You are here

U Šibeniku i Zadru

29/11/2012

Privredna komora Crne Gore organizovala je 27. i 28. novembra 2012. godine posjetu delegacije privrednika i predstavnika opština Šibeniku i Zadru, gdje su, na poslovnim forumima, prezentovani naši i ekonomski potencijali dvije hrvatske županije.

Domaćini su upoznali crnogorske predstavnike sa funkcionisanjem i organizacijom poslovnih zona i biznis inkubatorima, pa su, između ostalog, organizovane posjete poslovnoj zoni „Podi“ i Pomorsko-inovacijskom centru iNavis.
Podsjećanja radi, ovo je bila uzvratna posjeta, pošto su delegacije županijskih komora Šibenika i Zadra posjetile Crnu Goru 2010. godine, kada je u Podgorici održan poslovni forum.

Osnažiti kapacitete povezivanjem
- Ovo su teška ekonomska vremena i moramo se organizovati, sarađivati i zajednički nastupati. Želimo da kroz regionalno povezivanje osnažimo kapacitete naših privreda da bismo ukrupnili ono što imamo u ponudi, počev od turizma, poljoprivrede, zajedničkih projekata koje možemo ostvariti i povezati manja i veća preduzeća kako bismo vidjeli što iz te saradnje može proizaći - rekao je potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić, koji je predvodio crnogorsku delegaciju.
Napomenuo je da je posljednjih godina Crna Gora napravila značajan iskorak u evropskim integracijama, te da se nada da će nakon Hrvatske biti sljedeća država koja će postati članica Evropske unije.
- Svi težimo integraciji u EU, ali i izuzetno važnom smatramo regionalnu saradnju. Činjenica je da Hrvatska ima razvijeniji sektor poljoprivrede, s posebnim naglaskom na ribarstvo, te značajno iskustvo u razvoju poslovnih zona, tako da smo u odnosu na to formirali delegaciju koja se sastoji od privrednika te predstavnika opština koje nastoje realizovati takve poslovne zone i kod nas – rekao je Saveljić.
On je kazao da je najveći zaostatak ekonomije Crne Gore za hrvatskom u neadekvatnom razvoju infrastrukture, a razlog tome je nedostatak finansijskih sredstava.
- Nastojimo da realizujemo dva bitna saobraćajna pravca, nastavak Jadransko-jonskog autoputa, te pravca od crnogorskog primorja prema Beogradu. Ta dva koridora su nam trenutni prioriteti. Prije tri godine smo bili na početku realizacije pravca prema Beogradu koji je trebalo da radi hrvatska firma Konstruktor, međutim kriza je zahvatila sve nas i to je prolongirano za neka bolja vremena, ali čim se ukažu povoljniji uslovi, nastavićemo ka ostvarenju zacrtanih planova – naglasio je potpredsjednik Komore.

Robna razmjena skromna
Predsjednik Županijske komore Šibenik Petar Škender istakao je da su pojedina preduzeća iz te oblasti već uspostavila dobre poslovne odnose u Crnoj Gori.
- Firma MIAB je u Crnoj Gori izvodila radove na vodoinstalacijama, odvodu vode i kolektorima. KNAUF dosta izvozi u Crnu Goru, tu je Drniš plast, Girk kalun ili trgovačko preduzeće iz Vodica Fred Bobek za brodske i vanbrodske motore – objasnio je Škender.
Pozdrave crnogorskoj delegaciji kao učesnici poslovnog foruma uputili su i gradonačelnik Šibenika Ante Županović i dožupan Šibensko – kninske županije Zoran Smolić.

Crnogorska delegacija je drugog dana svog boravka u Hrvatskoj posjetila Zadar. Nakon uvodnih obraćanja potpredsjednika Privredne komore Crne Gore, Ivana Saveljića i predsjednika Županijske komore Zadar, Daria Jurina su održane prezentacije o ekonomskim potencijalima dvaju zemalja.

Uslijedili su individualni bilateralni poslovni razgovori tokom kojih je crnogorskoj delegaciji predstavljeno Udruženje vinara Zadarske županije “Liburna”.

Sekretar Županijske komore Zadar Denis Ikić istakao je zadovoljstvo posjetom poslovne delegacije Crne Gore.
- Robna razmjena između Zadarske županije i Crne Gore još uvijek je dosta skromna. U najboljoj, 2008. godini, iznosila je preko tri miliona dolara od čega je privreda Zadarske županije izvezla 2,8 miliona – rekao je Ikić.

Delegacija je tokom svog boravka u Zadru posjetila fabriku za proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih pića “Maraska”, nakon čega je organizovana posjeta Biznis inkubatoru – Razvojnoj agenciji Zadarske županije ZADRA  i Poslovnoj zoni Grabi, gdje su predstavljena iskustva o zasnivanju i djelovanju poslovnih zona u Republici Hrvatskoj.