You are here

Kako razviti biznis do faze za investiranje

05/10/2021

Privredna komora Crne Gore je, u saradnji sa Unijom mladih preduzetnika, 05. oktobra 2021. godine organizovala seminar na temu „ Kako razviti biznis do faze za investiranje”.

Predavač je bio Pete King, izvršni direktor organizacije Balkan Xchange (www.balkan-xchange.com), koji ima dugogodišnje iskustvo u multinacionalnim kompanijama i radu sa investitorskim fondovima i investitorima, a konsultuje i mlade preduzetnike za razvoj poslovnih aktivnosti. Iza njega stoji bogato znanje iz oblasti razvijanja biznisa, a učesnicima seminara predstavio je osnovne alate za dovođenje poslovanja u fazu koja je poželjna investitorima.

Tokom svoje karijere, King je stekao relevantno znanje i veze na više geografskih područja, posebno EMEA (Evropa, Bliski Istok i Afrika), koristeći svoj set vještina upravljanja operacijama u zemlji, spajanjem i preuzimanjima, upravljanjem kupcima i zainteresovanim stranama, te izgradnjom efikasnih timova, uvođenjem i sprovođenjem novih strategija. On je, iako rođen u Velikoj Britaniji, veći dio svoje karijere proveo radeći sa kompanijama širom regiona i takođe živjeći na Balkanu.

Uvodne riječi na imali su Ksenija Đukanović, samostalna savjetnica iz Sektora za obrazovanje i kvalitet u Privrednoj komori Crne Gore i Uroš Bulatović, Unija mladih preduzetnika.

Ksenija Đukanović je kazala da je organizovani seminar izuzetna prilika da se svi prisutni upoznaju sa procesom traženja investicija, pripremom razgovora sa investitorom, načinom kako da zaštite sebe i svoju ideju kada traže investiranje, te kako da počnu da traže investicije i kakvu korist mogu očekivati u njihovom poslovanju.

Uroš Bulatović je izrazio zadovoljstvo što su učesnici seminara većinom mladi ljudi, koji su u prilici da od respektabilnog preduzetnika Kinga, sa bogatim iskustvom u ovoj oblasti, saznaju preduslove i najbitnije faktore i načine za uspješno vođenje biznisa i privlačenje investitora.

– Drago mi je da je ovaj seminar stavio u fokus mlade ljude i preduzetnike, i nadam se da ćemo jednog dana uspjeti da im pomognemo da realizuju svoje ideje i ostvare zacrtane ciljeve – kazao je on, dodajući da će im informacije i znanje koje dobiju pomoći da proširie vidike, vode uspješnije biznise , te u budućnosti ostvare kvalitetne kontakte i saradnju.

Predavač, Pete King je tokom svog izlaganja kazao da je tokom prvog zaključavanja zbog Covid -a, odlučio da želi da započne svoj biznis koji će biti fokusiran na predio koji ga je uvijek inspirisao i koji mu izuzetno znači, a to je Balkan.

– Smatram da sve zemlje bivše Jugoslavije imaju izuzetne mogućnosti za ulaganja, prvenstveno zbog svog prirodnog bogatstva – kazao je on.

Govoreći o start up-ovima, istakao je da je, iako postoji veliki medijski fokus na indijske i američke start up-ove, Evropa u prvih 6 mjeseci ove godine prikupila čak 49 milijardi eura za ulaganja, što je skoro tri puta više nego u istom periodu 2020. godine.

 -Vodeće zemlje u kojima su kompanije prikupile najviše sredstava od investitora jesu Velika Britanija, Njemačka, Švedska, Francuska i Holandija, kazao je on i istakao da je u 2021. godiini Evropa iznjedrila čak 72 nove start up kompanije sa pojedinačnom vrijednošću od oko milijardu eura, ostavljajući iza sebe Kinu i SAD.

Prema njegovim riječima, za to je prije svega zaslužno razvijanje svijesti o važnosti ulaganja u start up kompanije, kako od strane javne uprave tako i privatnih organizacija.

Kada je u pitanju privlačenje investitora, on kao važnu stvar navodi posjedovanje izvještaja o poslovanju i finansijama naših kompanija, što će nam dati kredibilitet kada budemo tražili sredstva za ulaganje.

- Menadžerski tim je takođe izuzetno važan, i on mora biti stručan, a neophodno je i imati jasnu stratešku viziju i poslovni plan.

- Brojevi su ono što svi investitori žele da čuju. Oni moraju znati kakvo je vaše trenutno stanje, kao i planirane prihode za narednih nekoliko godina. To im omogućava da realnije sagledaju sliku, i prilagode se tome – kazao je King.

Posebno se osvrnuo i na zaštitu intelektualne svojine, ističući da je apolutno neophodno svoje ideje zaštititi, te da je u tu svrhu važno dobiti punu pravnu podršku.

Kako on navodi, prilikom traženja investitora, novac ne bi trebalo da bude jedina motivacija, već bi za investiranje trebalo privući  takozvane „pametne” pare, odnosno naći investitora koji će uz novac da donese znanje i korisne konekcije.

- Benefiti koje vam investitori mogu donijeti su brojni. Prije svega, mogu vam omogućiti ekspertsko znanje iz oblasti započinjanja biznisa iz vaše ili slične oblasti. Takođe, imate mogućnost za pristup njihovim resursima koji pored finansijskih mogu biti i pristupi uslugama, poslovnim asocijacijama i klijentima koji vam inače ne bi bili dostupni – istakao je King.

Svim učesnicima seminara koji planiraju da započnu sopstveni biznis, kazao je da prije svega moraju dobro razmisliti da li su spremni na saradnju sa investitorima, jer će u tom slučaju morati zajednički donositi sve odluke, te da se moraju zapitati da li su spremni da se odreknu vlasništva jednog dijela svoje kompanije.

- Važno je da mladi preduzetnici ne razmišljaju samo o novcu, već i o tome kako investitori mogu unaprijediti njihovu kompaniju, kao i da li postoji mogućnost ostvarivanja vizije poslovanja bez dodatnih ulaganja – kazao je on.

Na kraju, King zaključuje da je za svako uspješno poslovanje neophodan dobar marketing, strategija, stručni ljudi, te mogućnost transformacije.