You are here

Efikasno vođenje sastanaka

19/02/2020

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada Podgorice, organizovala je 19. februara 2020. godine seminar na temu „Efikasno vođenje sastanaka“.

Predavačica je bila Jelena Vuletić, iskusna bankarka, ekspertkinja za finansijski rizik, poslovni konsalting i trening, a uvodničari prof. dr Mladen Perazić, direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore i Kemal Grbović, sekretar za preduzetništvo Glavnog grada.

- Dobro vođeni sastanci mogu pomoći kompaniji pri rješavanju problema, razvoju ideja i određivanju mogućnosti. Sastanci su takođe odličan vid izgradnje tima kroz stvaranje iskustva društvene interakcije. Oni njeguju odnose i osiguravaju pravilnu razmjenu informacija – rekao je predstavnik Komore Perazić.

Sekretar Grbovića se posebno fokusirao na komponente uspješnog sastanka.

- Priprema je vrlo bitna za uspješnu realizaciju sastanka, zatim precizna agenda, kao i jasno definisanje zaključaka – kazao je predstavnik Glavnog grada.

Predavačica Jelena Vuletić je istakla statistiku da se u svijetu 37 miliona dolara godišnje troši na neefikasne sastanke, koji su postali su duži i češći tokom poslednjih 50 godina, te da rukovodioci provode u njima prosječno 23 sata nedjeljno.

- Sastanci su ključan oblik njegovanja poslovnih odnosa i osiguravaju pravilnu razmjenu informacija. Međutim, ako se taj alat ne koristi ispravno i efikasno uvijek će oduzimati vrijeme za individualni rad koji je podjednako važan za kreativnost i efikasnost. Upravo u tome leži poruka današnje teme, kako da se izgubljeno vrijeme na sastancima svede na minimum – rekla je Vuletić.

Sastanci su, prema njenim riječima, ključni i u radu crnogorskih privrednika.

- Posebno, jer mi ne koristimo neke napredne zapadnjačke metode timskog rada i dijeljenja informacija poput Skype for Business ili Microsoft Teamsa. Ukoliko mi i dalje nijesmo spremni da napravimo taj korak ka naprednijim metodama kolegijalne komunikacije, moramo barem znati kako da najbolje iskoristimo to vrijeme. Često se dešava, da su ljudi stalno na nekim sastancima iz kojih izađu zbunjeni, te se zapitaju zbog čega je zapravo sastanak organizovan. To se ne smije dešavati. Svi učesnici sastanka moraju imati ulogu i svrhu prisustvovanja, kao i jasne ishode po završetku sastanka – naglasila je ekspertkinja.

Zaključuje da smo uz dobro definisan cilj, plan rada i uključivanje učesnika u planiranje, pripremu i realizaciju na dobrom putu da organizujemo kvalitetne sastanke, te osiguramo maksimalno zadovoljstvo svih koji njima prisustvuju.

-  Sastanci su uspješni ako je svim učesnicima jasno šta je dogovoreno, koje aktivnosti treba preduzeti i u kom roku, te ko je za šta odgovoran – rekla je Jelena Vuletić.