You are here

Velike mogućnosti za proširenje saradnje

31/05/2012

Privredna komora Crne Gore i Odbor njemacke privrede za istok, uz podršku Njemacke organizacije za medunarodnu saradnju (GIZ) i Ambasade savezne Republike Njemacke u Crnoj Gori, kao i Delegacije njemacke privrede u Crnoj Gori i Srbiji (AHK), organizovali su Crnogorsko-njemacki poslovni forum u Budvi (Pržno) u hotelu „Maestral“, 31. maja 2012. godine. Na forumu je ocijenjeno da su prioritetne oblasti ekonomske saradnje energetika, energetska efikasnost, komunalna infrastruktura i turizam.

Cilj ovog susreta je unapredenje i razvoj privredne saradnje, a u radu foruma je ucestvovalo 200 privrednika Crne Gore i Njemacke.  Predstavljeni su privredni potencijali, investicioni ambijent i mogucnosti Crne Gore, kroz cetiri panela energetika i energetska efikasnost, izgradnja infrastrukture, turizam i finansiranje.
Forum su otvorili Velimir Mijuškovic, predsjednik Privredne komore Crne Gore,
prof. dr Rainer Lindner, direktor Odbora njemacke privrede za istok i Stefan Kapferer, državni sekretar Saveznog ministarstva za privredu i tehnologiju. Ucesnicima foruma se obratio Igor Lukšic, predsjednik Vlade Crne Gore.
Obracajuci se ucesnicima poslovnog susreta Velimir Mijuškovic, predsjednik Komore je izrazio zadovoljstvo zbog organizovanja ovog poslovnog foruma, za koji su privrednici iskazali veliku zainteresovanost, o cemu govori podatak da je prisutno oko 200 privrednika obje zemlje iz 90 razlicitih kompanija. Najveci broj njih radi u oblastima energetike komunalne infrastrukture, turizma i finansija.
Ovo je prvi crnogorsko njemacki poslovni forum, koji se organizuje u Crnoj Gori, kazao je Mijuškovic i istakao da, iako nijesmo ekonomije koje se po velicini mogu komparirati, možemo imati bolju ekonomsku saradnju. Neophodno je da Crna Gora ponovo zadobije povjerenje njemackih turista, podstakne njemacke kompanije da investiraju u našu družavu i osnivaju mješovita preduzeca kroz razne joint venture oblike.
Predsjednik Komore je istakao da je u najskorijoj buducnosti neophodno povecati robnu razmjenu, a za to postoje veliki potencijali. On je podsjetio da je crnogorska turisticka ponuda, prije raspada bivše Jugoslavije, bila izuzetno poštovana od njemackih turista. Postojala je odlicna saradnja sa velikim turoperatorima iz Njemacke, neke veze se vec obnavljaju, a neophodno je intezivirati aktivnosti na ponovnom zadobijanju povjerenja. U Crnoj Gori prošle godine boravilo je 33.427 njemackih turista, koji su ostvarili 183.000 nocenja. Ohrabruje cinjenica što i ove godine Air Berlin, drugi najveci avio-prevoznik na tržištu Njemacke, nastavlja carter konekciju do Tivta u periodu ljetnje turisticke sezone. Takode, njemacki turoperator Nekerman je ove godine uvrstio Crnu Goru u svoje kataloge, što ce, ocekujem, rezultirati povecanjem broja njemackih turista, kazao je Mijuškovic. Izuzetno je važno i to što današnjem skupu prisustvuje Dojce Rajze Ferbanda, udruženje koje okuplja oko 700 najznacajnijih njemackih turoperatora. Znacajan impuls za unapredenje saradnje predsjednik vidi i u organizovanju kongresa njemackih turoperatora u novembru 2012. godine u Crnoj Gori. Uvjeren sam da smo u Crnoj Gori napravili solidnu legislativu kao osnovu za povecanje njemckih investicija. Bitna je cinjenica što Savezno ministarstvo finansija Njemacke podržava svoje kompanije da investiraju kod nas u razvoj energetike, energetske efikasnosti, infrastrukture.
U periodu 2000 – 2009, Njemacka se pozicionirala kao najveci bilateralni donator Crne Gore sa oko 250 miliona eura. Predsjednik je podsjetio na projekat koji su njemacka kompanija WTE iz Esena i opština Budva zakljucili za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda, u vrijednosti 58 milion eura, što je najveci ekološki projekat na crnogorskom primorju. Postrojenje za precišcavanje otpadnih voda za Budvu, Becice i Petrovac trebalo bi da sredinom naredne godine bude pušteno u pogon. On je izrazio ocekivanje da ce se realizovati brojni projekti u privrednoj saradnji.
Kad je rijec o skorom otpocinjanju pregovora Crne Gore za pristupanje EU, smatram da smo ucinili dosta na poboljšanju ekonomskih prava i sloboda, iako nam predstoji još puno aktivnosti, kazao je Mijuškovic. Za Komoru je izuzetno važno da kontuirano radi na jacanju konkurentnosti naše privrede kroz edukativne pripreme privrednika za nastup na zahtjevnom jedinstvenom tržištu.
Prof. dr Rainer Lindner, direktor Odbora njemacke privrede za istok je istakao da je forum impresivna mogucnost za poboljšanje privredne saradnje posebno u sektoru turizma koji možemo unaprijediti uvodenjem avio linija iz Njemacke do Crne Gore. On je kazao da im je izuzetno važno što je Crna Gora odabrala put ulaska u EU i NATO. Otvaranje pregovora za pristupanje EU, investitorima iz Njemacke daje veliku sigurnost i uvjeren sam, iako vam predstoji veliki posao, de cete ga dobro obaviti. Lindner je konstatovao i da postoji veliki prostor za povecanje spoljnotrgovinske razmjene, posebno povecanje izvoza proizvoda iz Crne Gore u Njemacku. Kljucne oblasti ekonomske saradnje on vidi u energetici i energetskoj efikasnosti, odnosno korišcenju obnovljivih izvora energije, izgradnji komunalne infrastrukture i turizmu.
Stefan Kapferer, državni sekretar Saveznog ministarstva za privredu i tehnologiju je prvo govorio o rješavanju krize u euro zoni, odnosno strukturnim reformama koje je potrebno sprovesti kako bi došli do privrednog rasta. Strukturne reforme su odlucujuce i za uspjeh ekonomije Crne Gore, a njemacki investitori su spremni da ulažu u ovu državu, to smo radili u prošlosti, a tako ce biti i ubuduce. Montenegro brend nije dovoljno prepoznat u Njemackoj, što je limitiralo dosadašnju privrednu saradnju. On je kazao da je ekonomske odnose dvije države moguce razvijati u turizmu, infrastrukturi i energetici, a veoma je bitno što Savezna vlada Njemacke podržava privrednike da investiraju u Crnu Goru.
Ucesnicima foruma obratio se predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšic koji je istakao da ocekuje snaženje partnerstva dvije zemlje cime bi znacajno povecali spoljnotrgovinsku razmjenu. Obostrani je interes da stvorimo podsticajan okvir za ekonomski razvoj kazao je Lukšic, a potom govorio o karakteristikama crnogorske ekonomije i privrednog ambijenta koji su dobra osnova za privlacenje stranih investicija. Premijer je kazao da ocekuje da ce fiskalne mjere doprinijeti stabilizaciji javnih finansija i unapredenju poslovnog ambijenta. Neophodno je da u narednom periodu povecamo produktivnost cime bi dokazali konkurentnost naše ekonomije. On je potom podsjetio na istraživanja relevantnih medunarodnoh institucija prema kojima je Crna Gora, u nekim ekonomskim parametrima, znatno bolje rangirana nego ranije.
U okviru poslovnog foruma organizovana su 4 panela na teme: Energetika i energetska efikasnost, Izgradnja infrastrukture, Turizam i Finansije.
U radu današnjeg skupa ucestvovao je Vladimir Kavaric, ministar ekonomije,  koji je istakao važnost ovog foruma i izrazio ocekivanje da je ovo pocetak intezivnije ekonomske saradnje dvije države. Ministar je potom govorio o sektoru energetike u Crnoj Gori, prioritetnim razvojnim projektima, te ucešcu KfW banke u realizaciji energetskih projekata. Takode je istakao da Njemacko društvo za medunarodnu saradnju (GIZ), sprovodi niz aktivnosti na jacanju institucionalnog okvira u energetskoj efikasnosti. Ciljevi Crne Gore u energetici poklapaju se sa ciljevima Energetske zajednice, cija je suština povecanje sigurnosti snadbijevanja energijom, privlacenje investicija, korišcenje obnovljive energije i unapredenje ekologije.
O unapredenju infrastrukture u Crnoj Gori govorio je Siniša Stankovic pomocnik ministra za upravljanje otpadom i komunalni razvoj; o turizmu Nebojša Popovic, sekretar Sekretarijata za razvojne projekte; o finansijama Radoje Žugic,  guverner Centralne banke Crne Gore. Ove teme komentarisali su i gosti iz Njemacke i istaknuti strucnjaci u ovim oblastima.
Danas je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili Velimir Mijuškovic predsjedik Privredne komore Crne Gore, Prof. dr Rainer Lindner, direktor Odbora njemacke privrede za istok, Stefan Kapferer, državni sekretar, Saveznog ministarstva za privredu i tehnologiju, Pius Fischer, ambasador Njemacke u Crnoj Gori i Michael Schmidt, direktor Delegacije njemacke privrede u Crnoj Gori i Srbiji (AHK).
Ucesnici današnjeg foruma poslijepodne su posjetili Cetinje, a Filip Vujanovic predsjednik Crne Gore priredio im je prijem u Vladinom domu.