Premijer sa privrednicima 2016

Undefined
Fotografija: 
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Premijer sa privrednicima 2016
Naslov: 
Premijer sa privrednicima 2016
Slika za album: 
Tip multimedije: 

Crnogorska privreda u 2014.

Undefined
Fotografija: 
Naslov: 
Crnogorska privreda u 2014.
Slika za album: 
Tip multimedije: 

Društveno odgovorno poslovanje

Montenegro
Fotografija: 
Naslov: 
Društveno odgovorno poslovanje
Slika za album: 
Tip multimedije: 

Francuska rješenja i iskustva u oblasti digitalizacije

Eksperti iz Francuske su sa predstavnicima crnogorskih institucija i preduzeća razmjenili znanja i iskustva iz oblasti digitalizacije javne uprave, posebno u oblasti katastra nepokretnosti, odnosno upravljanja zemljištem. Jedna od tema bila je i digitalizacija kao podrška odlučivanju i praćenju poljoprivrednih aktivnosti.

Uvodne riječi imali su Ljiljana Filipović, potpredsjednica Privredne komore Crne Gore, Christine Toudic, ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, dr Dragoljub Janković, savjetnik potpredsjednika Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem i Rajko Uskoković, predsjednik Udruženja francusko – crnogorskih preduzeća. Skupom je moderirala sekretarka Odbora udruženja ICT Privredne komore Nada Rakočević.

Potpredsjednica Filipović je istakla da Privredna komora podržava i učestvuje u radu Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća, sa željom da ojača veze sa Francuskom kako bi se privrednici iz te zemlje zainteresovali za Crnu Goru i svoje poslovne interese realizovali u saradnji sa našom biznis zajednicom.

Filipović je kazala da su Crna Gora i Francuska u 2018. godini razmijenile roba u vrijednosti 55,9 miliona eura, što je 9,4% više nego 2017. godine. Našu zemlju je u 2018. godini posjetilo 77.096 turista iz Francuske, što je rast od 26,7%, i ostvarili su 388.715 noćenja, 32,9% više u odnosu na prethodnu godinu. U prvih devet mjeseci 2019. godine nastavljen je trend rasta dolazaka i noćenja turista iz Francuske u Crnu Goru.

Ukupne direktne investicije iz Francuske od 2010. do marta 2019. godine iznosile su 42 miliona eura. U prvoj polovini ove godine iz Francuske je investirano 3,8 miliona eura.

- Osim sektora turizma koji tokom poslednjih godina ostvaruje značajnu tendenciju rasta i svjedoči o sve većem interesovanju francuskih turista za našu zemlju, ostale sfere poslovne saradnje ukazuju na činjenicu da postoji značajan prostor za njihovo unapređenje, te da je sinergijskim djelovanjem dvije države potrebno promovisati investicioni ambijent Crne Gore koji, sigurni smo, ima najpovoljnije uslove za poslovanje od svih zemalja Regije – rekla je Filipović.

Prema njenim riječima, digitalizacija otvara novo polje saradnje, posebno u sferi prenosa znanja i iskustava, stvaranja poslovnih veza i otvaranja kompanija iz sektora informaciono-komunikacionih tehnologija u kojima bi bili angažovani crnogorski stručnjaci.

- Informaciono komunikacione tehnologije predstavljaju izvor ekonomskog rasta i dinamike, višeg nivoa konkurentnosti, otvaranja novih radnih mjesta. Polazište uspješne digitalizacije je adekvatna telekomunikaciona infrastruktura, koja je u Crnoj Gori jako dobro razvijena – rekla je potpredsjednica Komore.

Dodaje da jedan od nedostataka na crnogorskom IT tržištu predstavlja mali broj inovativnih start-up i spin-off kompanija za čije intenzivnije učešće treba obezbijediti neophodne administrativne i tržišne uslove.

Navela je da Strategija razvoja informacionog društva od 2016-2020. godine kao jedan od stubova razvoja identifikuje elektronsku upravu, čiji je cilj da poveća dostupnost javnih službi građanima i privredi. Sve relevantne EU direktive u ovoj oblasti transponovane su crnogorske propise. Aktivnosti iz Digitalne agende EU i drugih strateških dokumenata prepoznate su u ključnim strateškim planovima Crne Gore.

Govoreći o digitalizaciji agrara, kazala je da je njen cilj upravljanje zemljištem u poljoprivrednoj proizvodnji. Ovakav pristup podrazumjeva da se cijela teritorija, nakon potrebnih prethodnih testiranja i mapiranja, raspodijeli tako da se tačno zna u je kojem području pogodna određena kultura za uzgoj. Smisao ovakvog strukturiranja aktivnosti je da se određena zemlja, uzimajući u obzir klimatske uslove i kvalitet tla, prilagođava uzgoju određene kulture.

- Za ovakve aktivnosti potrebno je uključiti i jedinice lokalne samouprave koje bi usmjeravale poljoprivredu određenog područja kroz digitalizaciju – zaključila je potpredsejdnica Filipović.

Ambasadorka Christine Toudic istakla je da je digitalni ekosistem u Francuskoj, kao i u Crnoj Gori, u velikom usponu.

- Pored velikih preduzeća iz digitalne industrije imamo preko 10.000 start-apova. Oni učestvuju sa više od 5,5 odsto u bruto domaćem proizvodu naše zemlje – rekla je Toudic.

Potencijal za razvoj digitalne ekonomije vidi u Crnoj Gori koja se, prema njenim riječima, na evropsku mapu pozicionirala osnivanjem Centra izvrsnosti i Naučno-tehnološkog parka.

Ističe da su lideri u digitalnom sektoru kompanije koje se bave razvojem vještačke inteligencije, bezbjednošću informacija i blockchain tehnologijama.

- Francuska je lider u primjeni digitalne tehnlogije u poljoprivredi – rekla je ona.

Podsjetila je da Francuska u saradnji sa Glavnim gradom relizuje projekat Smart City, sa ciljem da se razviju njeni tehnološki potencijali Podgorice.

Predstavnik Vlade, prof. dr Dragoljub Janković istakao je da je Crna Gora usvojila Zakon o elektronskoj upravi i niz strateških dokumenata koji uključuju digitalizaciju.

- U Strategiji razvoja informacionog društva Crne Gore do 2020. godine sadržan je cilj elektronske uprave – uspostavljanje jedinstvenih elektronskih usluga, horizontalno i vertikalno integrisanih u državnoj administraciji i prije svega okrenutost korisnicima i dostupnost preko različitih kanala 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji – rekao je Janković.

Nedavno donijeta Strategija pametne specijalizacije 2019-2024. godine jasno prepoznaje značaj i ulogu informaciono komunikacionih tehnologija, dodaje on.

- Pojedini pokazatelji, kao što je istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma, ukazuju na relativno dobru poziciju Crne Gore kada su u pitanju informaciono komunikacione tehnologije. Naša zemlja je po nekoliko parametara svrstana na 44. mjesto po potencijalnom razvoju, 47. po spremnosti za usvajanje mjera i pravaca razvoja IC tehnologija, a 55. po osnovu stepena njihove primjene. Prema Balkanskom barometru, Crna Gora je u samom vrhu našeg regiona po pet parametara razvoja ICT – rekao je on.

Naglasio je da je u Crnoj Gori nedavno uspostavljen jedinstven informacioni sistem u koji je uključeno pet institucija. To će biti jako bitno u budućnosti, jer će se mnogobrojni podaci u državnoj upravi razmjenjivati elektronski, čime će privreda i građani u dobroj mjeri izbjeći šaltere da bi dobili državne usluge.

- Ono što je najbitnije za iduću godinu je da će se uspostaviti jedinstveni informacioni sistem i time digitalni identitiet – rekao je Janković.

Ukazao je da razvoj IT sektora dobija na dinamici u mnogim zemljama, a to je velika šansa i za Crnu Goru. U Sloveniji je 3.000 firmi u ovoj oblasti, u Srbiji 2.000, ali im je zajednički nedostatak kadrova. To je prema njegovim riječima, prilika za obrazovni sistem naše zemlje da se brže i više okrene edukaciji u ovoj oblasti.

Rajko Uskoković, predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća, izrazio je očekivanje da će konferencija doprinijeti da se ekonomske i tehnološke veze izmedju dvije prijateljske zemlje još više ojačaju i poboljšaju. Ukazao je da je cilj ovog udruženja, formiranog 2017. godine uz pomoć Ambasade Republike Francuske, da se kroz projekte i ekspertsku saradnju Crna Gora integriše u evropsko društvo.

- Danas kada je razvoj tehnologije brži od razvoja društva i čovjeka jednostavno je potrebno biti digitalno pismen i zato se nadam da ćete učestvovati u obostranom interaktivnom dijalogu i argumentaciji – rekao je Uskoković.

U nastavku konferencije Nicolas Rabrenović iz organizacije French Tech prezentovao je njihovu djelatnost i ciljeve, aktivnosti na obuci, zapošljavanju programera, te razvoju vještačke inteligencije. French Tech je vladina organizacija formirana 2014. godine, kao zajednica start-apova sa ciljem da podstiče inovacije, podršku kompanijama i globalno promoviše poslovni ekosistem te države. Imaju mrežu koja se prostire u 100 gradova širom svijeta.

- U 2018. smo plasirali 19 milijardi eura kroz direktne investicije, 8,7 milijardi kroz zajmove banaka i time pomogli 80.000 kompanija – rekao je Rabrenović.

French Tech je zastupljen i u našem regionu, preko kancelarije u Beogradu. Nadaju se skorom širenju aktivnosti i na ostale države Zapadnog Balkana.

Projekat BESME predstavio je Philippe Geffroy iz Expertise France. On je kazao da su ključne tri komponente projekta razvijanje strateškog i operativnog okvira za sprovođenje industrijske i politike MSP, u cilju povećanja konkurentnosti i inovacija; osnaženi institucionalni, tehnički i administrativni kapaciteti za njihovu realizaciju, ojačani klasteri i privredni subjekti, poboljšana produktivnost i profitabilnost poslovanja.

Pojasnio je da pametna specijalizacija omogućava državama da se fokusiraju na prednosti i snage njihovih ekonomija, te da se bazira na partnerstvu poslovne zajednice, javnog sektora i obrazovnih institucija. Crna Gora je definisala četiri strateške osovine razvoja – održivu poljoprivredu, obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, održivi turizam, a sve njih povezuju informaciono komunikacione tehnologije. On je predstavio doprinos BESME projekta u otklanjanju izazova implementacije pametne specijalizacije.

Na temu „Upravljanje zemljištem - rješenja koja omogućavaju prikupljanje, naručivanje i vizuelizaciju svih ovih podataka, posebno za najviši nivo države“, govorio je Cristophe Dekeyne, direktor Nacionalnog geografskog instituta (IGN).

Prema njegovim riječima, IGN FI je aktivan u svim sektorima u kojima je potrebna geografska informacija. Savjetuje, pomaže u razvoju, sprovodi ili prati klijente u svim etapama njihovih geomatskih projekata. Njihove aktivnosti se odnose na globalno upravljanje i koordinaciju projektima, tehničku primjenu i transfer znanja, obuku i podizanje svijesti. Prisutni su u gotovo svim državama svijeta.

IGN FI učestvuje u svim komponentama projekata u oblasti upravljanja zemljištem: izradi katastra, nadzoru i kontroli katastarskih poslova, razvoju geografskog informacionog sistema. Time se dobija bolji kvalitet informacija o zemljištu i organizovanije upravljanje, što doprinosi i većim poreskim prihodima za državu.  

Izlaganje na temu „Digitalizacija za podršku odlučivanju i praćenje poljoprivredne aktivnosti” imao je Alexandre Petrović direktor Clever Farm/Pixel, kompanije koja je zastupljena i u Vojvodini.

Rješenja ove kompanije su digitalna upravljačka platforma, IoT senzori, daljinsko izviđanje terena, precizna poljoprivreda i upravljanje imovinom. Platforma evidentira poljoprivredne aktivnosti, sadrži opisane planove sjetve, regulisanu usklađenost korišćenih supstanci, upravljanje zalihama, izvještavanje, podatke o vremenskoj prognozi, te GPS sistem za praćenje mašina.

Digitalna rješenja u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije prezentovala je Eugénie Cornu iz Naučno-istraživačkog klastera VITAGORA.

Misija ovog klastera je rast i jačanje konkurentnosti članica na lokalnom i globalnom nivou, podrška preduzetništvu i podsticanje inovacija. Imaju 550 aktivnih članica. Predstavila je ključne članice i projekte koje realizuju.

Konferencija je bila prilika da se predstave i domaće kompanije Win Soft i Telegroup.

Win Soft je prezentovao ključne projekte koji se odnose na monitoring kvaliteta vode za kupanje, organizaciju luka i zaštićena područja u zoni morskog dobra, geografski informacioni sistem privremenih objekata, GEOportale Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, zatim niskonaponske energetske mreže za CEDIS, te katastar zelenih površina i kartu buke Glavnog grada.

Fokus predstavljanja TeleGroupa bio je na platformi AgroLIFE kojom se prati poljoprivredna proizvodnja i automatizovano upravlja zemljištem. Riječ je o jednoj od vodećih platformi u poljoprivredno-prehrambenoj industriji koja pruža pouzdanu cjelodnevnu tehničku podršku tokom sedmice. Platformom je obuhvaćeno više od milion hektara zemljišta, a koristi je preko 2.000 farmera. Svi proizvođači organske hrane u Srbiji su obuhvaćeni ovom platformom.

Konferencija „Francuska rješenja i iskustva u oblasti digitalizacije“ okončana je bilateralnim razgovorima predstavnika francuskih i crnogorskih kompanija.

Montenegro
Fotografije: 
Francuska rješenja i iskustva u oblasti digitalizacije
Francuska rješenja i iskustva u oblasti digitalizacije
Francuska rješenja i iskustva u oblasti digitalizacije
Kratak opis: 

Privredna komora Crne Gore, Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća (UFCP) i Ambasada Francuske organizovale su konferenciju „Francuska rješenja i iskustva u oblasti digitalizacije“, 18. novembra 2019. godine.

Kategorija članka: 

Konferencija "Forward" - Banja Luka

Digitalna transformacija, prvenstveno zbog njenog uticaja na razvoj privrede izazov, ali i prilika za jačanje konkurentnosti privrednih subjekata je glavna tema prvog dana Konferencije. Digitalna transformacija obuhvata ne samo uvođenje nove tehnologije u poslovanje, već i čovjeka koji je sami korisnik i u neprestanoj interakciji sa ostalim učesnicima u poslovnom procesu, zbog čega će i ovim povodom svi navedeni aspekti biti sagledani kroz više panela.

Focus ovogodišnje, četvrte, Konferencije biće usmjeren i na četvrtu industrijsku revoluciju, globalne trendove razvoja i investicije, te izazove tehnologija koji podržavaju digitalnu transformaciju. Konferencija će se baviti i temom Smart City koncepta, koji podrazumijevaju da grad realizuje investicije u ljudski kapital, tradicionalnu (transport) i modernu (ICT) infrastrukturu uz mudro upravljanje prirodnim resursima, kao i aktivno učešće građana, čime se podstiče održivi ekonomski rast i povećava kvalitet života.

Konferencija će okupiti vodeće lokalne i regionalne stručnjake iz oblasti digitalne transformacije i rješenja za pametne gradove koji će govoriti na koji način efikasno odgovoriti na izazove i kako uspješno implementirati smart rješenja.

Pozivamo Vas da učešćem na Konferenciji “Forward” iskoristite i da pronađete partnere i saradnike kroz poslovne/b2b susrete susrete koje će biti organizovano za sve učesnike konferencije. Poslovni susreti će biti organizovani pod okvirom projekta Mreža evropskih preduzetnika (Entreprise Europe Network EEN).

Više informacija o Konferenciji kao i dostupnosti smještaja i organizaciji poslovnog foruma, dostupno je na linku: https://forwardconf.org/sr/pocetna/

Kontakt osobe: Ana Filipović (EEN) afilipovic@pkcg.org 068 82 00 22 i Nada Rakočević (sekretarka Odbora udruženja ICT) nrakocevic@pkcg.org 067 610 733.

Montenegro
Kratak opis: 

Inovacioni centar iz Banja Luke u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore i ostalim EEN partnerima iz regiona poziva Vas da uzmete učešće na konferenciji “Forward” koja će se održati 4 i 5. decembra.2019.godine u Banskom dvoru, Banja Luka.

Kategorija najave: 
Fotografije: 
Fajlovi: 
Vrijeme najave: 
Wednesday, Decembar 4, 2019 - 07:00

UNICEF-ovo gala veče

Više informacija u pozivu.

Montenegro
Kratak opis: 

UNICEF organizuje gala veče, posvećeno prikupljanju sredstava za pomoć djeci koja žive u ustanovama za smještaj. Gala veče se održava 4. decembra 2019. godine u Hotelu Hilton u Podgorici, sa početkom u 19 sati.

Kategorija najave: 
Fotografije: 
Fajlovi: 
Vrijeme najave: 
Wednesday, Decembar 4, 2019 - 19:00

Golubović u Beču: Investirajte u crnogorsku ekonomiju

Bečki ekonomski forum je prestižni događaj koji se bavi promocijom saradnje i aktuelnim ekonomskim pitanjima u zemljama koje gravitiraju Jadranskom i Crnom moru.

Predsjednik Golubović je istakao da Privredna komora, asocijacija koja štiti interese svih poslovnih subjekata u Crnoj Gori, izuzetno cijeni doprinos ovog foruma popularizaciji investicionog ambijenta zemalja ovog područja.

- Zahvaljujući kontinuiranom unapređivanju poslovnog ambijenta u smjeru koji pogoduje prilivu stranih investicija, Crna Gora posljednjih godina ostvaruje dinamičan ekonomski rast. Riječ je o trendu koji je započeo obnovom nezavisnosti 2006. godine, od kada je u crnogorsku ekonomiju investirano blizu 10 milijardi eura u bruto iznosu, iz više od 125 zemalja. U poslednje tri godine, ukupan priliv direktnih stranih investicija iznosio je 1,5 milijardi eura – naveo je Golubović.

Prema njegovim riječima, stopa rasta BDP-a u 2018. od 5,1%, zasnovana prvenstveno na investicijama, Crnu Goru pozicionira u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju ovaj makroekonomski pokazatelj.

- Članstvom Crne Gore u NATO, naš poslovni ambijent je postao dodatno atraktivan za ulaganja. To potvrđuje podatak da su ukupne direktne strane investicije u 2018. porasle 27,9% u odnosu na prethodnu godinu, dok je iz zemalja članica Alijanse investirano 64% više u odnosu na posmatrani period – kazao je predsjednik Komore.

Kada su u pitanju evrointegracije, naša zemlja je lider regiona, dodaje on. Otvorena su 32 pregovaračka poglavlja, a do kraja godine očekuje se i otvaranje posljednjeg, koje se odnosi na oblast konkurencije.

- Crna Gora nema alternativu kada je u pitanju ovaj proces i sigurno će biti prva sljedeća članica EU porodice – naglasio je on.

Učesnike Bečkog ekonomskog foruma upoznao je sa projektima i rezultatima crnogorske ekonomije u turizmu, energetici, razvoju saobraćajne infrastrukture, poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

- Ulaganje u obnovljive izvore energije, kroz izgradnju novih solarnih, hidro i vjetroelektrana, predstavlja jedan od prioriteta nacionalne ekonomije. Stavljanje u komercijalnu upotrebu elektroenergetskog podmorskog kabla između Italije i Crne Gore prije dva dana, pozicionira našu zemlju u važno elektroenergetsko čvorište Regiona – kazao je Golubović.

Dodaje da rast ekonomske aktivnosti prate i pozitivni trendovi na tržištu rada. Otvoreno je 30.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je smanjena za 8%. Svjetska banka, u oktobarskom izvještaju za Zapadni Balkan, ocjenjuje da je nezaposlenost u Crnoj Gori pala na istorijski minimum. 

- Od januara ove godine, zainteresovani strani investitori mogu dobiti crnogorsko državljanstvo, ulaganjem u razvojne projekte. Ekonomsko državljanstvo biće dostupno za najviše 2.000 investitora, a program preko kojeg se može ostvariti trajaće tri godine – rekao je Golubović.

Govoreći o unapređivanju ekonomskih veza, promociji evropskih vrijednosti na Balkanu, a i Evropi uopšte, istakao je veoma važnu ulogu privrednih komora. Podsjetio je na ulogu Federalne privredne komore Austrije, koja je 2015. godine, na marginama Berlinskog Samita, održanog u Beču, pomogla da komore Zapadnog Balkana osnuju Komorski investicioni forum.

- Ova asocijacija danas predstavlja nezaobilaznog sagovornika na važnim evropskim adresama vezanim za proširenje i susjedsku politiku – riječi su predsjednika Komore.

Početkom ove godine, Komorski investicioni forum je potpisao Memorandum o razumijevanju sa Komorom Austrije i Ministarstvom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije. Ovim dokumentom predviđena je podrška projektima koji imaju za cilj da na Zapadnom Balkanu ojačaju dualno obrazovanje i pomognu digitalnu transformaciju komora i privrede.

- Realnost udruživanja i zajedničkog rada u regionu nameće se kao zahtjev savremenog doba, kako bismo smanjili zaostajanje u produktivnosti i konkurentnosti naših privreda i brže hvatali priključak sa tehnološki naprednom Evropom. Višestruki porast investicija i ubrzani tehnološki napredak najmlađih članica Evropske unije uvjerljivo govori u prilog superiornosti evropskog modela ekonomske integracije, koji Komore Zapadnog Balkana kroz rad Komorskog investicionog foruma nastoje da projektuju na naš region – naveo je on.

Izrazio je uvjerenje da će 16. Bečki ekonomski forum doprinijeti otvaranju novih perspektiva privredne saradnje zemalja ovog područja, čije intenziviranje u budućem periodu mora biti prioritet svih aktera ekonomskog razvoja.

- Privredna komora Crne Gore će pružiti snažan doprinos ostvarivanju ove značajne misije, koja je u duhu temeljnih evropskih vrijednosti – zaključio je Vlastimir Golubović.

Otvaranju foruma prisustvovao je Ambasador Crne Gore u Austriji, gospodin Željko Perović, kao i brojni predstavnici vlada, diplomatskog kora i poslovnih asocijacija iz Regiona. Na otvaranju je potpisan Sporazum o saradnji između predstavnika Bečkog ekonomskog foruma i organizacije Makedonija 2025.

U okviru Foruma, 18. novembra biće organizovani Bečki dijalozi o budućnosti 2019, sa radnom sesijom na temu "Od planske do tržišne ekonomije: 30 godina nakon pada gvozdene zavjese", te debatom "Ekonomija kao pokretačka snaga: Jedan region – jedna ekonomija". Godišnje nagrade za saradnju Bečkog ekonomskog foruma biće dodijeljene Sjevernoj Makedoniji i A1 Telekom grupi iz Austrije.

Montenegro
Fotografije: 
Golubović u Beču: Investirajte u crnogorsku ekonomiju
Golubović u Beču: Investirajte u crnogorsku ekonomiju
Golubović u Beču: Investirajte u crnogorsku ekonomiju
Kratak opis: 

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, govoreći na otvaranju Bečkog ekonomskog foruma, 17. novembra 2019, pozvao je investitore da ulažu u crnogorsku ekonomiju i uvjere se u povoljnosti koje nudi naš poslovni ambijent.

Kategorija članka: 

Pozitivni trendovi u saobraćaju

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora dr Deda Đelović, a u radu su, pored članova, učestvovali Zoran Nikolić, direktor Sektora saobraćaja Privredne komore Crne Gore, Bojana Radojević, načelnica Odsjeka za nacionalnu koordinaciju statističkih izvora podataka MONSTAT-a i Lidija Golubović, sekretarka organa Komore.

U Analizi poslovanja u sektoru saobraćaja navodi se da je u prvoj polovini 2019. godine željeznicom prevezeno 448 hiljada putnika, koliko i u prvoj polovini 2018. godine. Prevoz robe željeznicom iznosio je 552 hiljade tona, što je za 2,2% više u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema podacima MONSTAT-a u drumskom saobraćaju je prevezeno 3,4 miliona putnika, što predstavlja rast od 1,1%. Prevoz robe je u prvoj polovini tekuće godine iznosio 435 hiljada, što je više 8,2%. Najvažniji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori auto put Bar – Boljare, po planu, trebalo bi da bude završen u septembru 2020. godine.

Broj prevezenih putnika u vazdušnom saobraćaju je iz godine u godinu u porastu. U prvoj polovini 2019. prevezeno je 970,1 hiljadu putnika što je za 8,7% više u odnosu na uporedni period iz prethodne godine. Promet robe vazdušnim putem je iznosio 421 tonu, što je za 4,1% manje.

U Analizi je preporučeno da je radi intenzivnijeg razvoja ove privredene grane potrebno dalje unapređivati kvalitet infrastrukture i usluga u svim vidovima saobraćaja, obezbijediti povoljnije izvore finansiranja, realizovati Program obnove voznog parka ekološki naprednijim vozilima, kao i aktivnosti na modernizaciji crnogorskih aerodroma, intenzivirati aktivnosti na izgradnji Jadransko – jonskog auto puta, raditi na suzbijanju nelojalne konkurencije i sive ekonomije i drugo.

Bojana Radojević je prezentovala aktivnosti MONSTAT-a, podsjećajući da je ova institucija nedavno potpisala Sporazum o saradnji sa Komorom, u cilju unapređenja poslovnog ambijenta. Saradnja se odnosi na razmjenu podataka, sprovođenje zajedničkih istraživanja, organizaciju seminara i druge aktivnosti.

Cilj MONSTAT-a je da obezbjedi brojčane i reprezentativne podatke, informacije o ekonomskim, demografskim, društvenim i pojavama iz oblasti radne te životne sredine Crne Gore. Da bi ostvarili cilj i dobili tačne i pouzdane podatke, vrlo je važna saradnja MONSTAT-a i poslovnih subjekata kao važnog izvora podataka. Radojević je pozvala privrednike da doprinesu kreiranju zvanične statistike i koriste usluge MONSTAT-a koje mogu biti u funkciji njihove poslovne politike.

Privrednici su ukazali na važnost pravovremenog raspolaganja zvaničnim statističkim podacima, nephodnim za poslovanje i izrazili spremnost za dalji razvoj saradnje sa MONSTAT-om.

Privrednoj komori se obratila Organizacija za ostvarivanje reprografskih prava Crne Gore u cilju otpočinjanja pregovora za zaključivanje zajedničkog sporazuma kojim bi se utvrdila visina naknada za korišćenje pisanih djela u štampanom i elektronskom formatu. Ukoliko ne dođe do zaključenja sporazuma u roku šest mjeseci, ova organizacija će od Ministarstva ekonomije tražiti utvrđivanje privremene tarife.

Ocijenjeno da je riječ o novom nametu za privredu te da je nejasno na osnovu čega su kao obveznici prepoznata sva pravna lica, bez obzira na to da li koriste autorski zaštićena pisana dokumenta ili ne. Takođe je ukazano da i drugi zakoni propisuju obaveze po istom osnovu, tako da treba razmotriti pravnu utemeljenost ove dažbine.

Zaključeno da će članovi Odbora do utorka formulisati sugestije da bi se ovo pitanje riješilo na adekvatan način, o čemu će potom biti riječi na sastanku predsjednika svih odbora udruženja Komora, a zatim i sa predstavnicima Organizacije za ostvarivanje reprografskih prava Crne Gore.

Na sjednici je upućena inicijativa predstavnika Montenegro Airlinesa prema nadležnim o potrebi izmjene i donošenja novih bilateralnih sporazuma o redovnom saobraćaju sa državama koje predstavljaju interesantne destinacije za ovu kompaniju.

Povodom informacije da će Vlada uskoro razmatrati tekst Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe u formi sa kojom Odbor udruženja saobraćaja nije upoznat, zatraženo je da privrednici budu uključeni u sve faze izrade propisa koji utiču na njihovo poslovanje.

Privrednici su informisani da je planiran sastanak sa predstavnicima Uprave carina o više puta zatraženom povećanju mogućnosti zadržavanja na granici sa 24 na 48 sati.

Sastanak Mještovite komisije o prevozu putnika i tereta sa Švajcarskom biće organizovan u ponedjeljak, pa su privrednici pozvani da kandiduju pitanja koje tada treba razmotriti.

Još jednom je na sjednici ukazano na problem raspodjele novih CEMPT dozvola koje izdaje Uprava za saobraćaj i istaknuta potreba da se ovaj proces automatizuje.

Montenegro
Fotografije: 
Pozitivni trendovi u saobraćaju
Pozitivni trendovi u saobraćaju
Pozitivni trendovi u saobraćaju
Kratak opis: 

Odbor udruženja saobraćaja na sjednici 15. novembra 2019. godine usvojio je Program rada 2020. godine, razmotrio analizu poslovanja u ovoj djelatnosti i obaveze privrednika po osnovu reprografskih prava.

Kategorija članka: 
Vijest pripada i organizaciji: 

Konferencija o digitalizaciji - Francuska rješenja i iskustva u oblasti digitalizacije

Eksperti iz Francuske izrazili su interesovanje da sa crnogorskim institucijama i preduzećima razmjene znanja i iskustva iz oblasti digitalizacije javne uprave, posebno u oblasti katastra nepokretnosti, tj. upravljanja zemljištem i digitalizacije, kao podrške odlučivanju i praćenju, poljoprivrednih aktivnosti.

Program:

10:00 – 10:40 Otvaranje

  • Ljiljana Filipović, potpredsjednica Privredne komore Crne Gore
  • Nj.E. Christine Toudic, Ambasadorka Francuske u Crnoj Gori
  • Predstavnik Vlade Crne Gore

Rajko Uskoković, predsjednik Udruženja francusko – crnogorskih preduzeća

Prezentacije

10:40 – 11:00 “French Tech, njegova organizacija i njegovi ciljevi; obuka i zapošljavanje programera; vještačka inteligencija”, French Tech, Nicolas Rabrenović       

11:00 – 11:15 Iskustva domaćih preduzeća i institucija,  Q&A

11:15 – 11:35 Projekat BESME, Philippe Geffroy, Expertise France,

11:35 – 11.50 Iskustva domaćih preduzeća i institucija,  Q&A

11:50 – 12:05 Kafe pauza

12:05 – 12:25 “Upravljanje zemljištem - rješenja koja omogućavaju prikupljanje, naručivanje i vizuelizaciju svih ovih podataka, posebno za najviši nivo države“, Cristophe Keyne, direktor, Nacionalni geografski institut (IGN)

12:25 – 12:40 Iskustva domaćih preduzeća i institucija,  Q&A

12:40 – 13:00 “Digitalna rješenja u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije”, Naučno – istraživački klaster VITAGORA, Eugénie CORNU

13:00 – 13:15 Iskustva domaćih preduzeća i institucija,  Q&A

13:15 – 13:35 Digitalizacija za podršku odlučivanju i praćenje poljoprivredne aktivnosti, Clever Farm / Pixel, Alexandre Petrović, direktor

13:35 – 13:50 Iskustva domaćih preduzeća i institucija,  Q&A

Montenegro
Kratak opis: 

Privredna komora Crne Gore (PKCG), Udruženje francusko – crnogorskih preduzeća (UFCP) i Ambasada Francuske u Crnoj Gori organizuju Konferenciju o digitalizaciji „Francuska rješenja i iskustva u oblasti digitalizacije“, koja će se održati 18. novembra sa početkom u 10 časova u Sali I Privredne komore Crne Gore.

Kategorija najave: 
Fotografije: 
Vrijeme najave: 
Ponedeljak, Novembar 18, 2019 - 10:00

BeSME

Undefined
Banner: 
Kategorija banera: 

Pages