You are here

Trgovinsko investicioni forum u Londonu

26/10/2017

Crnogorsko-britanski trgovinsko investicioni forum održan je u Londonu 26. oktobra 2017. godine. Organizator je bila Privredna komora Crne Gore u saradnji sa ambasadom naše države u Londonu i agencijom Developing Market Associates (DMA).

U radu su učestvovali predstavnici vlada dvije države i EBRD, crnogorski privrednici i njihove britanske kolege iz više od 150 kompanija koje se bave finansijskim uslugama, ICT-em, energetikom, inženjeringom, infrastrukturom, građevinarstvom, poljoprivredom, nekretninama i konsultanstkim uslugama koje su zainteresovani za pokretanje biznisa i investiranje u našu zemlju.

Na Forumu je promovisana Crna Gora kao investiciona destinacija i razmotrene su mogućnosti povećanja trgovinske razmjene između dvije zemlje, odnosno, izvoza crnogorskih proizvoda na britansko tržište.

Državno-privrednu delegaciju predvodio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijaski sistem Milutin Simović. U delegaciji su bili i ministri ekonomije Dragica Sekulić i održivog razvoja i turzima Pavle Radulović, potpredsjednik Privredne komore Stanko Zloković, kao i privrednici Zarija Franović, izvršni direktor Luke Bar, Verica Maraš, izvršna direktorica Plantaža, Vesna Bracanović, predsjednica Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema, te Sanja Tomašević, direktorica Sektora za putnički i robni promet, agencijske poslove i špediciju Barske Plovidbe.

Pozdravne riječi učesnicima Foruma su uputili Atam Sandhu, izvršni direktor DMA, Alison Kemp, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori i Borislav Banović, ambasador Crne Gore u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović poručio je da je izvjesno sve veće interesovanje britanskih kompanija za Crnu Goru i da je ovaj skup i organizovan kako bi dodatno stimulisao kompanije iz Ujedinjenog Kraljevstva da razmišljaju o njoj kao o njihovoj investicionoj bazi i bazi za poslovanje u regionu Jugoistočne Evrope.

- Najnovije projekcije Svjetske banke predviđaju rast crnogorske ekonomije po stopi od 4,2% u 2017. godini. U drugom kvartalu 2017. godine smo ostvarili rast od 5,1% što je dodatna potvrda dinamike investicionih aktivnosti u Crnoj Gori“ – kazao je Simović.

Informisao je britanske privrednike da je Nacionalna investiciona komisija Crne Gore usvojila jedinstvenu listu prioriteta u infrastrukturi koja sadrži 143 projekta u energetici, saobraćaju, zaštiti životne sredine, društvenim djelatnostima i drugom. Procijenjena vrijednost ovih projekata, čija realizacija je predviđena u periodu 2017-2025, iznosi približno pet milijardi eura.

Ističući najnovija priznanja međunarodnih finansijskih institucija i agencija, poput onih iz Izvještaja Izvršnog odbora MMF-a, u kojem je konstatovano da Vlada Crne Gore dobro upravlja ekonomijom i da su mjere fiskalne konsolidacije dobro izbalansirane potpredsjednik Simović je informisao učesnike Foruma i o tome da je agencija Moody's poboljšala rejting Crne Gore na B1 sa stabilnim izgledom, dok je Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s objavila novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je promijenila izgled rejtinga naše zemlje u „stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B.

Potpredsjednik Privredne komore Zloković, govoreći u okviru segmenta koji se odnosio na pregled ekonomskih pokazatelja, istakao je da je Crna Gora od obnove državnosti ostvarila značajan napredak mjeren povećanjem nacionalnog dohotka i životnog standarda stanovništva. Dinamičan rast i razvoj ekonomije potvrđuju visoke stope realnog rasta koje su u pojedinim godinama dostizale dvocifrene iznose. Promjene u strukturi BDP-a pokazuju da se ekonomija Crne Gore tokom prethodnih godina ubrzano pomjerala od tradicionalnih industrijskih ka uslužnim sektorima.

Trend rasta crnogorske ekonomije nastavljen je i u prvoj polovini 2017. godine po realnoj stopi rasta od 4,2%. Pozitivan uticaj na rast BDP-a posebno su imali sektor turizma, zbog visoke stope rasta turizma u posljednjih nekoliko godina sa značajnim multiplikativnim efektima na cjelokupnu privredu i sektor građevinarstva, zbog radova na izgradnji autoputa. Priliv stranih direktnih investicija, takođe je jedan od značajnih faktora koji doprinosi rastu BDP-a.

- Posljednjih godina posebna pažnja se poklanja ulaganjima u infrastrukturu, koja je nedovoljno razvijena i predstavlja ograničenje za ubrzaniji razvoj. Crna Gora nudi podsticaje za investiranje kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou – rekao je Zloković.

Prema njegovim riječima, godine tranzicije donijele su Crnoj Gori napredak u mnogim oblastima. Sprovedene su brojne strukturne reforme u javnom i finansijskom sektoru, a poslovni ambijent i konkurentnost su unaprijeđeni, o čemu govore podaci i napredak na rang listama brojnih međunarodnih institucija.

- Crna Gora je ostvarila i značajan napredak u evropskim i evroatlanskim integracijama. U pregovorima o pridruživanju EU do sada su otvorena otvorila 28 od ukupno 33 poglavlja i privremeno zatvorila tri. Prema Programu pristupanja EU, do kraja 2018. godine treba da postignemo potpunu usaglašenost domaćeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i da razvijemo odgovarajuće administrativne kapacitete za njegovu efikasnu primjenu, kako bi se pregovori o pristupanju mogli uspješno finalizovati – rekao je Zloković.

Naglasio je da je naša zemlja u junu 2017. godine postala punopravna članica NATO čime obezbjeđuje dugoročnu stabilnost i bezbjednost, a što će imati značajan uticaj na poboljšanje uslova i pretpostavki za odvijanje ekonomske aktivnosti.

Tokom ove cjeline Foruma govorili su i Bojana Bošković, pomoćnica ministra za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta, Luka Popović iz BDK Attorneys, te predstavnik EBRD.

O investicijama u oblastima infrastrukture i energetike govorili su ministarka ekonomije Dragica Sekulić i predstavnici privatnog sektora, dok je o ulaganjima u turizam izlaganje imao resorni ministar Pavle Radulović.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori Alison Kemp ocijenila je da su članstvo u NATO i konstantni napredak u pregovaračkom procesu sa EU, čvrsti dokazi da naša zemlja ispunjava zadatke u evroatlantskim aspiracijama.

- U proteklih pet mjeseci od kada obavljam dužnost, veoma sam impresionirana Crnom Gorom -– kazala je ambasadorkaKemp.

Ona je kazala britanskim privrednicima da Crna Gora ima izvanredne odnose, posebno političke, sa svim zemljama Zapadnog Balkana i da sprovodi konkretne korake u jačanju vladavine prava, borbe protiv korupcije, i dodatno, u potpunosti razumije reformske korake koje mora preduzeti u narednim godinama.

Britanski parlamentarac, ekspert za Balkan Džon Grogan iznio je najmanje deset razloga iz kojih je potrebno da britanska vlada i kompanije obrate pažnju na Crnu Goru: članica je NATO, bilježi značajan ekonomski rast, realizuju se velike investicije u našoj zemlji uz velike mogućnosti ulaganja u privatni sektor, ima bogatu istoriju, razvijen turizam, stabilne političke i odnose sa susjedima, izuzetno razvijen sport, proizvodi visokokvalitetna vina. 

Izdvajamo