You are here

Okrugli sto „Obrazovni sistem u Finskoj“

19/06/2019

Privredna Komora Crne Gore i Uprava za kadrova organizovale su 19. juna 2019. okrugli sto na temu „Obrazovni sistem u Finskoj – iskustva”.

Direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore prof. dr Mladen Perazić kazao je da je ova tema aktuelna jer finski učenici godinama postižu vrhunske rezultate u PISA testiranju, a nerijetko su i prvi u svijetu na brojnim takmičenjima.

Obrazovanje u Finskoj je besplatno za sve, i to na svim nivoima.

- Više je nego očigledno da država mnogo ulaže u obrazovanje, ali se sav taj trud i rad višestruko vraćaju, jer je Finska jedna od najrazvijenijih zemalja na starom kontinentu, ali i u svijetu. Finci se mogu ponositi i činjenicom da je u ovoj zemlji pojam „odliva mozgova“ praktično nepoznat. Filozofija njihovog obrazovnog sistema temelji se na mišljenju da svako može doprinijeti nekim znanjem ili vještinom i na njihovom razvoju se radi tokom cijelog školovanja – naveo je Perazić.

Prema njegovim riječima, zbog uspješnosti obrazovnog sistema postoji veliki broj zahtjeva za finskom ekspertizom u Evropi. Ipak, navodi on, finski sistem ne može da se dobije tako što će se preslikati programi i knjige, već su za uspjeh procesa najvažniji dobri učitelji i uslovi rada.

- Vrijeme će pokazati koliko smo u mogućnosti da primijenimo neke od rješenja koja su donijele benefite finskom društvu i privredi. Današnji skup nam može dati ideje da sagledamo što mi zajednički možemo unaprijediti – kazao je predstavnik Komore.

Predstavnica Uprave za kadrove Sonja Vojinović istakla je da je ovo još jedan u nizu skupova koje dvije institucije zajednički organizuju.

- Uprava za kadrove, nakon 10 godina realizacije različitih programa stručnog obrazovanja, u posljednje vrijeme se sve više okreće programima neformalnog obrazovanju. Riječ je o programima za različite kategorije službenika, kao što su menadžeri upravljanja ljudskim resursima i integriteta, te oni koji se bave strategijskim planiranjem – rekla je Vojinović.

Ona je kazala da je Riita Paalanen, koja je prezentovala obrazovni sistem Finske, koordinatorka Twinning projekta „Podrška upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi”, finansiranog u okviru IPA programa EU za Crnu Goru. Ciljevi projekta se odnose na jačanje kapaciteta za planiranje i upravljanje postupkom zapošljavanja, kao i za strateško planiranje, te upravljanje procesom stručnog usavršavanja i osposobljavanja državnih službenika i namještenika, uspostavljanje standarda za upravljanje ljudskim resursima u javnom sektoru i jačanje kapaciteta upravne inspekcije.

Paalanen je govorila o strukturi obrazovnog sistema u Finskoj, organizaciji nastave i obuci nakon završetka formalnog obrazovanja, kako u kompanijama, tako i individualnom usavršavanju.

- Svako ima pravo na besplatno osnovno obrazovanje. Javni organi će garantovati da svi imaju jednake mogućnosti za druge vidove obrazovanja u skladu sa svojim sposobnostima i posebnim potrebama, kao i mogućnost da se razvijaju a da ih u tome ne sprečavaju ekonomske teškoće, navodi se u Ustavu Finske – kazala je Paalanen.

Obrazovanje u Finskoj, dodaje ona, razvija se u partnerstvu roditelja, djece, odnosno studenata i brojnih institucija – državnih i lokalnih uprava, udruženja nastavnika, socijalnih partnera, istraživačkih instituta, te drugih zainteresovanih strana.

- U obrazovnom sistemu Finske nema „slijepih ulica”. Ukoliko se neko odluči za stručno obrazovanje nema prepreka da kasnije nastavi sa akademskim – rekla je ona.

Prema njenim riječima, specifičnost finskog obrazovnog sistema je, između ostalog, fokus na učenju i podršci umjesto na testiranju.

- Nastavnici su visoko obučeni za posao u školama. U većini slučajeva se traži da imaju zvanje magistra. Oni vjeruju u ravnopravnost učenika, individualnu podršku, jačanje učenikovih kognitivnih sposobnosti, samopouzdanja i tolerancije – navela je Paalanen.