You are here

Definisanje poslovnih ciljeva

12/11/2019

Privredna komora Crne Gore je, u saradnji Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada Podgorice, 12. novembra 2019. godine, organizovala seminar u na temu „Definisanje poslovnih ciljeva“.

Trening je bio namijenjen menadžerima, direktorima, vlasnicima kompanija, svim učesnicima timova da pravilno definišu ciljeve, odrede prioritete, ostvare svoje potencijale.

Učesnike seminara pozdravili su prof. dr Mladen Perazić, direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore Crne Gore, Mirjana Perović iz Sekretarijata za preduzetništvo Glavnog grada, a predavačica je bila Ana Đurović.

Perazić je naveo da je postavljanje ciljeva vodič kroz život. Svako od nas postavlja ciljeve - kratkoročne i dugoročne.

- Postavljanje ciljeva zato i jeste najteži posao. Kod poslovnih ciljeva imamo dodatnu odgovornost jer nastojimo maksimizovati potencijal pojedinaca i timova sa kojima sarađujemo – rekao je Perazić.

Mirjana Perović je istakla uspješnu saradnju Sekretarijata za preduzetništvo Glavnog grada i Privredne komore u organizaciji edukativnih aktivnosti.

- Ciljevi predstavljaju veoma složene motivacione sile. Kada imamo cilj i znamo način na koji možemo da ga postignemo, onda je pola posla već obavljeno. Sve što preostaje je dosljedno i strpljivo napredovanje ka tom cilju – kazala je Perović.

Ana Đurović je sertifikovani profesionalni Coach po ECA (European Coaching Association) i NLP trener. Takođe je licencirani lobista registrovana u javnom registru, a zaposlena je u Crnogorskom Telekomu.

Ona je istakla da se seminar prije svega odnosi na prepoznavanje i ciljeva pojedinca, kompanija, ali i cjelokupnog društva u savremenim uslovima poslovanja i života, u digitalnoj eri.

- Važno je konkretno i jasno prepoznati koji su to životni ciljevi na svim poljima, pa tako i poslovnom. Kako se poslovni ciljevi pojedinih sektora uklapaju sa kompanijskim. Koliko i kako ciljevi kompanija utiču i stimulišu rast privrede i društva i obrnuto. Ne postoji kompanija koja nema svoje kratkoročne i dugoročne planove i ciljeve. Ovdje otvaramo pitanje šta je to što još možemo kako bismo lokalno, ali i regionalno i globalno stvorili preduslove za stvaranje nove vrijednosti, da iskoristimo šanse digitalnog doba – rekla je Ana Đurović.

Jedna od  vrijednosti koju seminar promoviše je cjeloživotno obrazovanje i otvorenost za nova učenja i poslovne prilike, kako bismo bili spremni da učestvujemo , ali i kreiramo na svim tržištima, uz zajedničko djelovanje Regiona.

- Želimo da pošaljemo poruku da na tim temeljima definišemo ciljeve pojedinaca, kompanija i cijelog društva, kako bi bili ne samo održivi, već na prvom mjestu inovativni, inspirativni i ostvarljivi. Mogućnosti je mnogo, vizija i akcija, refleksija i svakodnevni rad ka ostvarenju ciljeva dovodi nas i do sigurnog uspješnog rezultata – zaključila je ona.