You are here

Izgradnja brenda na poslovnom tržištu

27/03/2014

Privredna komora Crne Gore organizovala je seminar na temu: Izgradnja brenda na poslovnom trzistu (B2B trzištu). Seminar je održan 27. marta 2014. godine, a pohađali su ga marketing menadžeri, direktori prodaje, menadžeri prodaje, direktori komunikacija, članica Privredne komore.

Cilj ovog oblika edukacije je da polaznicima ukaže na činjenicu da se vrijednost kompanije ne mjeri samo na osnovu materijalne imovine već i kroz vrijednost brenda i ljudskih resursa. Realnu vrijednost kompanije na B2B tržištima, koju u današnjem vremenu globalizacije karakteriše internacionalnost, više određuje njena nematerijalna imovina – brendovi, odnosi sa kupcima, partnerski odnosi, intelektualna svojina itd. Rečeno je da je ta imovina nosilac profita na duži rok i i da joj je  potrebno posvetiti potrebnu pažnju.

Predstavljene su karakteristike i značaj brendiranja na B2B tržištu, proces izgradnje brenda i koristi od toga, potom planiranje, strategija i izgradnja brendate budućnost B2B brendova.

U ime Privredne komore Crne Gore učesnike seminara pozdravio je dr Mladen Perazić, istakavši da je Komora prošle godine organizovala 50 edukativnih aktivnosti sa oko 2000 učesnika.

 -Među prioritetnim aktivnostima Komore je svakako usavršavanje ljudskih resursa, u cilju kreiranja razvijenog društva za dobrobit svih građana Crne Gore. Mi smatramo da su stručni i obrazovani kadrovi ključni uslov za budući uspjeh i konkurentnost na zajedničkom evropskom tržištu, rekao je on.

 Predavač je bila prof. dr Jelena Žugić, Univerzitet Mediteran, koja je istakla da je riječ o zanimljivoj, atraktivnoj i korisnoj temi za poslovanje u crnogorskom ambijentu. Govoreći o brendiranju Žugić se prvo osvrnula na marketing istakavši da to nije samo nauka i izučavanje raznih strategija i metoda.

- Marketing je onoliko nauka koliko je i umjetnost. Marketing se u osnovi bavi ostvarivanjem želja i potreba potrošača na dug rok, odnosno time šta ih to pokreće, a najvažnije mu je prepoznati želju potrošača - to nije samo naučno, već  je mnogo sveobuhvatnije i dublje, i ima  neku umjetničku, kreativnu ravan. Kada prepoznate te želje treba ih prevesti u superiorne proizvode ili usluge sa kojima ćete izaći na tržište. Marketing u Crnoj Gori nije dovoljno razvijen, a možda nije pravilno ni shvaćen te da, s obzirom na njegov značaj, ima puno prostora da se radi, smatra Žugić.

Ona je kazala da je brend je sistem vrijednosti, odnosno korporativni duh što će reći da je mnogo više od dizajna, modernog imena i zanimljivih logotipa.

- To je nematerijalna imovina koja se ne može preko noći izgraditi, već se gradi godinama i decenijama. U savremenom marketingu fokus je na tzv. emocionalnom brendiranju. Brend, osim imena, logotipa i obećanja koje daje kupcu, čini još mnogo toga. Čine ga emocije koje taj proizvod izaziva u vama, potom iskustva drugih ljudi, ali i sve što ste pročitali o tom proizvodu i sl. Npr. Evijan voda je brendirana da bude simbol uspjeha, simbol zdravlja, pa čak i statusni simbol. Brend je način na koji potrošač vidi, opaža i razumije određeni proizvod ili uslugu u svim njegovim dimenzijama, ocijenila je Jelena Žugić.