You are here

Prezentacija aktuelnosti u obrazovanju odraslih

17/10/2019

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje, organizovala je 17. oktobra 2019. godine okrugli sto na temu „Prezentacija aktuelnosti u obrazovanju odraslih i obrazovne ponude organizatora obrazovanja odraslih koji realizuju programe obrazovanja za sticanje stručne kvalifikacije“.

Događaj je dio manifestacije „XVIII Dani obrazovanja i učenja odraslih“, koja se realizuje uz podršku Ministarstva prosvjete.

U ime Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore Crne Gore, učesnicima skupa obratio se direktor, prof. dr Mladen Perazić. On je pojasnio da je cilj manifestacije promovisanje aktivnosti obrazovanja odraslih i obrazovne ponude u Crnoj Gori.

- Prezentacija aktuelnosti i ponude organizatora obrazovanja odraslih, koji realizuju programe za sticanje stručne kvalifikacije, namijenjena je predstavnicima tržišta rada, poslodavaca, lokalne samouprave, kao i institucijama socijalnog partnerstva – naveo je on.

Pozvao je učesnike da iskažu potrebe za obukama koje ocjenjuju da su potrebne zaposlenima, u cilju stabilnog i kvalitetnog rasta, razvoja i poboljšanja njihovih organizacija.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković istakao je da je cjeloživotno učenje neminovnost ukoliko želimo da obezbijedimo kadar u skladu sa potrebama tržišta rada. Ocijenio je da je u Crnoj Gori zaokružen sistem obrazovanja odraslih, te da će biti unapređivan u narednom periodu, najprije izmjenama Zakona o stručnim kvalifikacijama i detaljnijim definisanjem procesa nostrifikacije dokumenata.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, na području Crne Gore je 107 licenciranih organizatora obrazovanja odraslih, što je devet više nego u 2018.

- Većina ih je iz privatnog sektora, što rezultira pozitivnom konkurencijom i rastom kvaliteta ovog važnog segmenta obrazovanja – naveo je Rajković.

Izrazio je uvjerenje da će se intenzivirati saradnja nosilaca ovog procesa kako bi se obrazovanje odraslih podiglo na još viši nivo.

Predstavljene su aktivnosti realizovane u okviru projekta Elektronska platforma za učenje odraslih u Evropi – EPALE. EPALE je evropska, višejezična zajednica stručnjaka s otvorenim članstvom za obrazovanje odraslih. Ima više od 50.000 korisnika i obuhvata sisteme obrazovanja iz 36 država. Ovu platformu je pokrenuo Erasmus+ program i dio je strategije EU za promovisanje mogućnosti učenja za odrasle. Program članovima omogućuje povezivanje sa i učenje od kolega širom Evrope, putem objava na blogu, foruma, alata za traženje partnera i okupljanja. Platforma EPALE ima bogatu ponudu visokokvalitetnih informacija relevnatnih za svakodnevni posao stručnjaka za obrazovanje odraslih.

Predstavnica Ministarstva prosvjete Marina Matijević prezentovala je bazu podataka organizatora obrazovanja odraslih u okviru njihovog jedinstvenog informacionog sistema - MEIS. U njemu su evidentirani učenici, nastavni predmeti, zaposleni, objekti, radna tijela sa ciljem analize kvaliteta obrazovanja, brže statistike na svim nivoima, procjene energetske efikasnosti školskih objekata, njihovog stanja i potrebnih ulaganja, te uspostavljanja sistema socijalne brige.

- U MEIS-u su evidentirani organizatori obrazovanja odraslih po regijama – 66 ih je u centralnoj, 29 u sjevernoj i 12 u južnoj. Opštine koje nemaju organizatore obrazovanja odraslih su Andrijevica, Gusinje, Petnjica, Plužine, Tivat, Tuzi i Šavnik. Programi obrazovanja odraslih prošle godine imali su 1774 kandidata, dok ih je u 2019. ukupno 1873, najviše iz centralne regije. Izdato je 807 sertifikata u 2019. godini – navela je Matijević.

Ona je dodala da se, prema njihovoj evidenciji, 49 kandidata zaposlilo u prvom mjesecu nakon okončanja programa i to u istoj oblasti u kojoj su obučavani. 

Na okruglom stolu su predstavljene ponude licenciranih ustanova za obrazovanje odraslih, među kojima: Srednje ekonomsko ugostiteljske škole iz Bara, Srednje stručne škole „Spasoje Raspopović“, Šarm Academy, Policijske akademije Danilovgrad, Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“, Srednje građevinske škole „Marko Radević“, Srednje stručne škole „Ivan Uskoković“, Crnogorskog edukativnog centra, Urban Protection Training Centera, Multidisciplinarnog centra PAMARK, Pomorske škole Kotor, te Alfa ton Lekića.

Zaključeno je da su aktivnosti promocije ponude obrazovanja odraslih korisne u smislu razmjene informacija, dobre prakse i povezivanja licenciranih ustanova, te da doprinose jačanju njihove saradnje i kreiranju novih programa u ovoj značajnoj oblasti.