You are here

Regionalna konferencija EAfA za zemlje kandidate

26/10/2017

Ove godine je Regionalna konferencija Evropska alijansa za pripravništvo (EAfA) za zemlje kandidate održana u Crnoj Gori u Budvi 26. i 27. oktobra. Evropska alijansa za pripravništvo (EAfA) je platforma Evropske komisije koja omogućava efikasniju saradnju sa socijalnim partnerima i okuplja vlade članica zajedno sa drugim ključnim akterima, kao što su poslovna udruženja, pojedinačna preduzeća, socijalni partneri, privredne komore, institucije stručnog obrazovanja i obuke (VET), predstavnike regiona, mladin i istraživačkih centara. Zajednički cilj je jačanje kvaliteta, snabdijevanje, imidž i mobilnost pripravnika u Evropi. Organizatori Konferencije su Ministarstvo prosvjete Crne Gore, u saradnji sa Evropskom komisijom i Evropskom trening fondacijom (ETF).  Konferencija je organizovana sa ciljem da se omogući učesnicima da razmijene iskustva i dobru praksu u unapredjenju stručnog obrazovanja. Tematski fokus je bio usmjeren na najnoviju politiku razvoja stručnog obrazovanja i u sferi učenja zasnovanog na radu u zemljama kandidatima. Takodje je organizovana posebna sesija posvećena stručnom usavršavanju nastavnika i trenera.

Konferencija je otvorila mnoge teme, a posebno se razgovaralo o značaju koji Crna Gora, zemlje regiona i šire pridaju stručnom obrazovanju i vještinama. Izlaganje ministra Damira Šehovića koji je otvorio Konferenciju, baziralo se na poruci da se mora više raditi na profesionalnoj orjentaciji mladih i praćenju profesionalnog razvoja onih koji završe pojedine nivoe obrazovanja. Time se, kako je zaključeno, prepoznaju najtraženija zanimanja i kompetencije, te proizvode kadrovi koje će tržište apsorbovati, a ne odbaciti. Šehović je tako posebno istakao da u obrazovnim i studijskim programima Crna Gora sada propisuje obavezan fond časova nastave koji se mora realizovati u realnom radnom okruženju, što je ogroman iskorak u učešću poslodavaca u edukaciji. 

Prisutnima se obratio i šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Herman Špic, koji je govorio o tome da poslovni i socijalni partneri treba da budu u značajnoj mjeri uključeni u stručno obrazovanje na svim nivoima, te da ovaj vid edukacije treba da ima jaku praktičnu dimenziju. 

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić u svom izlaganju je istakao da je nakon decenije dualno obrazovanje ponovo zaživjelo u Crnoj Gori i to na pravim osnovama i mnogo ambicioznije. Privredna komora Crne Gore je jedan od pokretača inicijative za uvodjenje dualnog sistema u obrazovni sistem Crne Gore.  U saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje, kao institucijom u čijoj je nadležnosti da se bavi razvojem stručnog obrazovanja u Crnoj Gori, iskorištena je mogućnost koju je pružao Zakon o stručnom obrazovanju i u Crnoj Gori su realizovane aktivnosti na implementaciji dualnog oblika obrazovanja i upis prve generacije učenika u školskoj 2004/2005. godini. Učenici koji su završili obrazovanje u dualnom obliku bili su zadovoljni odnosom poslodavaca. Uprkos tome, interesovanje učenika za upis u ovaj oblik obrazovanja bio je mali, o čemu govori veličina odjeljenja i to da je školske 2006/2007. samo jedna škola uspjela da formira odjeljenje učenika za obrazovanje u dualnom obliku.

On je kazao, da se od ove školske godine, po ovom sistemu obrazuje skoro 300 učenika kod 97 renomiranih poslodavaca poput France, Hiltona, Splendida, Centre Vila, Toščelika, Adriatik Marinasa, Kalampera, Mercedes benza, Renoa, Škode, Fijata, Opela i mnogih drugih. Ove godine učestvuje 17 škola iz 12 crnogorskih opština, i to sa 14 obrazovnih programa tj. smjerova. Navedeni podaci znače da se trenutno 40% od ukupnog broja djece koja su na trećem stepenu, obrazuje u dualnom obliku, koji podrazumijeva da učenici prve godine od pet radnih dana u nedjelji provode jedan dan kod poslodavca, druge godine dva dana i treće godine tri dana kod poslodavca, i za to dobijaju naknadu.

Saveljić je istakao da praktična nastava kod poslodavca razvija kod učenika pozitivnu orijentaciju prema zanimanju. Učenik stiče trajna i primjenjiva znanja, veću pouzdanost i rutinu, što omogućava njegov povoljniji položaj na tržištu rada i stvara mogućnost zapošljavanja kod poslodavca kod kojeg se obrazovao. Poslodavac ima mogućnost da pripremi kadar profila koji odgovara poslovanju njegovog preduzeća i zaposli ga po završetku školovanja. Ove aktivnosti za ponovno realizovanje dualnog sistema obrazovanje su potvrda i dokaz da socijalno partnerstvo u Crnoj Gori nije samo deklarativno, već i stvarnost.

Pored predstavnika Evropske komisije, Evropske trening fondacije, Estonije, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), te zemalja kandidata, u radu Konferencije učestvuju i predstavnici Austrije, Belgije, Francuske, Italije, Letonije, Malte, Portugala, Rumunije, Slovačke, Švedske, Španije i Velike Britanije. 

Izdvajamo