You are here

Kontrolisanje stresa na radnom mjestu

20/02/2020

Privredna komora Crne Gore organizovala je 20. februara 2020. godine, u saradnji sa agencijom COFACE, seminar „Kontrolisanje stresa na radnom mjestu i efektivno raspolaganje vremenom“.

Učesnici su upoznati o tome kako stres utiče na psiho-fizicko zdravlje i radne performance, te sa praktičnim metodama za poboljšanje učinka na radu.

Skup su pozdravili potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović i regionalni direktor projekta Excellent SME, direktor COFACE za Srbiju i Crnu Goru Đorđe Živanović.

Potpredsjednica Filipović je pojasnila da je seminar prvenstveno namijenjen preduzećima nosiocima Excellent SME sertifikata, te onim koja će to uskoro postati. Excellent SME sertifikatom promoviše se izvrsnost malih i srednjih preduzeća, povećava transparentnost funkcionisanja tržišta, omogućava bolja vidljivost kompanija sa dobrom poslovnom praksom i sigurnije poslovanje. Stranke i poslovni partneri vlasnika sertifikata Excellent SME Montenegro, koji izdaje Privredna komora Crne Gore, dobijaju veću bezbjednost poslovanja, lakše i brže poslovno odlučivanje sa manje rizika, a vlasnik - jasno označen dobar bonitet preduzeća, veću kredibilnost u očima stranki i poslovnih partnera.

- Deset zemalja je u ovom lancu uspješnih malih i srednjih preduzeća. Trenutno u Crnoj Gori imamo 309 preduzeća sa Excellent SME sertifikatom, u Srbiji ih je 957, Sloveniji 438, Rumuniji 337 – navela je Filipović.

Predstavnik COFACE Đorđe Živanović zahvalio je Privrednoj komori na pet godina uspješnog partnerstva u realizaciji projekta Excellent SME, koje će se nastaviti i ubuduće.

- U poređenju sa prethodnom godinom, broj nosilaca sertifikata Excellent SME je porastao 20 odsto. U odnosu na veličinu ekonomije, Crna Gora je lider po broju nosilaca ovog sertifikata. Cilj nam je da i ove godine nastavimo u tom duhu – rekao je Živanović.

COFACE je kompanija koja osigurava potraživanja širom svijeta, u ukupnoj vrijednosti od 550 milijardi eura. Živanović najavljuje da će osiguranje potraživanja uskoro biti u fokusu njihovih aktivnosti i u Crnoj Gori, pa će tim povodom, u Podgorici 10. aprila, organizovati promotivni događaj kojim će ozvaničiti partnerstvo sa Sava osiguranjem na ovom projektu.

Predavačica je bila doktorica psihologije Jelena Goranović koja dugi niz godina radi kao konsultant u oblasti kontrolisanja stresa i pospješenja dobrobiti zaposlenih u Velikoj Britaniji.

Jedna od osnivača i programska direktorica Sussex Wellbeing kompanije sa sjedištem u Brajtonu, Goranović primjenjuje bogato akademsko iskustvo pomažući organizacijama da umanje stres na radnom mjestu i stvore stimulativnu, 'wellbeing' kulturu u kojoj zaposleni mogu da se razvijaju i dosegnu maksimalan učinak u skladu sa svojim sposobnostima. Koristeći naučno dokazane metode, ona pomaže organizacijama da započnu i implementiraju programe za unapređenje dobrobiti zaposlenih i razvoj timskog rada, a takođe mjeri i njihovu efektivnost, omogućavajući tako klijentima iz različitih privrednih sektora da steknu jasan uvid u povrat svog ulaganja.

- Stres je neizbježna činjenica života u 21. vijeku. Sve ga je više i neće stati dok smo živi. Najvažniji korak u borbi protiv stresa je odlučiti da nešto uradite povodom toga – kazala je Goranović.

Prema njenim riječima, borba protiv stresa je vrlo važna tema za biznis sektor.

- Više od milion radnih dana izgubljeno je zbog bolovanja u Crnoj Gori tokom 2018. godine, što je koštalo privredu skoro šest miliona eura. Ako primijenimo iskustvo Engleske, gdje je blizu 50 odsto radnih dana izgubljeno u bolovanjima zbog fizičkih i psihičkih problema koji su posljedica stresa, to bi značilo da je domaća privreda na gubitku od oko 2,5 miliona eura zbog ovog uzroka – rekla je ona.

U projektu koji su realizovali Balkan OSH i Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore navodi se da 90.000 zaposlenih ima rizik od psiho-fizičkih oboljenja - posljedica stresa, od čega 40.000 čine kancelarijski radnici.

- Svjetska zdravstvena organizacija je prošle godine priznala dijagnozu „izgaranja“ (burn out), koja će u medicini rada biti u upotrebi od 2022. godine, u svim zemljama, pa i u Crnoj Gori. Zato očekujte „poplavu“ zaposlenih koji će tražiti bolovanje po osnovu te dijagnoze – riječi su predavačice.

Tokom seminara, Goranović je govorila o prepoznavanju stresa i sindromu izgaranja, hroničnom stresu i uticaju na psiho-fizičko zdravlje, uspostavljanju kontrole nad „bori se ili bježi“ reakcijom.

U njenom fokusu bili su i preventivne mjere – značaj kvalitetnog sna, redovnih pauza i hidratacije, te načini da se spriječi osjećaj preplavljenosti obavezama i poboljša raspolaganje vremenom.