You are here

Sastanak sa predstavnicima KfW

10/10/2018

Sastanak sa predstavnicima Njemačke razvojne banke KfW o projektu Regionalni fond za izazove (Regional Challenge Fund) organizovan je u Privrednoj komori Crne Gore 10. oktobra 2018. godine.

U radu sastanka, koji je vodio potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić, učestvovali su, u ime KfW, Hille Henebry, Steffen Holzknecht, dr Gunnar Specht, Željko Uljarević i Matija Tadić, kao i prof. dr Mladen Perazić, direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet u Komori, Veljko Tomić, generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih, Edina Dešić, generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje, Senka Vukčević, načelnica Direkcije za stručno obrazovanje odraslih, Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje, Milo Paunović, v.d. direktora JU. Centar za profesionalnu rehabilitaciju, te Goran Bubanja i Sanja Rabrenović, pomoćnici direktora Zavoda za zapošljavanje i Sanja Varajić iz Ministarstva ekonomije.

Regionalni fond za izazove je novi instrument podrške KfW-a zemljama Zapadnog Balkana koji se odnosi na razvoj stručnog obrazovanja. Glavni cilj je podrška izvođenju obuke sa ciljem smanjenja nezaposlenosti posebno mladih, odnosno smanjenje disbalansa između obrazovnog sistema i potreba tržišta rada. Grantovi će biti dodjeljivani najboljim inovativnim projektima koje će podnositi konzorcijumi iz zemalja Regiona. Konzorcijume će činiti srednje stručne škole (ili druge obrazovne institucije koje izdaju sertifikate priznate na tržištu rada) kao lideri projekata, privatna preduzeća i drugi zainteresovani subjekti koji doprinose ostvarenju cilja ove podrške. Ključne investicije iz grantova će biti u infrastrukturu radionica postojećih srednjih stručnih škola, odnosno u opremu, obuku nastavnika i instruktora praktične nastave. U budućim projektima je posebno bitno potencirati kako će ulaganja doprinijeti novom zapošljavanju. Selekcijom projekata će se baviti nezavisni eksperti. Njemačka razvojna banka još razrađuje detalje ovog fonda i razmatra mogućnost da čitav projekat realizuje preko Komorskog investicionog foruma. Projekat KfW je sada u fazi procjene. Očekuje se da će prvi pozivi po ovom projektu biti objavljeni krajem 2019. godine. Prilikom opredjeljivanja sredstava vodiće se računa o fer tretmanu svih država Zapadnog Balkana. Predstavnici KfW su kazali da je ovaj instrument podrške naišao na veliko interesovanje u Njemačkoj, te da je tamošnje resorno ministarstvo projekat proglasio jednim od prioritetnih.

Učesnici sastanka iz Crne Gore su ocijenili da ovaj projekat može pružiti veliki doprinos razvoju stručnog obrazovanja u našoj državi, te da bi se time moglo uticati i na smanjenje deficita pojedinih zanimanja na tržištu rada. Predviđaju da će konzorcijumi kandidovati brojne ideje prema KfW-u, ali im je potrebna ekspertska pomoć za izradu kvalitetnih projektnih predloga. Iz ove banke je navedeno da će to biti jedan od prioritetnih zadataka konsultanata za implementaciju koji će biti izabrani na tenderu.

Gostima iz Njemačke je predstavljenja reforma crnogorskog obrazovanja sa naglaskom na realizaciju dualnog sistema.

Nakon inicijalnog sastanka u Komori o Regionalnom fondu za izazove, predstavnici KfW obišli su srednje stručne škole u glavnom gradu i poslodavce koji učestvuju u dualnom sistemu obrazovanja.