You are here

Za lakšu trgovinu i više investicija u regionu

24/04/2019

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i nacionalni koordinator Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Balša Ćulafić učestvovali su u radu sastanka Upravnog odbora KIF-a WB6, koji je održan 24. aprila 2019. godine u Trstu. Sastanak je vodio predsjednik Upravnog odbora KIF-a i Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Zaključeno je da će poslovna zajednica regiona aktivno učestvovati na predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu, koji se u okviru Berlinskog procesa, održava u julu u Poljskoj.

Kako je najavljeno, poslovni forum u Poznanju okupiće 30 velikih regionalnih kompanija, po pet iz svake ekonomije, ali i značajne korporacije iz Evropske unije, među kojima više od 50 njemačkih i austrijskih. Biće to prilika da KIF lansira zajedničku platformu za dijalog poslovne zajednice Zapadnog Balkana sa EU institucijama nadležnim za politike i propise vezane za poslovanje.

Posredstvom ove platforme rješavala bi se pitanja značajna za privredu, kao što su olakšavanje trgovine, konkurentniji status naše industrije i usluga, kraće prekogranične procedure, bolјi pristup finansiranju...

Uoči Samita u Poznanju, Komorski investicioni forum će u partnerstvu za britanskim Fajnenšel Tajmsom, krajem juna u Londonu, organizovati biznis forum na kome će međunarodnoj poslovnoj zajednici predstaviti Zapadni Balkan kao jedinstvenu investicionu destinaciju i mogućnosti za poslovanje i ulaganje u regionu.

Sa ciljem stvaranja što podsticajnijeg poslovnog okruženja za privređivanje domaćih kompanija i veći priliv investicija iz svijeta, KIF će sa partnerima raditi na otklanjanju barijera, sinhornizaciji i harmonizaciji propisa i prakse.

Sa generalnim sekretarom CEFTA Emirom Đikićem i predstavnicima GIZ-a, koji su prisustvovali zasijedanju Upravnog odbora KIF-a, dogovoreno je potpisivanje Memoranduma o saradnji i zajedničke aktivnosti na sinhornizaciji dokumentacije koja prati prekogranično kretanje robe u regionu, međusobnom priznavanju veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata i stvaranju jedinstvene tačke podrške za kompanije koje žele da postanu autorizovani ekonomski operater, čime bi se značajno ubrzao trgovinski promet.

Komorski investicioni forum pružiće punu podršku u primjeni dogovornih rješenja i organizaciji sastanaka kompanija sa predstavnicima carina svih zapadnobalkanskih ekonomija. Istovremeno, poslovna zajednica Zapadnog Balkana – članice komora okupljenih u KIF-u, zalažu se za novi pristup u funkcionisanju CEFTA i uspostavljanje principa odgovornosti u slučaju kršenja sporazuma uvođenjem necarinskih barijera.