You are here

Posjeta ambasadora Rumunije Komori

23/01/2014

Ambasador Rumunije Ferdinand Nagy posjetio je 22. januara 2014. godine Privrednu komoru Crne Gore i sastao se sa predsjednikom Velimirom Mijuškovićem.

Sagovornici su, nastavljajući razgovore započete 8. novembra 2013. godine, razmijenili informacije o stanju ekonomija Rumunije i Crne Gore, trenutnoj saradnji i mogućnostima njenog unapređenja.

Ocijenili su turizam kao prioritetni sektor u kojem bi se mogla unaprijediti ekonomska saradnja. Uvođenjem čarter letova i povezivanjem aerodroma dvije zemlje uvećao bi se procenat dolaska rumunskih turista u Crnu Goru. Ambasador je kazao da očekuje da našu zemlju posjeti 30.000 rumunskih turista i pozvao crnogorske turističke poslenike da učestvuju na sajmu turizma koji se u Rumuniji održava od 13. do 16. marta 2014. godine. Takođe preporučuje međunarodne trgovačke sajmove za robu široke potrošnje od 29. maja do 1. juna, zatim namještaja, opreme i galanterije od 10. do 14. septembra, te pića i vina od 29. oktobra do 2. novembra 2014. godine.

Mijušković je istakao da će Komora dati puni doprinos kako bi se osnažila ekonomska saradnja između dvije zemlje i kazao da će sajam turizma biti zamajac ka tom cilju.

Ekonomske veze je moguće razvijati i u sektoru poljoprivrede, te energetike, a ambasador Nagy je istakao da su tri rumunske kompanije zainteresovane za izgradnju malih hidroelektrana u Crnoj Gori. Ocijenjeno je i da je potrebno unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu. Predsjednik Mijušković je podsjetio na dogovor sa novembarskog samita šefova vlada i zemalja Centralne i Istočne Evrope te NR Kine o modernizaciji željeznice između Budimpešte i Beograda, i apostrofirao da ovaj projekat treba nastaviti prema Luci Bar, što bi, kako se očekuje, trebalo da bude uskoro konkretizovano sa kineskim investitorima.

Tokom razgovora predsjednika Komore i ambasadora, najavljeno je da će u okviru posjete predsjednika Rumunije Crnoj Gori, planirane za prvu polovinu 2014, biti održan biznis forum privrednika dvije zemlje.