoda i usluga, da konkurišemo na širim tržištima – kazao je Mijušković, dodajući da će se nastaviti praksa organizovanja sličnih sastanaka.

Domaćin, predsjednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič kazao je da je utisak predstavnika komora da njihova saradnja doprinosi unapređenju političke situacije u regiji i ekspanziji ekonomske saradnje. On je rekao da vjeruje da postoje mnoge mogućnosti i prilike da se ta saradnja unaprijedi kao i poslovanje privrednih subjekata iz regije.

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Jasminka Trzun izrazila je očekivanje da će sastanak doprinijeti uspostavljanju novih poslovnih partnerstava, te ukazala na to da su ulaskom u EU u toj zemlji otvorene nove poslovne mogućnosti.

- Mi smo apsolutno spremni pomagati našim kolegama koji se pripremaju za punopravno članstvo u EU, spremni smo im prenijeti svoja iskustva i prije svega zainteresirani smo za što intenzivniju i bolju gospodarsku suradnju – kazala je Trzun.

Raša Ristivojević, potpredsjednik Privredne komore Srbije, naglasio je značaj razmjene informacija i iskustava između predstavnika komora, i dodao da je namjera te asocijacije da na jesen organizuje sličan poslovni forum.

- S obzirom da Srbija ima status kandidata za članstvo u EU, bitno nam je što smo tokom sastanka bili u prilici da apsorbujemo iskustva Slovenije i Hrvatske, tim pre što je Srbija definisala sebe kao državu koja više od 50 odsto trgovinske razmjene obavlja sa zemljama Unije – rekao je Ristivojević.

Stojmirka Tasevski, iz Upravnog odbora Privredne komore Makedonije, istakla je da je jačanje ekonomije regiona imperativ za svaku zemlju, te da je saradnja komora most koji povezuje njihove privrede.

Potpredsjednik Vanjsko trgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić govorio je o regionalnoj saradnji u svijetlu ulaska Hrvatske u EU, odnosno izlaska iz CEFTA. Izrazio je očekivanje da će regionalna saradnja za godinu ili dvije biti osnažena i bez ikakvih barijera.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić pozvao je na veću efikasnost državnih administracija koje, prema njegovim riječima, moraju da budu u funkciji potreba privrede. Sastanak predstavnika komora je ocijenio dobrom praksom koja vodi jačanju saradnje privreda regiona i iznalaženju novih načina da se postignu poslovni ciljevi. 

Sastanak predstavnika komora je, podsjećamo, održan u jeku Evropskog prvenstva u košarci koje se odigrava u Sloveniji. Iz GZS su ranije saopštili da im je namjera bila da i taj veliki sportski događaj iskoriste za promociju ekonomije i uspostavljanje novih poslovnih kontakata.